Прави зъби! Лечение без брекети! Invisalign!

Колко често чувате следните изречения: “Лелее, имаш страхотна усмивка! И зъбите ти са толкова подредени! Как ми се иска да имам усмивка като твоята! Благородно ти завиждам!”? Ако четете тази статия, едва ли е толкова често. По-скоро вие сте човекът, който ги изрича. Не се тревожете, в това няма нищо лошо. Напротив, щом четете тези редове, сте на прав път, вече търсите решение за проблема си. Поздравления! Първата крачка е най-трудна.
И сега по същество… Искате да имате подредени, бели зъби, но не желаете да носите брекети. Ако имате познат или приятел, който някога е имал брекети и го попитате какво е било преживяването и как се е чувствал с тях, едва ли ще чуете положителен отговор. Има ли друг начин?

Да, има! Дами и господа, на вашето внимание – Алайнер системата!

Какво представляват Алайнерите?

Най-общо казано, алайнерите са прозрачни пластмасови шини, наподобяващи шините за избелване и шините изработвани за пациенти страдащи от бруксизъм (заболяване на нервна почва, свързано с несъзнателно нощно съкращение на дъвкателните мускули, водещо до стискане на зъбите, т.нар. “скърцане със зъби”, което от своя страна е причина за тяхното изтриване и повишена чувствителност). Поставени върху зъбите и омокрени от слюнката, те са практически незабележими за околните. Основна роля за това има тяхната форма, тъй като те повтарят формата на вашите собствени зъби, с малки изключения, разбира се. Освен това, те нямат никакви допълнителни елементи, които да затрудняват говорната артикулация, или да нараняват лигавицата. Липсата на допълнителни елементи, разбира се, се отнася за пациенти, които според ортодонтските показания влизат в категория леки или средно-тежки случаи за лечение. При тежки ортодонтски случаи, допълнителните елементи са неизбежни, но за ваше успокоение, те също са сравнително невидими! (за тях ще бъде пояснено по-долу в статията).

С кои системи алайнери работим?

Най-известната и най-добра система за лечение с алайнери в света е американската Invisalign. Тя е нашият първи избор при по-тежките ортодонтски случаи. За по-леките и средно трудните ортодонтски случаи използваме при повечето пациенти българската система Dentalaign. Основното и предимство е осезаемо по-ниската цена за лечение в сравнение с Invisalign.

Как действат алайнерите?

Алайнерите имат много интересен механизъм на действие. Вече посочихме, че наподобяват шините за избелване. За разлика от тях обаче, алайнерите се носят 20-22 часа в денонощието, като се свалят за хранене и хигиена, или по преценка на пациента, при определени обстоятелства. Този диапазон от време звучи стряскащ, но реално не се усеща. Основното им предимство пред брекетите е, че ако сте си забравили четката за зъби, няма да се разхождате със заседнала храна между различните части на апарата, защото той е снемаем! “Как тогава ще ми премести зъбите?”, се чудите най вероятно сега. За да ви отговорим на този въпрос, е необходимо да ви обясним малко по-подробно науката зад изработването им, и процеса през който всеки пациент преминава, преди да се сдобие с тях.

  1. Първата стъпка е вземане на отпечатъци от вашите зъбни дъги (горна и долна), които в последствие се отливат на гипсови модели.
  2. Гипсовите модели се изпращат в лабораторията, която изработва алайнерите. Там чрез специален софтуер, тези модели се обработват и се извършва изцяло дигитален анализ на вашите зъби, захапка и се преценява каква е тежестта на случая ви.
  3. При извършване на анализа, софтуера изчислява с точност необходимите градуси и наклони, с помощта на които ще бъде осъществено преместването на зъбите.
  4. На база направените изчисления, като краен резултат се дава бройката стъпки, които пациента, т.е. вие, трябва да износи, за да се стигне до така желаните прави зъби.
  5. Пациента преглежда анализа, на който е показан чрез симулация какъв би бил крайния резултат, и при желание за стартиране на лечението, то започва.

Най-вероятно сега се питате какво представляват “стъпките”, споменати в точка 4. Всяка стъпка се състои от три броя шини, които имат различна дебелина и твърдост – soft, medium и hard (мека, средно мека и твърда). Разликата в дебелината е от порядъка на няколко десети от милиметъра. Soft шината е най-мека, и най-тънка и се носи за най-кратко време – една седмица. Респективно Мedium е по-дебела и се носи две седмици, а Hard е най-дебела и се носи три седмици. Това означава, че всяка стъпка се носи общо шест седмици.
Разликата в шините обаче, не е единствено в дебелината и твърдостта. По-горе в статията посочихме, че шините повтарят формата на вашите зъби. Всяка шина обаче, има предварително зададена променена форма с части от милиметъра, която вместо да повтори вашите зъби, се приближава все повече до оптималната, перфектна подредба на зъбите ви. Това означава, че ако имате “по-криви зъби”, ще имате нужда от повече на брой шини и обратно, ако зъбите ви имат нужда от малки корекции, броят шини, ще е по-малък. При всички положения обаче, общата продължителност на лечението с алайнери продължава между четири и девет месеца, в зависимост от тежестта на случая.

В някои ситуации, когато случаят е тежък, лечението има нужда от подпомагане с допълнителни елементи – пъпки, атачмъни, транспалатинални дъги, микроимпланти, пружини и др., които служат за подпомагане на основното лечение и се носят за кратко време, докато изпълнят ролята си – преместване на един или няколко зъба. Използването им обикновено е в участъците на устата, които са далеч от линията на усмивката, т.е. в по-вътрешните отдели на устата, и естетиката на пациента не се смущава.

Как да поддържаме алайнерите си?

Поддръжката на алайнерите е изключително лесна. След като се свалят, за да извършите рутинната си орална хигиена, просто ги изплаквате добре с хладка вода и сапун. Добре е да НЕ ги търкате с четка за зъби, защото повърхността им се наранява, създават се микро цепнатини, които задържат по-голямо количество слюнка и това води до неприятни усещания – лоша миризма. А миенето с хладка вода се налага, защото пластмасата е термопластична, което означава, че се деформира при висока температура.

Разлика между алайнери и брекети

Разлика номер 1 е естетиката, особено когато говорим за метални брекети. Драмата при тийнейджърите е най-силно осезаема. Носенето на брекети е продължително, поне година и половина, като в зависимост от тежестта на случая, може да се проточи и по-дълго. Това е голяма жертва в името на красотата…

Голяма част от пациентите, носили брекети имат сериозни оплаквания, свързани с болка в зъбите след т.нар. “натягане” на брекетите, чувство на мравучкане, изтръпване и т.н., докато тези усещания са сведени до минимум при алайнерите, тъй като зададените в шините премествания са минимални.

При брекетите отгризването е забранено, храната задължително се приема на малки хапки, положени директно на дъвкателните зъби, ядките също биват изключени от менюто, редом с лепкави или кашави храни – с две думи забравяте за дъвчащи бонбони, крокита и чипсове; хигиената също трябва да е безупречна, измиване на зъбите и междубрекетните пространства след всяко хранене, независимо къде се намирате (т.е. имате още един задължителен аксесоар в чантата или колата си, иначе рискувате да се разхождате цял ден със заседнала храна между брекетите). При алайнерите този недостатък също е преодолян, защото те са снемаеми, т.е. сваляте ги по време на хранене.

Тъй като брекетите са допълнение към основната повърхност на зъбите, нерядко след първоначалното им поставяне, пациентите изпитват дискомфорт, някои дори съобщават за наранена лигавица, а междувременно алайнерите ви спестяват и този дискомфорт, защото идеално покриват зъбната повърхност.

Интересни факти

При носене на алайнери, зъбите са покрити с пластмасовата шина 20-22 часа в денонощието, което означава, че емайла е защитен от оцветяващите свойства на различни вещества, намиращи се в слюнката, напр. след консумация на чай, кафе или след тютюнопушене. Това означава, че зъбите ви ще са по-бели по време и след лечение.

Малко известен факт е, че белотата на зъбите се определя не само от цвета, плътността и транспарентността на емайла, но и от начина, по който той пречупва светлината. Когато зъбите са разместени, някои от тях са по-напред от други, които остават скрити зад тях. Зъбите, които се намират зад изпъкналите, имат по-тъмен цвят, което създава илюзия за по-жълти и по-зле изглеждащи зъби. Когато зъбите са подредени в идеална форма, нито един от тях не преминава по-напред, и те така пречупват светлинните лъчи, че усмивката изглежда няколко тона по-бяла. Затова помислете за ортодонтско лечение – то вече може да се осъществи с напълно невидими средства, каквито са алайнерите!

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33