Счупен зъб

В условията на извънредно положение, заради разпространението на COVID19 искаме да ви уведомим, че денталната клиника разполага с необходимият набор от защитни средства (специално работно облекло, щитове, маски, ръкавици, калцуни и др.) и оказваме помощ на пациенти със спешни и неотложни състояния, свързани със счупване на зъб.
Налице е дежурен стоматолог, като приемът се осъществява от Понеделник до Петък, само след записан час на телефон 0889 81 41 33.
Пациентите болни от COVID19 или поставени под карантина, следва да позвънят на личните си лекари, които ще ги насочат към специализираните за това звена във ВМА, където ще им бъде оказана дентална помощ.

Счупванията на зъбите могат да бъдат много разнообразни в зависимост от големината и разположението на фрактурните линии. Те се получават в резултат на удар при спорт, игра, падане, отхапване на твърда храна (при фронталните зъби) и особено често при зъби с изтънени стени вследствие на ендодонтско лечение (прочети повече…). Счупванията на зъбите са различни и може да засегнат само емайла, емайла и част от дентна, може да достигнат и до нерва на зъба. В някой случай може да се получи счупване на корена на зъба, намиращо се на различна дълбочина в костта. В зависимост от дълбочината и посоката на счупването може да има оплаквания (болка, разклащане) или те да липсват.

Счупване на емайла / Счупване на емайл, дентин и засягане на нерва на зъба

При малките и повърхностни фрактури на емайла няма болка или има слаба чувствителност. Наблюдава се единствено нарушаване на естетичния вид на зъба поради липсващото парче. При по-сложни фрактури, обхващащи и дентина, има болки, които могат да бъдат спонтанни или провокирани. При засягане и на нерва на зъба болката е нетърпима дори само от вдишване на студен въздух и може да се наблюдава леко кървене от мястото на открития нерв. В някой случай на фрактури единственият симптом може да бъде движение на част от зъба по време на дъвчене. При фрактури в областта на зъбната шийка се отчупва цялата корона на зъба и във венеца остава само корена. Този тип фрактури се наблюдават много често при неправилно изработени корони, както и при тежки спортни травми.
Много често се наблюдават вертикалните фрактури на зъбите. Те преминават едновременно през короната и корена на зъба и представляват разцепване на зъба по дължина, на едно или няколко парчета.

Вертикални фрактури на короната и корена на зъба

Този тип фрактури възникват най-често след ендодонтско лечение на зъба (изваждане на нерва) и в много от случаите водят до загуба на зъба.
При спортни травми може да се получи счупване на корена на зъба на различна дълбочина в костта. В някой случай фрактурите на корените се диагностицират трудно само чрез обикновен преглед, затова е необходима рентгенова снимка на съмнителния зъб. При счупванията на зъбната корона, при които няма разместване на отделните фрагменти се използва оцветяване със специални багрила, които показват големината на фрактурната линия.
При малки счупвания в областта на емайла и дентина за възстановяване на дефекта може да се използват фотополимерни пломби (прочети повече…) , с които функцията и естетиката се възстановяват напълно.
При по-големи счупвания в областта на дентина се изисква проследяване на състоянието на зъба – при тежки травми е възможно зъбът да се самоумъртви. В зависимост от това дали зъбът остава жив или не, се преминава към по-нататъшно лечение.
При фрактури със засягане на зъбната пулпа (нерва) преди да се възстанови зъбът се провежда ендодонтско лечение (прочети повече…).
При счупвания в областта на шийката на зъба липсва цялата корона и в този случай се провежда кореново лечение, след което се поставя метален или гласфибро щифт в кореновия канал (прочети повече…), след което се изгражда зъбно пънче и се поставя корона (прочети повече…) .
При най-тежките случаи – наличие на инфекция, невъзможност за лечение и при вертикални фрактури се налага изваждане на зъба (прочети повече…).
При зъби, останали живи след лечение на фрактура, се извършва задължително проследяване на 20 дни, 3 и 6 месеца, за да се види дали няма да настъпи процес на самоумъртвяване.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33