Счупен или липсващ зъб – последствия и лечение

Това е състояние, което довежда не само до естетични, но и до функционални нарушения в устната кухина.

Пациентът в повечето случаи е притеснен от нарушения си естетически вид, но може да има и оплаквания, като болка и дискомфорт. При счупване или липса на преден зъб страда и самочувствието на пациента.Schupen-lipsvasht-zyb Той спира да се усмихва, стреми се да говори по-малко и не показва истинската красота на усмивката си. Счупването или липсата на зъб освен естетическия вид на усмивката нарушават и дъвченето. Ако не се предприемат мерки при липсващ зъб, с течение на времето съседните зъби се накланят към празното място и се задейства Феномена на Годон (прочети повече…).

При развил се Феномен на Годон възстановяването на естетиката и функцията е силно затруднено поради липсата на място за възстановяване на липсващия зъб.
При счупените зъби (прочети повече…) счупванията могат да бъдат различни- от засягане само на емайла до тежки счупвания, достигнали до нерва на зъба, придружени със силна болка или дори счупване на цялата корона.

В тези случаи е важно да се посети веднага стоматологът, за да се уточнят причините (нелекуван кариес, травма), да се проследят оплакванията на пациента и да се предприеме съответното лечение. При един или няколко счупени или липсващи зъба за възстановяването им се прилагат методите на протетичната дентална медицина – поставяне на импланти (прочети повече…), изработване на корони и мостове (прочети повече…) или изработване на протези. (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33