Ретиниран мъдрец

Ретиниран зъб – това е зъб, който е останал в костта и често е разположен неправилно (хоризонтално). Всички зъби могат да ретинират, но най-много това се отнася за долните мъдреци, кучешките зъби и премоларите. Когато някои от зъбите забави своя пробив повече от 6 месеца от нормалните срокове, трябва да се направи рентгенова снимка, с която да се установи има ли зародиш на зъбът и в какво положение се намира.

Рентгенова снимка на пациент с ретинирани мъдреци

Причини за ретиниране на зъб

Като причини за ретиниране на зъб могат да се приемат забавената резорбция на корените на млечните зъби, патологични процеси около зъбите и костта и общи заболявания /рахит, ендокринни смущения, авитаминози и др./ Долните мъдреци най-често ретинират поради липса на място в челюстта за израстването им. Ретинираните зъби в повечето случаи не причиняват оплаквания. Те могат да останат в костта и да бъдат открити на рентгенова снимка по друг повод.

Различно разположени в костта мъдреци

Симптоми

В други случаи могат да се появят болки, тежест в областта на зъба, затруднено отваряне на устата и нарушено дъвчене. При мъдреците най-често се получават усложнения.
Когато те лежат неправилно (хоризонтално) в костта, може да упражняват натиск върху корените на съседните зъби, което води до периодичен или постоянен дискомфорт или дори болка в областта. Ретинираният зъб може да причини кариес на съседния зъб или да измести здрави зъби от тяхното нормално положение. Това се наблюдава най-често при долните предни зъби, които се струпват един върху друг. В някой от случаите долните мъдреци могат да бъдат полуретинирани.

Това са мъдреци, при които над венеца се е показала само част от коронката на зъба, но останалата част не може да порасте. Много често при полуретинираните мъдреци се възпалява венецът около зъба – така нареченият (перикоронарит). При перикоронарит се увеличават лимфните възли, има болка при преглъщане и зачервяване на венеца над зъба. Лечението на перикоронарита е чрез микрохирургичната операция, наречена циркумцизио (прочети повече…). Когато оплакванията от ретинирания мъдрец се повтарят, често се налага хирургичното му изваждане (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33