Разклащане на зъбите

От 04.май.2020г. възстановяваме плановия прием на пациенти в денталната клиника. Всички манипулации се извършват само след предварително записан час и при засилени мерки за безопасност.
На фона на сериозното поскъпване, повишеното потребление и изключително трудното снабдяване със защитни маски, костюми, ръкавици, дезинфектанти, спирт и др. жизненоважни за нашата практика материали се очаква значително поскъпване на стоматологичните услуги в близките седмици.
Нашият екип взе решение
до 01.октомври.2020 да НЕ ПОВИШАВА цените за лечение в клиниката. Продължаваме да предоставяме на нашите пациенти висококачествено дентално лечение с висок клас материали, на достъпни цени в тези икономически трудни времена.
В условията на извънредно положение, заради разпространението на COVID19 искаме да ви уведомим, че денталната клиника разполага с необходимият набор от защитни средства (специално работно облекло, щитове, маски, ръкавици, калцуни и др.) и оказваме помощ на пациенти имащи нужда от стоматологично лечение.
Приемът се осъществява от Понеделник до Петък, само след записан час на телефон 0889 81 41 33.
Пациентите болни от COVID19 или поставени под карантина, следва да позвънят на личните си лекари, които ще ги насочат към специализираните за това звена, където ще им бъде оказана дентална помощ.

Какви причини могат да доведат до разклатен зъб?

Обикновено разклащането на зъбите се получава вследствие на травма или възпалителен процес и увреждане на зъбодържащата кост. Както е известно, корените на зъбите са здраво закрепени в костта на горната и долната челюст (алвеоларна кост). Когато тази кост е здрава и достига до шийките на зъбите, те са здраво закрепени за нея и неподвижни. При намаляване на височината на костта обаче зъбът става все по-подвижен.

При травми подвижността на зъбите може да бъде вследствие на счупване на корена на зъба на различна дълбочина в костта или на счупване на част от самата алвеоларна кост, което прави невъзможно задържането на зъба неподвижен.

При възпалителните заболявания (пародонтит) (прочети повече…) с течение на времето се стопява алвеоларната кост и корените на зъбите се оголват все повече и повече и това води до постепенно разклащане на зъба и дори до спонтанното му изпадане. Могат да се разклатят както предните (фронталните), така и задните зъби (кътниците). Разклатеният зъб може да е подвижен в различна степен.
Обособени са три степени на разклащане на зъбите.

Първа степен – има само разклащане в посока от бузите и устните към езика.
Втора степен – към първа степен се добавя и разклащане напред назад в посока към съседните зъби.
Трета степен – наблюдава се разклащане и във вертикална посока – зъбът се движи нагоре надолу във венеца.

Лечение

Разклащането на зъбите може да е съпроводено с болка, възпаление на венците или дискомфорт при хранене.

Когато разклащането е вследствие на удар или травма и са подвижни един или няколко зъба, е необходимо да се направи рентгенова снимка, с която да се установи дали има счупване на корена на зъба или на костта. При по-леки травми може да има единствено луксиране на зъба (разклащане на зъба в зъбната алвеола без счупване).
При пародонтит разклащането на зъбите се получава с течение на времето, защото процесът на стапяне на костта е бавен. Той започва незабележимо, но с напредване на стадиите се получават смущения в храненето и говора и ако не се вземат мерки за лечение на заболяването, се стига до спонтанно изпадане на зъбите. Разклащането на зъбите при пародонтит е процес, протичащ на принципа на затворения кръг. Това е така защото, възникналата подвижност на зъба в алвеоларната кост не и позволява да се възстанови и това довежда до увеличаване на подвижността на зъбите, затова като лечебен метод по преценка на стоматолога се прилага шиниране на зъбите (прочети повече…), с което те се имобилизират и се създават условия за възстановяване на алвеоларане нната кост.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33