Разклащане на зъбите

Какви причини могат да доведат до разклатен зъб?

Обикновено разклащането на зъбите се получава вследствие на травма или възпалителен процес и увреждане на зъбодържащата кост. Както е известно, корените на зъбите са здраво закрепени в костта на горната и долната челюст (алвеоларна кост). Когато тази кост е здрава и достига до шийките на зъбите, те са здраво закрепени за нея и неподвижни. При намаляване на височината на костта обаче зъбът става все по-подвижен.

При травми подвижността на зъбите може да бъде вследствие на счупване на корена на зъба на различна дълбочина в костта или на счупване на част от самата алвеоларна кост, което прави невъзможно задържането на зъба неподвижен.

При възпалителните заболявания (пародонтит) (прочети повече…) с течение на времето се стопява алвеоларната кост и корените на зъбите се оголват все повече и повече и това води до постепенно разклащане на зъба и дори до спонтанното му изпадане. Могат да се разклатят както предните (фронталните), така и задните зъби (кътниците). Разклатеният зъб може да е подвижен в различна степен.
Обособени са три степени на разклащане на зъбите.

Първа степен – има само разклащане в посока от бузите и устните към езика.
Втора степен – към първа степен се добавя и разклащане напред назад в посока към съседните зъби.
Трета степен – наблюдава се разклащане и във вертикална посока – зъбът се движи нагоре надолу във венеца.

Лечение

Разклащането на зъбите може да е съпроводено с болка, възпаление на венците или дискомфорт при хранене.

Когато разклащането е вследствие на удар или травма и са подвижни един или няколко зъба, е необходимо да се направи рентгенова снимка, с която да се установи дали има счупване на корена на зъба или на костта. При по-леки травми може да има единствено луксиране на зъба (разклащане на зъба в зъбната алвеола без счупване).
При пародонтит разклащането на зъбите се получава с течение на времето, защото процесът на стапяне на костта е бавен. Той започва незабележимо, но с напредване на стадиите се получават смущения в храненето и говора и ако не се вземат мерки за лечение на заболяването, се стига до спонтанно изпадане на зъбите. Разклащането на зъбите при пародонтит е процес, протичащ на принципа на затворения кръг. Това е така защото, възникналата подвижност на зъба в алвеоларната кост не и позволява да се възстанови и това довежда до увеличаване на подвижността на зъбите, затова като лечебен метод по преценка на стоматолога се прилага шиниране на зъбите (прочети повече…), с което те се имобилизират и се създават условия за възстановяване на алвеоларане нната кост.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33