Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Пулпит

Пулпитът e възпалителнo заболяванe, което засяга живата тъкан на зъба (пулпата,нерва). Има много причини за възникването му – нелекуван кариес, травма и счупване на зъбната корона, напреднал стадий на изтриване на зъбите (абразия), термични увреждания при изпиляване за корони и др.
Най-често пулпитите възникват от нелекуван кариес. С течение на времето кариеса се задълбочава в дентина и достига до пулпата, в този момент са преодоляни и двата слоя на зъба – емайла и дентина, бактериите започват безпрепятствено да навлизат от устната кухина в кухината на зъба и водят до възпаление на нерва, което е необратимо и изключително болезнено.

Пулпит развил се в резултат на нелекуван кариес

Пулпитите засягат временните и постоянните зъби. Те биват остри и хронични, серозни и гнойни. Водещ симптом е болката.
При острите пулпити тя е силна, като може да бъде, както провокирана, или по-често спонтанна. Усилва се пристъпообразно през нощта. Може да бъде пулсираща, усилваща се от топло и успокояваща се от студено/при гнойно възпаление/.
В повечето случай болката не е локализирана в един зъб. Може да се разпространява от зъб в долната челюст към зъб в горна челюст и обратното, но от същата страна. При горни зъби болката се насочва към слепоочието, а при долни към ухото. В някои случаи болката преминава /при вземане на обезболяващи/, но зъба не оздравява. Острият пулпит нелекуван преминава в хроничен пулпит или периодонтит (гранулом) (прочети повече…).

При хроничните пулпити болката е по-слабо изразена. Появявя се след хранене поради, това че нерва на зъба вече е в директен контакт с устната кухина и храната и слюнката достигат до него и го дразнят. Обикновено зъба е отворен, с голяма дупка или счупена пломба. Под въздействие на дразнители /топло,студено/ или при засмукване на болния зъб болката остава дълго време. При млади хора в дупката на зъба има слабочувстителна мека тъкан/полип/. Това е разраснала извън пулпата грануломатозна тъкан (нерв) ,която при допир кърви. В зависимост от вида на пулпита, степента на разрушенията на зъба, възрастта на пациента и общото му състояние се избира метода на лечение. (прочети повече за лечение…)

При временните детски зъби острите пулпити се срещат в по-ранна възраст /3-6год./ Протичат със силна болка по време на хранене или нощем. Детето отказва да се храни и да пие течности. Хроничните пулпити се срещат по-често в училищна възраст. Болката е по-слабо изразена, детето избягва да дъвче на тази страна.