Периодонтит

От какво се причинява заболяването?

Периодонтите се развиват най-често като усложнение на нелекуван кариес, пулпит, травма на зъбите или медикаментозни увреждания. Те са възпалителни заболявания, при които бактериите от устната кухина преминават през кореновите канали в периодонциума /тъканта около корена на зъба/ и там предизвикват възпаление, което обхваща и костта около върха на корена.

Как протича периодонтита?

Протичат остро и хронично.

Острите периодонтити се развиват при голямо количество бактерии и намалени защитни сили на организма и за тях е характерно, че се образува гной. Зъбът може да е ендодонтски лекуван или да има голяма дупка. В началото се усеща тежест, напрежение и дискомфорт от страната на болния зъб. Болката е локализирана в отделен зъб, който се усеща по-висок от другите. Тя е тъпа и постоянна. Болкоуспокояващите имат краткотрайно действие. При нагнояване (остър гноен периодонтит) болките се засилват, стават пулсиращи и всяко докосване на зъба /с език или с другите зъби/ е изключително болезнено. Храненето е затруднено или невъзможно. От топло болката се засилва, а от студено- временно се успокоява. Острият гноен периодонтит преминава през четири фази в зависимост от това къде се намира гнойта.
Първа фаза (периодонтална) – възпалението е обхванало областта около върха на корена на зъба.
Втора фаза (вътрекостна) – възпалението (гнойта) се разпростира в костта около корена на зъба.
Трета фаза (субпериостална) – гнойта преминава през костта и достига до надкостницата (това е най-болезнената фаза)
Четвърта фаза (подлигавична) – представлява периодонтален абсцес.

Понякога фазите на периондотита преминават бързо  и той се диагностицира, когато е обхванал целия периодонциум (края на втора началото на трета фаза). При остри процеси се увеличават подчелюстните лимфни възли- има отпадналост, температура и общо неразположение. При ненавременно лечение се достига до ендодонтски абсцес (прочети повече…).

Хроничните периодонтити са бавноразвиващи се и дълготрайни възпалителни реакции. Те се развиват като усложнения на пулпити, остри периодонтити или травми. В резултат на хронично бактериално дразнене в кореновите канали, в разрушените участъци на периодонциума се образува гранулационна тъкан. Това се получава при по-малко количество бактерии и при по-силна имунна система, при която организма успява да се бори с инфекцията. Гранулационната тъкан (гранулом) представлява мека тъкан на вид подобна на венец, която се обазува около върха на корена. Тя се образува от оргазнизма с цел да попречи на бактериите навлизащи през корена на зъба да се разпространяват в костта. Колкото по- дълго е отворен кореновият канал и бактериите свободно навлизат, толкова по-голям става грануломът, като разрастването му е за сметка на бавно стопяване на костта.
В повечето случаи процесът протича без оплаквания от страна на пациента. Открива се при рентгенова снимка, направена случайно при лечение на близък зъб. На рентгеновата снимка се наблюдава тъмно кръгло или елипсовидно образувание около върха на зъбния корен. При някои пациенти има усет и дискомфорт при дъвкане на твърда храна. В резултат на общо заболяване/ грип, скарлатина, простуда/ и намалени защитни сили на организма симптомите се засилват и периодонтита се обостря ( грануломът може да загнои и да се появи силна болка и фистула).

При преглед се установява наличието на нелекуван кариес и фистула (костен ход, през който гнойта от областта на кореновия връх е достигнала до лигавицата), през която изтича секрет. Фистулата е изпъкнала и разположена в проекцията на корените на болния зъб, като пациентът може да има слаби болки в зъба.
В зависимост от състоянието на кореновите канали, общото състояние на пациента, възраст и вирулентността на инфекцията, се избира метода на лечението.
При навременно диагностициране и правилно лечение (прочети повече…) , зъбът се запазва и настъпва оздравяване. При тежки случаи се налага екстракция – изваждане на зъба (прочети повече…) . Ако се остави нелекуван грануломът, с времето се превръща в киста. (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33