Пародонтит

Пародонтитът е заболяване, което се характеризира с възпаление и кървене от венците, оголване на зъбните корени и разклащане на зъбите. В много от случаите пародонтитът се развива вследствие на нелекуван гингивит. Той може да се развие около единични или група зъби, а също така и да обхване всички зъби. Има много причини за възникване на пародонталното заболяване.

Кои са водещите фактори до пародонтит?

Обилно натрупан зъбен камък, неправилно изработени апроксимални пломби, некачествено изработени мостове и коронки, парафункции (стискане или скърцане със зъбите), зъби в неправилна позиция (струпани или изместени), травми.

Пародонтитът се среща както при деца, така и при възрастни. Съществува и възрастов пародонтит, който се развива след 50 годишна възраст и е свързан с намаляване на защитните и възстановителните способности на пародонта. Пародонтитът може да протича самостоятелно или като симптом на общо заболяване (диабет, стомашно-чревни заболявания, бъбречни и др.)

Механизмът на развитие на пародонтита е много сложен.

Първоначално процесът започва с възпаление на венеца в областта на шийката на зъба, придружено със зачервяване и кървене (гингивит) (прочети повече…). Причина за това е натрупването на зъбна плака и образуването на зъбен камък.

Ако на този етап от заболяването не се предприеме почистване на зъбният камък, той започва да нараства в посока на венеца и да го избутва надолу и настрани като се подпъхва между венеца и корена на зъба. По този начин зъбният камък и възпалението достигат близо до костта, която от своя страна реагира на възпалението като се отдръпва от корена на зъба и се получават така наречените пародонтални джобове. Те представляват дефекти в костта, които са покрити от прораснал венец. Когато се получи пародонтален джоб, процесът вече е необратим поради факта, че в дъното на джоба е невъзможно да се почиства и винаги има възпаление.

На рентгенова снимка се вижда загубата на алвеоларна кост около зъбите. Оставен нелекуван с години, пародонтитът може да се обостря или да хронифицира и да преминава през различни стадии. Оплакванията на пациента могат да бъдат незначителни (парене, сърбеж, „мравучкане“, кървене от венците) до силни (силно болезнени и кървящи венци, около които изтича гноен секрет). С течение на времето се отдръпват венеца и костта и се оголват корените на зъбите, при оголване на 1/3 от корените на зъба, той става подвижен, разстоянията между зъбите се уголемяват и те се разместват. Това допълнително влошава хода на заболяването и ако отново не се вземат мерки за лечение на заболяването, прогресията му води до падане на зъба или зъбите, които в много от случаите са здрави. В зависимост от вида на пародонтита на рентгенова снимка се наблюдава стапянето на костта, която може да бъде два вида – хоризонтална резорбция или вертикална резорбция. Хоризонталната резорбция е по – неблагоприятна за лечение, защото обхваща повечето или всички зъби и води до цялостно стапяне на костта и до разклащане на всички зъби.

Здрав пародонт // Напреднал пародонтит с хоризонтална и вертикална загуба на кост

При вертикалната резорбция стапянето на костта е фуниеобразно около корена на един или няколко зъба. Този тип костни дефекти са податливи на лечение чрез метода на костозаместване (прочети повече…). В напредналите стадии на пародонтита могат да се получат усложнения като пародонтален абсцес (прочети повече…), който се развива при наличие на дълбоки костни джобове. Характерно за пародонтита е и ветрилообразното разпрерване на резците от горната и долната челюст. Пародонтитът се характеризира и с изразена сезонност, обикновено в пролетно – есенния период се наблюдава засилване на оплакванията. При наличие на общо заболяване оплакванията могат да са целогодишни (диабет). Ако лечението на пародонтита е адекватно и навременно се постига стациониране на процеса до нивото, до което е достигнал, и така се спира по-нататъшната загуба на зъбодържащата кост. Лечението на пародонтита (прочети повече…) се състои от няколко процедури в зависимост от тежестта му и степента на подвижност на зъбите. Изключително важно за предпазване и лечение на началните етапи на пародонтит е редовното и щателно почистване на подвенечен и надвенечен зъбен камък (прочети повече…), а също и редовните профилактични прегледи (прочети повече…) за ранното му диагностицитане.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33