Оцветяване на зъбите

Естественият цвят на зъбите се определя от структурата на емайла и дентина и съдържанието на органични и неорганични съставки в тях. Характерно е, че зъбният емайл като слой е транспарентен – прозира в голяма степен. Дентинът, разположен под емайла обаче, има плътен цвят и той придава истинският цвят на зъбите.

Естественият цвят на зъбите е генетично обусловен и варира при различните хора от бяло към сиво до светложълтеникаво. За оцветяването на зъбите има различни причини.

От какво се причинява оцветяването на зъбите?

Ежедневно се консумират храни и напитки, съдържащи различни оцветители (естествени или изкуствени) , консерванти и набухватели. При редовна употреба на кафе, кока-кола, чай, червено вино се получава потъмняване на зъбите. Тютюнопушенето е другият основен фактор за преоцветявне на зъбите, особено комбинирано с употребата на кафе. При различните хора преоцветяването на зъбите става за различен период от време, в зависимост от здравината и устойчивостта на емайла. Пожълтелите зъби нарушават естетическия вид на усмивката и водят до понижаване на самочувствието на човек.

При натрупване в емайла на зъбите на по-големи количества от елемента флуор (при високо съдържание на F във вода, мляко, или неправилна дозировка по време на детската възраст) се развива флуороза. Тя се характеризира с жълтеникави петна, неравномерно разпределени по емайла на зъбите.

Преоцветяване на зъбите може да се получи и при продължителен прием на различни медикаменти в детска възраст (тетрациклинови антибиотици), които също водят до появата на жълто до кафявооцветени петна по зъбите.

Промяна в цвета на зъбите може да се наблюдава и при хора, участващи в производството на бои, лакове, бензин и др.

При некроза на пулпата на зъба (гангрена) короната му потъмнява и придобива сивкаво оцветяване. Това се дължи на разпадането на тъканта на нерва. Това потъмняване е и диагностичен признак, че зъбът се е самоумъртвил.

След ендодонтско лечение (запълване на кореновия канал) някои от каналопълнежните пасти имат способността да проникват в зъбната тъкан и да преоцветяват зъба в розови или кафеникави оттенъци в зависимост от състава на пастата.

Въпреки поддържане на стриктна устна хигиена оцветяванията на зъбите остават и дори професионалното почистване и полиране не дава задоволителен резултат, защото оцветителите са проникнали дълбоко в емайла.
Оцветяванията на зъбите в резултат на налепи от храна, напитки, тютюнопушене и недобра хигиена се отстраняват лесно чрез избелване (прочети повече…) по метода на външно избелване (прочети повече…).
При ендодонтски лекувани зъби се прилага методът на вътрешно избелване (прочети повече…), а ако то не даде необходимият резултат, се протезира с фасети (прочети повече…) или корони (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33