Лигавични заболявания в устната кухина

Най-често срещаните от тях са кандидозата, левкоплакията и лихен планус. Боледуват хора от всички възрасти.

Причини за лигавични заболявания

Причините, предизвикващи стоматитите, са много и най-разнообразни. Лигавичните заболявания в зависимост от развитието си биват самостоятелни (първични) или симптоматични (вторични – изява на кожни и други заболявания в устната кухина).

Към самостоятелните спадат стоматити в резултат на локално действащи фактори на инфекция:

  • травми (остри ръбове на протези, нелекувани кариеси , счупени зъби)
  • физични (изгаряния от гореща храна, електрогалванизъм)
  • химични (киселини, формалин, натриева основа)
  • инфекциозни (причинени от гъбички – кандида, актиномицети)
  • вирусни (обикновен херпес, херпес зостер, афтозен стоматит)

Към вторичните (симптоматични) спадат стоматити, съпътстващи различни общи заболявания:

  • кожни заболявания (лихен планус)
  • стомашно-чревни заболявания (гастрит, язва)
  • кръвни заболявания (анемия , левкози)
  • хиповитаминози (недостатъчност на витамини – А, B, C, PP )
  • инфекциозни заболявания (грип, инфекциозна мононуклеоза) и др.

Възникване на лигавичните заболявания

За възникването на лигавичните заболявания има значение понижаването на защитните сили на организма и вирулентността на микроорганизмите в устната кухина. Колкото и да са разнообразни причините, предизвикващи стоматитите, то основните промени, които те причиняват върху устната лигавица, са сходни помежду си и поради това са трудно различими.
Стоматитите се характеризират с белезите на възпалителните заболявания – зачервяване, подуване, затопляне, болка и смущения на функцията на съответния орган. В устната кухина най-често се наблюдава загуба на вкус, затруднено дъвчене, смущения в говора и др. Заболяването може да обхване определен участък или цялата устна лигавица.

Вид заболяване и лечение

Кандидоза (кандидозен стоматит) представлява повърхностно възпаление на устната лигавица, причинено от гъбички от рода кандида. Засяга предимно недоносени и новородени деца, а при възрастни може да се развие след антибиотично лечение, дисбактериоза, хиповитаминоза и др. Лигавицата е силно зачервена и покрита с бял налеп, който се отделя трудно. Има парене, сърбеж и силна болка, нарушено е храненето. Кандидозата може да протича както остро, така и хронично. За лечението и е необходимо поддържането на алкална среда в устата. Правят се промивки с алкални разтвори, слаби антисептици и багрила. Може да се приеме нистатин на таблетки по лекарско предписание.

Лихен рубер планус е кожно заболяване, което причинява характерни промени и в устната кухина. Те се характеризират с хиперкератоза (удебеляване) на засегнатите участъци от устната лигавица и кожата. От значение за възникването на това заболяване са бактериални, вирусни, травматични, неврогенни и други фактори. Измененията при лихена имат седефенобял цвят, разположени са върху напълно спокойна лигавица, без признаци на възпаление. Най- често се намират по лигавицата на бузите около последните кътници. Седефенобелите плаки се развиват почти без оплаквания. В редки случаи може да има слаби изтръпвания.

Левкоплакия е хронично заболяване на устната лигавица, при което се получава вроговяване на епитела. Голямо значение за възникването му имат вредните навици като тютюнопушене, редовният прием на алкохол, пикантни и дразнещи храни, лоша хигиена, остри ръбове на счупени зъби, неудобни протези, професионални вредности (бои, лакове, бензинови пари), авитаминози и др. При левкоплакията се засягат предимно горната повърхност и страничните ръбове на езика, лигавицата на бузите, долната устна и устните ъгли. Започва като малки белезникави петънца, които се сливат помежду си и образуват тънка и плоска белезникава плака. Тя има сивобял цвят, неравни граници и е изпъкнала над останалата непроменена лигавица. Може да има стягане, теглене до слаба болка в областта, както и нарушена вкусова сетивност. При разязвяване се появяват рани и ерозии в плаката, засилват се и общите оплаквания. Левкоплакията се отнася към предраковите състояния в устната кухина и затова е необходимо навременното и диагностициране и лечението и. При лечението се отстраняват дразнещите фактори и се премахват вредните навици като тютюнопушене и алкохол. Прилагат се алкални и меки разтвори за промивки и почистване на устната кухина.

Устната лигавица е много чувствителна и симптомите на възпалителните заболявания много често се проявяват първо там и способстват за навременно диагностициране на заболявания в други органи от човешкото тяло. При щателен преглед от страна на стоматолога могат да се открият в ранен стадий и навреме да се лекуват множество заболявания.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33