Кариес

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. Той представлява потъмняване, размекване и образуване на дупка в повърхността на зъба, която с времето става все по-дълбока. В България близо 98% от хората имат поне по един кариес, което е признак за занемаряване на здравето на устната кухина и зъбите.

Защо се развива кариес?

Има три основни и множество второстепенни фактори, които са от значение за развитието на кариес.
Трите основни фактора са: микроорганизмите в устната кухина (S.mutans), вида на приеманите храни (въглехидрати) и здравината на емайла.
Към второстепенните фактори са: умения и навици за почистване на зъбите, защитно действие на слюнката, генетични фактори и други. Развитието на кариес е възможно при различни комбинации от основните и второстепенните фактори.
Кариесът може да се определи като инфекциозно заболяване, защото негов причинител е бактерията (S.mutans). Тя е нормален обитател на устната кухина на хората, но при благоприятни условия (прием на сладки храни и въглехидрати и липса на почистване на зъбите се натрупва зъбна плака, която е идеалната среда за живот на бактериите) броят на микроорганизмите започва да се увеличава, и това води до образуване на кариеси. S.mutans използва въглехидратите в зъбната плака, които се съдържат в най-голямо количество в сладките храни и тестените изделия, за да се изхранва. Тя ги преработва до киселини, които се отделят в средата около бактерията. Така при голямо количество въглехидрати бактериите се размножават успешно и количеството на отделените киселини нараства. Както е известно, емайлът на зъба е изграден от минерали, които са податливи на разграждане от киселините, отделени от бактериите. Така, при увеличен прием на сладки храни, липса или недостатъчно почистване на зъбите, бактериите S.mutans намират благоприятна среда за живот в плаката и започват да отделят по- голямо количество киселини, които разграждат емайла и водят до развитие на кариес.
Третият важен фактор за развитието на кариеса е здравината на емайла. Тя зависи както от генетични фактори, така и от начина на живот и храненето на човек. Когато в детството храненето е било пълноценно и детето е получавало храна, богата на витамини и минерали, емайлът е изграден от висококачествени кристали(флуорапатитни кристали), които са по устойчиви на разграждане от киселините и кариес се развива по-трудно.
Следователно развитието на кариес се определя от наличието на непочистена зъбна плака на определени места от зъбите и от състоянието на емайла. При нормално подредени зъби има две основни места, в които се натрупва плака. Това са фисурите по дъвкателната повърхност на зъбите – тогава се развива оклузален кариес (най-често срещан при деца), другата локализация е в контактните точки между два съседни зъба – тогава се развива апроксимален кариес (най-често срещан при възрастни).


Както се вижда, кариесът е заболяване, което е изключително опасно за зъба. Това е така, защото той първоначално протича скрито и безсимптомно. На схемата вдясно е представен разрез на изваден зъб, който има амалгамена пломба в областта на емайла, в съседство с нея се е развил голям вторичен кариес на дентина, който почти е достигнал нерва на зъба. В тази ситуация пациентът няма симптоми и единственото, което вижда в устата е старата амалгамена пломба. Кариеси като този могат да бъдат установени единствено при редовни стоматологични прегледи и с помощта на рентгенова снимка.
Кариесът трябва да се лекува във възможно най-начален стадий – това е така, защото емайлът и дентинът са с различна устойчивост спрямо развитието на кариес. Дентинът е много по-податлив на кариес и много по- бързо се разрушава. На картинката по-долу се вижда разрез на изваден зъб с апроксимален кариес на емайла, който е достигнал до дентина. Ясно се вижда как в дентина кариесът се е разпространил както на ширина, така и на дълбочина към нерва. В същото време входа на кариеса в емайла е сравнително по- малък и скрива истинската големина на разрушението. Ако такъв кариес остане нелекуван, с течение на времето разрушението в дентина става все по-голямо и по-голямо и когато вече е много близо до нерва на зъба, се появява болка от студено и сладко.

Появата на болка е индикатор, че кариесът е много дълбок и ако не се посети стоматологът, след време кариесното разрушение ще достигне до нерва на зъба. Когато кариесът преодолее дентина, бактериите от устната кухина ще навлязат при нерва и ще се развие остър пулпит (прочети повече…) ,което ще наложи умъртвяване на зъба.

Ето защо е изключително важно редовното посещение на стоматолога, поддържането на перфектна устна хигиена, правилното хранене и навременното лечение на всички кариеси. (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33