Гингивит

Гингивитът е заболяване, което представлява възпаление и кървене от венците. То спада към групата на пародонталните заболявания и обхваща венеца в областта на зъбната шийка.

Основна причина за развитие на гингивит

Влошената устна хигиена и неправилното и нередовно миене на зъбите, допълнителни фактори за развитие на гингивит могат да бъдат зъби в неправилна позиция (струпани или изместени), травми на венеца, нелекувани кариеси, ортодонтско лечение, неправилно изработени протезни конструкции и др. Гингивитът, причинен от зъбна плака и зъбен камък, е заболяване, което практически всеки човек е имал в определен период от живота си. Много често се среща при деца навлезли в пубертета. Зъбната плака и камъкът се натрупват най-лесно на границата между зъба и венеца и както е известно, ако не се почисти в нея,се развиват бактерии, които освен да причиняват кариес, водят и до възпаление на венците (гингивит).
В устата гингивитът представлява зачервяване на венеца на границата със зъба, което има гирляндообразен вид, наблюдава се също и известно подуване на венеца, но няма болка. При докосване със стоматологична сонда или четка за зъби се наблюдава слабо кървене. Затова хората, които имат гингивит, могат да имат примеси на кръв в слюнката си. През пубертета или по време на бременност в резултат на хормонални промени може да се възпалят (разраснат) отделни венечни папили. При отхапвне и миене на зъбите те са болезнени и кървящи.

Гингивитът, като самостоятелно заболяване, се лекува до пълно оздравяване. Оставен нелекуван обаче, той може да доведе до развитие на пародонтит, който вече е заболяване със сериозни последици и води до разклащане на зъбите (прочети повече…).
Лечението на гингивита е много лесно и за него е необходимо подобряване на устната хигиена и техниката на миене на зъбите, с което ефективно и редовно да се премахва зъбната плака (прочети повече…), а също така и редовно почистване на зъбния камък (прочети повече…). Може да се приложи и жабурене с антисептични разтвори или води за уста по предписание на стоматолога.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33