Гингивална рецесия – отдръпване на венеца

Tова е невъзпалително състояние, при което се получава отдръпване на венеца и оголване на зъбния корен. Навременното му лечение е от изключителна важност за бъдещето на зъба тъй като променената позиция на венеца благоприятства задържането на плака, което може да доведе до кариес на корена или развитие на пародонтит.

Най-често засяга зъбите във фронталната област/резци и кучешки/. Може да обхване един или няколко зъба. Невъзпалителната рецесия се среща предимно при млади хора и в началния стадий е естетически проблем.

С напредване на гингивалната рецесия се получава чувствителност в зъбната шийка (болка в зъба при студено), може да се развие инфекция, кървене, болка и дискомфорт при хранене. Зъбите в началния стадий на откриване на корена обикновено не са подвижни, но с напредване на процеса могат да се разклатят. Това се дължи на факта, че венецът и костта, разположена под него, са взаимно свързани и при оголване на корена се снижава и нивото на костта. При стопяване на 2/3 от височината на костта зъбът става подвижен, а подвижността от своя страна влошава рецесията на венеца.

Най-честите причини за гингивалните рецесии са:


-неправилно травматично миене на зъбите /твърда четка и груби хоризонтални движения/
-високо залавни мускулни връзки и френулуми / индивидуална анатомия на устната кухина/
-неправилно ортодонтско лечение
-парафункции/бруксизъм/, в резултат на който има стискане или скърцане на зъбите.

Важно за предпазване от развитие на гингивални рецесии е още в детска възраст да се правят задълбочени профилактични прегледи. Навреме да се лекуват ортодонтските аномалии, късите френулуми и пациентите, които имат предразположение, да се наблюдават по-често.
Гингивалните рецесии освен невъзпалителни заболявания могат да бъдат и симптом на някои възпалителни заболявания – такива са гингивита (прочети повече…) и пародонтита (прочети повече…).
Лечението на гингивалната рецесия е чрез микрохирургична пародонтална операция.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33