Абсцес

Абсцесът е остро възпаление на тъканите с ограничени размери и образуване на кухина, изпълнена с гной. За развитието на абсцес има значение общото здравословно състояние на пациента, вида и вирулентността на микроорганизмите, анатомичните и структурните особености в областта, където е локализиран. Най-честите микробни причинители са стрептококите и стафилококите. Инфекцията може да се пренесе през каналите на болните зъби, по естествено съществуващи ходове в костта или чрез постепенно стопяване на костта. Може също да се пренесе по лимфен или кръвен път при наличие на гнойно възпаление на друго място в организма.

Абсцесите, които се развиват като усложнения от заболявания на зъбите – периодонтити, кисти, нелекувани пулпити, се наричат ендодонтски абсцеси и при тях инфекцията е навлязла през кореновия канал на зъба. Той се лекува по аналогичен на периодонтита начин (прочети повече…).
абсцес Определение на различните видове абсцеси?

Характерно за този тип абсцеси е силната болка в засегнатия зъб или околните тъкани. Получава се оток, който в началните стадии е твърд, а след това омеква (изпълва се с гной). Лигавицата е зачервена и болезнена, може да изтънее и да се получи спонтанен пробив и изтичане на гноен секрет.
Пациентът има общо неразположение, висока температура, отпадналост, затруднено хранене, лош дъх от устата. Обикновено зъбът причинител е тъмен с голяма дупка или лекуван кореново. В зависимост от стадия на диагностициране на ендодонтския абсцес се провежда и лечението, което може да е отваряне на зъба, инцизия и дренаж или дори изваждането му .
(прочети повече…)
Абсцесите, които се развиват като усложнения от заболявания на зъбодържащият апарат на зъба (пародонт) – пародонтит, затруднен пробив на мъдреците, остеомиелит, се наричат пародонтални абсцеси. При тях инфекцията преминава около корена на зъба през наличен костен джоб и възпалената гингива.

Те се характеризират със същите симптоми, както и ендодонтските абсцеси, с тази разлика, че зъбът, около който се развива абсцесът, е жив, не е толкова болезнен и е с нормален цвят. Често подутината при тези абсцеси е разположена между два зъба и при натиск или отваряне на венеца изтича гной. При по-леките форми на пародонтални абсцеси е достатъчно почистване и дренаж на пародонталния джоб, за да се овладее възпалителният процес. При по-напреднали стадии се провежда лечение в зависимост от оплакванията на пациента и тежестта на пародонталния абсцес (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33