Абсцес

В условията на извънредно положение, заради разпространението на COVID19 искаме да ви уведомим, че денталната клиника разполага с необходимият набор от защитни средства (специално работно облекло, щитове, маски, ръкавици, калцуни и др.) и оказваме помощ на пациенти със спешни и неотложни състояния, каквито са абсцесите и флегмоните.
Приемът се осъществява от Понеделник до Петък, само след записан час на телефон 0889 81 41 33.
Пациентите болни от COVID19 или поставени под карантина, следва да позвънят на личните си лекари, които ще ги насочат към специализираните за това звена, където ще им бъде оказана дентална помощ.

Абсцесът е остро възпаление на тъканите с ограничени размери и образуване на кухина, изпълнена с гной. За развитието на абсцес има значение общото здравословно състояние на пациента, вида и вирулентността на микроорганизмите, анатомичните и структурните особености в областта, където е локализиран. Най-честите микробни причинители са стрептококите и стафилококите. Инфекцията може да се пренесе през каналите на болните зъби, по естествено съществуващи ходове в костта или чрез постепенно стопяване на костта. Може също да се пренесе по лимфен или кръвен път при наличие на гнойно възпаление на друго място в организма.

Абсцесите, които се развиват като усложнения от заболявания на зъбите – периодонтити, кисти, нелекувани пулпити, се наричат ендодонтски абсцеси и при тях инфекцията е навлязла през кореновия канал на зъба. Той се лекува по аналогичен на периодонтита начин (прочети повече…).
абсцес Определение на различните видове абсцеси?

Характерно за този тип абсцеси е силната болка в засегнатия зъб или околните тъкани. Получава се оток, който в началните стадии е твърд, а след това омеква (изпълва се с гной). Лигавицата е зачервена и болезнена, може да изтънее и да се получи спонтанен пробив и изтичане на гноен секрет.
Пациентът има общо неразположение, висока температура, отпадналост, затруднено хранене, лош дъх от устата. Обикновено зъбът причинител е тъмен с голяма дупка или лекуван кореново. В зависимост от стадия на диагностициране на ендодонтския абсцес се провежда и лечението, което може да е отваряне на зъба, инцизия и дренаж или дори изваждането му .
(прочети повече…)
Абсцесите, които се развиват като усложнения от заболявания на зъбодържащият апарат на зъба (пародонт) – пародонтит, затруднен пробив на мъдреците, остеомиелит, се наричат пародонтални абсцеси. При тях инфекцията преминава около корена на зъба през наличен костен джоб и възпалената гингива.

Те се характеризират със същите симптоми, както и ендодонтските абсцеси, с тази разлика, че зъбът, около който се развива абсцесът, е жив, не е толкова болезнен и е с нормален цвят. Често подутината при тези абсцеси е разположена между два зъба и при натиск или отваряне на венеца изтича гной. При по-леките форми на пародонтални абсцеси е достатъчно почистване и дренаж на пародонталния джоб, за да се овладее възпалителният процес. При по-напреднали стадии се провежда лечение в зависимост от оплакванията на пациента и тежестта на пародонталния абсцес (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33