Мост/корона от метал и пластмаса се нарича бленд мост/бленд корона. Името му идва от това, че пластмасовото покритие се поставя единствено по видимите повърхности на зъбите откъм устните, а останалата част от моста е метална. Този тип мост е често използван в практиката поради по-ниската цена и по-бързата изработка, основно при пациенти, които не са с високи естетически изисквания или нямат финансова възможност за металокерамично възстановяване.

Бленд мостът представлява лята метална конструкция с корони, мостово тяло и пластмасово покритие. Металните сплави са биологично поносими, благородни и устойчиви на триене и корозия. Пластмасовото покритие се поставя само във външната (вестибуларна – видима) страна със защитен метален кант. Този кант се намира в най-горната част на короната и предпазва пластмасата от дъвкателните сили.

При тези мостове е необходимо по-голямо изпиляване на зъбите вестибуларно (към устните и бузите), за да има къде да се нанесе слоят пластмаса. За свързването на метала с пластмасата се изработват ретенционни перли, кантове или други задръжки, осигуряващи здравината на конструкцията. Слабо място на бленд короните и мостовете е връзката на естетичната пластмасова част към металното тяло, както и неустойчивият цвят на пластмасата. С годините тя старее и се променя. При натоварване или механично триене (твърди храни или твърди четки и груби движения при миене) се изтрива и се нарушава естетичният вид на моста. Моделажът (зъботехническата изработка) не винаги може да имитира всички подробности на зъбите. При дефекти или счупвания на пластмасовото покритие корекциите в устата са малко възможни. Това налага сваляне на моста и подмяната на пластамсата в зъботехническата лаборатория, ако е възможно, в противен случай конструкцията трябва да се изработи наново.

Изработката на този тип мост преминава през стандартните етапи на изработка на мостове и корони. Тя включва предварителна подготовка, планиране на конструкцията, изпиляване на носещите зъби, взимане на отпечатъци, изработка в лабораторията, ажустиране (напасване) и циментиране. При по–големи конструкции (5 – 6 зъба, цял фронт или цяла челюст) се прави проба на металния скелет и едва след това се поставя пластмасовото покритие. По-подробно методът за изработка на мостове и корони е описан в раздела изработване на корони (прочети повече…). За да се избегнат недостатъците на пластмасата и повиши естетическият и функционален ефект след време конструкцията се подменя с нова или металокерамична.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33