Металокерамичните корони и мостове имат широки показания и са най-добрият и най-често използван начин за естетично и функционално възстановяване на дефектите на зъбите. Изработват се от метални сплави и керамични маси, които се свързват както химично, така и механично. Това става чрез нанасяне на специални емайлови и дентинови керамични маси (порцелан с цвят на зъба) върху метални кепета покриващи изпилените зъбни пънчета. Металните кепета могат да бъдат изработени от обикновен метал (Cr-Ni сплав) или злато.

Металокерамичните конструкции имат много висока естетичност, биологична поносимост, неизменяемост, здравина и дълготрайност. При правилна изработка и поддържане могат да издържат над 30 години. Този тип мостове и корони напълно възпроизвеждат формата и големината на естествените зъби, възстановяват индивидуалните особености на човешките зъби, когато са правилно изработени не дразнят и не причиняват възпаление на венците. При живи зъби предпазват пулпата (нерва на зъба) от термични дразнения и не създават условия за образуване на зъбен камък.

Използват се масово за протезиране, когато водещо значение има естетиката и са най-добрата алтернатива цена спрямо качество. Изработват се както върху живи така и върху ендодонтски лекувани зъби, при вродени заболявания с липса на зъби (хиподонтии, наклонени или завъртени зъби, треми – разстояния между зъбите, хипоплазии на емайла и други) . За разлика от бленд – короните, изработени от пластмаса, при металокерамиката цветът е трайна величина и не се променя с годините. В зависимост от индивидуалните особености на зъбите могат да се „рисуват” зъбни шийки, режещ ръб и други елементи и като цяло пациентът може да определи как да изглеждат зъбите му. Изработката на конструкциите от металокерамика включва всички етапи на работа от предварителна подготовка и планиране до окончателно циментиране (прочети повече…).

Характерни етапи за металокерамиката са металната проба и пробата на неполиран порцелан. Там се правят корекции на металния скелет, а след това и корекции в цвета и формата на зъбите. Единственият недостатък на металокерамиката е по-високата цена на конструкцията и крехкостта на керамичните маси. При малки счупвания на керамиката може да се опита възстановяване на място в устата, а при големи се сваля конструкцията и се нанася наново керамиката.
Металокерамичните, както и всички мостове,се изработват във възраст след 18 години когато вече е приключил растежа на челюстите. За зъбните корони няма такива ограничения. Металокерамиката отговаря на всички изисквания от функционална и естетична гледна точна и се изработва при всички зъбни дефекти, при които е възможно мостово протезиране. При правилна захапка и добре изработена конструкция трудно се различават от естествените зъби. Единствено ги превъзхождат по естетичност изцялокерамичните корони и мостове (прочети повече…).

Метален скелет преди нанасяне на керамика / Завършена металокерамична конструкция

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33