Шинирането на разклатените зъби представлява „привързването“ им към съседни здрави зъби. То се прилага върху група зъби или върху цяла зъбна дъга (горна или долна). В зависимост от начина на фиксиране (залепване) към зъбите, шините биват два основни вида – подвижни (снемаеми) или неподвижни (неснемаеми). Шините се използват при възпалителните заболявания на пародонта с подвижност на зъбите II степен (прочети повече…) и при разклатени или избити зъби вследствие на травми. Могат да бъдат изработени от метал, пластмаса или гласфибровлакна.

Неснемаемите шини се използват при разклащане на зъбите вследствие на пародонтит. Преди да се извърши шинирането е задължително перфектното почистване на зъбния камък и плаката, в противен случай ще е намалена здравината на шината. Нов и много успешен е методът за шиниране с гласфибровлакна и композит. Той осигурява добра стабилизация на разклатените зъби и същевременно е най-естетичният, защото шината е много тънка, разположена откъм езика и цветът и е същия като на зъбите на пациента. Изработката на този вид шина става в стоматологичния кабинет. Започва се с поставяне на кофердам (специално платно за изолиране на зъбите от слюнката в устата), подготвя се необходимата дължина на гласфибровлакното и след това се пристъпва към шинирането. С ецваща течност се обработват повърхностите на зъбите откъм езика, измиват се, подсушават се и се нанася съответният бонд (лепило за гласфибровлакното). С подходящи инструменти се поставя влакното и се покрива с течен фотополимер, който с помощта на фотолампа се втвърдява и фиксира гласфибровлакното върху зъбите. След като е готова шината тя се коригира и полира. Пациентите много бързо привикват към този вид шини и забравят за съществуването им.

Друг често използван вид неснемаеми шини са металокерамичните мостове (прочети повече…)  или блок короните. Използват се при тежки степени на пародонтит, когато има и загуба на зъби. Тези шини правилно преразпределят дъвкателните сили и имат дълготраен ефект. Те са добър избор при липсващи зъби и зъби, които са много разрушени. Този тип шини едновременно решават три проблема – елиминират подвижността на зъбите, възстановяват липсващите зъби и възвръщат красотата на естествената усмивка. Единствен техен недостатък е, че се налага изпиляване на зъбите.

Снемаемите шини се използват при травми или избиване на зъби. Те се прилагат за временно фиксиране на зъбите и след оздравяване се свалят. Могат да бъдат изработени от пластмаса. Те се изработват лесно след предварително взет отпечатък, но са обемисти и нехигиенични. При избиване на зъб или счупване на челюст се изработват метални шини от лигатурна тел. Те най-често обхващат и двете челюсти, не са естетични и трудно се поддържа добра хигиена. Свалят се след оздравяване на фрактурата.

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33