Стискането и скърцането със зъби са много често явление в днешно време.  На профисонален език се наричат бруксизъм и бруксомания. Основната причина за тях е огромното нервно напрежение  и стресът, който хората изпитваме през деня. Това води до силно стискане и скърцане със зъби през нощта, което ние не усещаме.  За да разберем, че имаме такъв проблем, трябва или да ни каже някой, който ни е чул, или да отидем на стоматолог.
В стоматологичния кабинет са ясно видими последиците от скърцането със зъби – това са белези на изтриване на зъбите в различна степен несъответстващи на възрастта на човек. Това изтриване в началото е безсимптомно и пациентите нямат никакви оплаквания. При напредналите стадии се появяват оплаквания, свързани с остра болка при дъвчене, нарушения на храненето и нормалния вид на зъбите, а в крайния стадий започва чупенето им и те се изтриват до венеца. Тези тежки състояния се лекуват чрез повдигане на захапката било то с композит или корони (прочети повече…).
Пациентите с леки и средно тежки поражения от нощно стискане и скърцане със зъби се лекуват и профилактират със специални шини. Така наречените шини за бруксизъм имат две основни роли.
Едната е лечебната роля, която се осъществява от шината чрез промяната на положението на долната челюст. По този начин се променя състоянието на мускулите, отговорни за стискането на зъбите. Те се отпускат вследствие на това, че шината задържа челюстите в леко отворена позиция, каквато е позицията на покой на човек. При редовното им носене с течение на времето може дори да се премахне вредния навик.
Другата основна роля на шините против бруксизъм е профилактичната. При почти всички пациенти те се изработват от специално меко фолио с дебелина около 2 мм. Това осигурява една мека подложка, която пациентите стискат между зъбите си. По този начин дори и те да стискат или скърцат процесът на изтриване спира. Така с една напълно микроинвазивна манипулация се осигурява специален снемаем апарат, предпазващ ни от тежките последици и лечения на изтриването на зъбите.
Изработването на шината за бруксизъм отнема някъде около 3 до 5 дни в стандартни срокове и може да бъде изработена и за същия ден в състояние на спешност с бърза поръчка до лабораторията. За да се изработи такава шина, е необходимо да се вземат отпечатъци от горната и долната челюст и захапка. Това отнема някъде около 30 мин. престой в клиниката и не е болезнено.
Едно от основните притеснения на пациентите е дали ще могат да свикнат да спят с шините. Отговорът е ДА , защото те са много различни от боксьорските шини. Шините против бруксизъм са много по-фини и много по-лесно се понасят, защото се изработват от фолио тънко до 2 мм и обхващат само едната челюст като се разполагат основно между самите зъби и много малко встрани от тях.
Шините против бруксизъм са много препоръчителни и при пациенти с металокерамични или циркониеви мостове, като при тях играят ролята на найт-гардове, предпазващи от счупването на керамиката или циркония вследствие на нощното стискане на зъби.
Специална разновидност на шините против бруксизъм са апаратите против хъркане (прочети повече …).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33