Чувствителност на зъбите – кога и от какво?

Чувствителността на зъбите е реакция на организма проявяваща се при термични дразнения (топло или студено). Тя се дължи на дразнене на нерва на зъба и неговите разклонения в дентиновите каналчета. Появата на чувствителност е сигнал за проблем/увреждане в областта на дадения зъб. Увреждането може да е както в областта на зъбната корона, така и в областта на венеца и зъбодържащата кост.

Уврежданията в областта на зъбната корона, при които се наблюдава чувствителност са – дълбок кариес (прочети повече…) достигнал близо до нерва,изтриване на дъвкателната повърхност (прочети повече…) на зъбите до емайло-дентиновата граница, изтриване на емайла в областта на зъбните шийки вследствие на неправилна техника на миене на зъбите – клиновидни дефекти, увреждане на повърхността на емайла причинено от киселнни продукти и избелващи системи.

Уврежданията в областта на венеца и зъбодържащата кост водят до оголване на зъбния корен. Така оголеният корен е силно чувствителен, както на термични (топло и студено) така и на механични дразнения. Оголването на корена на зъба се дължи на възпалителни процеси – пародонтит(прочети повече…), травмиране на венеца в областта на чувствителния зъб.

Симптоми и лечение

Зъбната чувствителност се среща от млада до преклонна възраст, но най-често страдат 30-45 годишните, като се наблюдава повече при жените. Чувствителните зъби са сигнал за проблем и налагат консултация с лекар по дентална медицина, който да идентифицира проблема и да намери начин за разрешаването му. Проверява се за кариес и заболявания на венците и ако има такива се провежда съответното лечение. При чувствитвителност дължаща се на изтриване на зъбите (вследствие на неправилно дъвчене, неправилно миене на зъбите) или увреждания на повърхността на емайла е необходимо комплексно лечение свързано дори с промяна на навиците и ежедневието на пациента.
При чувствителност от общ характер се препоръчва намаляване на киселите храни и правилно четкане на зъбите, използване на по-мека четка, правилни и дозирани движения, разтвори с флуорид и калиеви соли.
При редовни прегледи и навременно лечение проблема се отстранява и чувствителността изчезва.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33