Причини за лошия дъх – как да се справим

Лошият дъх от устата е проблем, който се среща често, но не винаги му се обръща достатъчно внимание. Най-често, той се наблюдава сутрин непосредствено след ставане, а в някои случаи и през целия ден. Причините за лош дъх са много и разнообразни.

Най-честата и най-лесно отстранима причина е недобрата и недостатъчна хигиена на устната кухина. В забързаното ежедневие човек не винаги мие зъбите си както е указано ( 3 минути 2 пъти дневно ), а дори и да го прави, понякога не отделя нужното внимание за почистване на всички повърхности. Незнанието или неумението за правилно изпълнение на техниката за миене на зъбите (прочети повече…) води до натрупване на зъбна плака и камък. Те се натрупват в труднодостъпните за почистване места и водят до възпаление на венците – гингивит (прочети повече…) и дори пародонтит (прочети повече…), а също и до кариеси (прочети повече…) и техните усложнения. Лошият дъх при недобра хигиена на устната кухина се дължи на бактериите, които се намират в натрупаната зъбна плака и предизвикват гнилостини процеси в нея.
Ако не се вземат мерки за подобряване на оралната хигиена и почистване на зъбния камък и плаката, започва развитие на кариеси и възпаление на венците. Те са другите две основни причини за лош дъх от устата, защото още повече затрудняват поддържането на добра устна хигиена и водят до засилване на лошият дъх. Бактериите, които се намират в размекнатите от кариеса зъбни структури се развиват необезпокоявано. Подобна е и ситуацията в дълбоките пародонтални джобове. Вследствие на протичащите процеси на гниене предизвикани от бактериите се отделят неприятни миризми и дори при перфектна устна хигиена премахването на лошият дъх е невъзможно. За да се реши проблема е необходимо да се посети лекар по дентална медицина, който да установи причината (кариес или пародонтално заболяване) и да проведе съответното лечение. Едва след това ще се усети изчезване на лошият дъх.

В някои от случаите лошият дъх не се дължи на проблеми със зъбите или венците. Той може да бъде предизвикан от възпалено гърло, стомашни заболявания (гастрит, колит, язва), диабет, бъбречни и чернодробни заболявания, продължителна употреба на медикаменти и др.

Някои храни като чесъна и лука оставят специфичен дъх, който се отстранява с помощта на разтвори за жабурене, дъвки и други продукти за орална хигиена.

Дали ще допуснем появата на лош дъх в устата зависи донякъде и от самите нас. Необходимо е правилно и редовно миене на зъбите, пълноценно и разнообразно хранене, и редовно провеждане на лечение и профилактика на кариеса и пародонталните заболявания. Провеждането на профилактични прегледи (прочети повече…) при стоматолога през 6 месеца е напълно достатъчно за поддържане на здравето в устната кухина.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33