Хранителна профилактика

Основната функция на зъбите е да осъществяват храненето като спомагат за раздробяване на храната. Храната от своя страна може да бъде основният причинител на кариеса и пародонталните заболявания, а от друга страна да предпазва от кариес и да осигурява здравината на зъбния емайл. Когато се изграждат зъбите на детето, са необходими протеини и минерали.
Те се доставят с майчиното мляко, в което се съдържат, и в млечните продукти (краве мляко, сирене, кашкавал), които детето яде по време на периодите на образуването на временните и постоянните зъби. При достатъчно дълъг период на кърмене, а след това и при редовен прием на млечни продукти през детството зъбните структури (емайл и дентин) се изграждат пълноценно и са устойчиви на кариес.

Когато обаче вместо редовен прием на млечни храни детето приема редовно сладки храни (близалки, вафли, шоколад), организмът по-трудно изгражда пълноценен и устойчив емайл и дентин. В резултат на това зъбите са предразположени към поява на кариес. Ако допълнително към това се добави и кариес предизвикващото действие на сладките храни, комбинирано с недостатъчно добро или нередовно миене на зъбите, рискът за развитие на кариес се покачва изключително много и обикновено такива деца имат множество кариеси. При непълноценно и неправилно хранене в детската възраст по време на образуването и развитието на зъбите емайлът им е с понижена здравина и устойчивост и за в бъдеще дори и при стриктна устна хигиена вероятността да се развие кариес е голяма.

Друго много важно значение за хранителната профилактика на кариеса и пародонталните заболявания има вида и консистенцията на храната. Както е известно суровите, твърдите храни и храните богати на фибри (зеленчуци, месо, зеле) трудно полепват по зъбите. Освен това при дъвчене те почистват по естествен път зъбните повърхности и така предпазват от развитие на кариес. От друга страна меките кашеви и лепкави храни (тестени изделия, варен ориз, продукти на сладкарската промишленост – кексове, вафли, торти и др.) при хранене полепват здраво по зъбите и бързо образуват голямо количество зъбна плака. Така при комбиниране на много и трудна за почистване зъбна плака и непълноценно или нередовно миене на зъбите се създава ситуация, при която много бързо се образуват кариеси.

Интересен факт, е че кулинарно обработените и меки храни са непряк причинител на зъбно-челюстните деформации (криви зъби). Това се дължи на факта, че навремето хората са се хранили предимно със сурови и необработени храни и зъбите и челюстите са били приспособени за по-големите сили необходими за сдъвкването на храната. След навлизането на кулинарната обработка (варене, печене) храните стават много по-меки и лесни за сдъвкване. Вече не са необходими толкова големи и здрави дъвкателни мускули и челюсти, което води до намаляване на размера им. Еволюционно обаче размера на челюстните кости намалява по-бързо отколкото размера на отделните зъби. Това води до липса на място за правилното подреждане на всички зъби в челюстта и води до ортодонтски деформации (криви зъби) или ретинирани мъдреци.

В заключение, правилното хранене е един от основните фактори за предпазване от кариес. При формирането на хранителен режим не трябва да има крайности като например пълно изключване на сладките храни или хранене само със млечни храни или плодове. Препоръчва се в детската възраст да има повишен прием на полезните и важни за здравето на зъбите храни (прясно и кисело мляко, сирене, извара, кашкавал, зеле, плодове и зеленчуци) и намален прием на сладки храни съдържащи кулинарно обработени въглехидрати (вафли, близалки, шоколад, кексове, торти, и др.) Друга препоръка за намаляване на вредното действие на сладките храни е храненето да не завършва с тях – пример е даването на парче сирене или кашкавал след сладкия десерт, с което се създава кариеспротективна среда в устата. Когато хранителната профилактика при децата се комбинира с флуорна профилактика (прочети повече…)  и силанизиране (прочети повече…), предпазването от кариес е оптимално.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33