Редовните профилактични прегледи са начинът за ранно откриване и превенция на кариеса и неговите усложнения. Навременното посещение при личния стоматолог показва загриженост за собственото здраве и висока здравна култура. Според статистиката в последните години, 98 % от населението в България има поне по един активен нелекуван кариес. Това се дължи именно на незнание за това колко е важно навременното откриване и лечение на кариеса (какво е кариес) още в начален стадий, при който няма симптоми (болка), тъй като появата и често е индикатор, че вече е станало прекалено късно и зъбът трябва да бъде умъртвен.  Освен за превенция на кариеса и усложненията му, редовните профилактични прегледи осигуряват и превенция срещу пародонталните заболявания гингивит и пародонтит . При прегледите се установява наличието на зъбна плака и зъбен камък, които са основният причинител на тези заболявания. Редовното почистване на зъбния камък и плака е ключът към здравите венци.

Профилактичните прегледи се провеждат веднъж годишно при хора, които нямат кариеси, два пъти в годината през 6 месеца при тези, които имат лекувани кариеси или възпаление на венците (гингивит). При хора с повече от един нелекуван кариес или пародонтит прегледите трябва да са на четири месеца или в зависимост от стоматологичното здраве на пациента и по-често. Профилактичните прегледи са необходимост за всеки един човек, защото спестяват болката и скъпото лечение.

Пример 1: Пациентът X отива на профилактичен преглед при стоматолога си и се установява наличието на малък кариес, който не боли и малко зъбен камък. Лечението се извършва за 2 посещения на кабинета – първото за почистване на зъбния камък и второто за поставяне на пломба от фотополимер (естетична пломба). До този момент пациентът е платил между 120 и 150 лв. и е идвал два пъти в кабинета.

Пример 2: Същият този Пациент X не отива на профилактичен преглед и малкият кариес продължава да се развива без да причинява болка. След няколко месеца развиващият се кариес достига до нерва, което води до развитие на пулпит, който се характеризира със силна постоянна болка. Лечението вече налага умъртвяване на зъба (изваждане на нерва и запълване на кореновите канали) , а умъртвяването води до изпиляване на много от зъба, което от своя страна налага изработването и поставянето на корона. В този случаи лечението се извършва в шест или седем посещения на кабинета и пациента е платил между 280 и 380 лв. Изборът кой от двамата пациенти да бъдете е изцяло във вашите ръце.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33