Миенето на зъбите е основната профилактична мярка срещу развитието на кариес и възпаление на венците. Поддържането на стриктна устна хигиена е важен навик за човека. Трябва да се изгради още в ранно детство и да се провежда ежедневно и качествено. Необходими са подходяща паста, четка и правилен начин на миене. Пазарът е залят с различни пасти, четки и допълнителни почистващи аксесоари, но подходяща комбинация се определя най-правилно в стоматологичния кабинет. При прегледа на пациента се дава информация в зависимост от състоянието на устната му кухина какви четки, пасти и разтвори трябва да използва. Основен принцип е зъбите да се измиват сутрин и вечер в продължение на около 3 минути (колкото е продължителността на една песен по радиото). Най-голямо значение за наистина ефективно почистване на зъбите имат не толкова вида на зъбната четка и пастата, колкото изпълнението на точно определени движения с четката за зъби. Много от хората въпреки редовното миене на зъбите не успяват да отстранят ефективно зъбната плака, което се дължи на неправилни движения с четката за зъби. Правилната техника на миене изисква внимателно и грижливо почистване на всички зъбни повърхности.
Основна техника за миене на зъби.
Четката за зъби се поставя в хоризонтално положение ,така че ъгълът на почистващите влакна да е около 45 градуса спрямо венеца. За горна челюст се започва от кътниците в едната страна с кръгообразни и „измитащи“ движения в посока от венец към зъб. На всеки зъб се отделят по 10 сек. По-същия начин се почистват външните повърхности на долната челюст.
При вътрешните повърхности на зъбите четката се поставя за горна челюст от към небцето, за долна- от към езика и с кръгообразни и измитащи движения от венец към зъб се почиства внимателно.
В областта на предните зъби четката се изправя вертикално и с няколко движения на измитане се почиства.
Накрая с четката се минава по дъвкателните повърхности на зъбите и се четка с движения напред-назад.
Желателно е да се почиства и езика, за да се премахнат бактериите, предизвикващи лош дъх. Последва изплакване на устата с вода и старателно измиване на четката.

При измиване само с четка и паста се почистват три от петте повърхности на зъбите. Останалите две повърхности се нуждаят от специални грижи, за да не се натрупват плака и хранителни остатъци. Използват се конци за зъби, интердентални четки, хидродушове с антисептични разтвори. В стоматологичния кабинет се показва начина им на употреба. Редовното и правилно миене на зъбите предпазва от развитие на кариеси и заболявания на венците.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33