Изработването на фасети е строго козметична процедура, която има само естетичен ефект, но не и реален функционален ефект. Фасетите се използват за корекции на минимални дефекти на зъбите, засягащи техният цвят (когато избелване е невъзможно или с недобър ефект), тяхната форма (минимална промяна във външният вид на зъба), размествания на зъбите (минимално отклонение от нормалната позиция на зъба). Друго приложение на фасетите е затваряне на диастема (разстояние между двата предни зъба).

Фасети е прието да се изработват единствено на шестте предни горни зъба и на шестте долни предни зъба (резци и кучешки зъби).
Фасетите в най-основният си вид представляват люспа с дебелина 0.3 – 0.7 мм която се залепя по вестибуларната (видимата) страна на зъба, която предварително е изпилена и подготвена по подходящ начин. Така залепената фасета коригира цвета, формата и донякъде положението на зъба.

В зависимост от материала, от който са направени фасетите, те биват два основни вида – композитни и керамични (порцеланови).

Композитните фасети се изработват от материал за пломби (висок клас естетичен фотополимер). Те имат няколко основни положителни черти, една от които е тяхната по-ниска цена, достъпна за повечето пациенти. Те се изработват в стоматологичния кабинет в едно посещение и могат да се поправят директно в устата без да се свалят.
Чрез тях се постига много добра естетичност и са по-щадящи откъм изпиляване на твърди зъбни тъкани.
Имат и своите недостатъци. Това са по-малката устойчивост и здравина на фотополимера в сравнение с порцелана (фотополимера с времето променя цвета си и става по чуплив), но пък има възможност за поправка.

Порцелановите фасети са стандартните фасети, при които върху изпилената част от зъба се поставя керамична люспа, изработена от зъботехника. Предимствата на този тип фасети са неоспорими – цветът зададен с тях остава непроменен в продължение на целия живот на фасетите, който е около 10 – 15 години за порцелановите и около 4 – 5 за композитните. Те обаче имат и своите недостатъци. Това са високата им цена и която ги прави недостъпни за много от хората. Друг техен недостатък е невъзможността да се поправят при счупване и нуждата от подмяна на цялата фасета. Те се изработват в няколко посещения на стоматологичния кабинет.

Процедурата по изработване на порцеланови фасети е подобна на изработването на порцеланови корони, като разликите идват единствено от това, че фасетите са по-фини.

Първият и най-важен етап е планирането и направата на Wax-up – восъчен прототип на бъдещите фасети. Чрез него пациентът има възможност да види, какъв ще е ефекта и как ще изглеждат неговите фасети.

Във втория етап, след като видът на фасетите е одобрен от пациента, се пристъпва към изпиляването, взимането на отпечатък и изработването на временни фасети, докато постоянните станат готови.

В третия етап се извършва махане на временните фасети и залепяне на постоянните. Залепянето е другият ключов етап в успешното поставяне на фасетите. Използват се специални лепила, които трябва освен изключително голяма здравина да притежават и висока естетичност. Ако материала не отговаря на тези изисквания, или не се постига достатъчна здравина на залепянето и фасетите се отлепят, или се променя цвета им от прозиращото лепило и не се постига желаният естетичен ефект.
Изработването на порцелановите фасети може да стане от зъботехника или чрез CAD/CAM технологията. Те са описани при изработване на порцеланови (изцялокерамични корони) (прочети повече…).

Един от най-важните моменти в естетичното лечение е изборът с какво да се възстанови даден зъб – дали да се използва порцеланова фасета или порцеланова корона.

Има няколко характерни особености (показания и противопоказания) при взимане на решение, кое от двете възстановявания да се използва.

1. Фасетите се прилагат единствено при живи зъби, при ендодонтски лекувани зъби (с изваден нерв) се изработват изцялокерамични корони (прочети повече…). Това е така поради две основни причини – Първата от тях, е че ендо-лекуваните зъби са значително по-крехки и чупливи поради изпиляването на много от тъканите на зъба. Другата причина е, че те се преоцветяват след лечението си, но интензивността на преоцветяването е най-силна в областта около кореновия канал и намалява навън към емайла. В този случай, ако се изработи фасета, зъбът допълнително се отслабва чрез изпиляването, а освен това не се постига и добър естетичен ефект. Това се дължи на факта, че от зъба е отстранен най-слабо преоцветения слой – емайла, а намиращият се под него дентин, който е по-силно преоцветен, остава и прозира през тънката керамична фасета.

2. Фасетите се изработват единствено на здрави зъби, които нямат големи пломби и кариеси. При зъби, които не са кариесрезистентни и имащи кариеси или пломби, по-добрият избор е изработването на порцеланова корона, с което се осигурява цялостна защита на зъба.

3. При вредни навици като бруксизъм и бруксомания (стискане и скърцане със зъби) фасетите са абсолютно противопоказни, защото те са много фини и рискът от счупване и отлепяне е много голям. В този случай единственото решение е изработването на изцяло керамични корони, които са по устойчиви.

4. Подобно е положението и когато има проблеми в захапката – фасети се изработват единствено при нормална захапка, когато горните зъби покриват долните. В случаите на ръбцова захапка (горните и долните резци се допират с режещите си ръбове) или обратна захапка (долните зъби се намират пред горните) се използват изцяло керамични корони, с които освен естетиката се коригира и захапката и се довежда до нормална или близка до нормалната.

В обобщение фасетите са най-щадящият метод в естетичната стоматология по отношение на изпиляването на твърди зъбни тъкани, но те имат много стеснени показания за използване. Те са приложими единствено при здрави зъби, при които проблемите са само от козметично естество (неприемлив за пациента цвят, минимални корекции във формата и големината на зъбната корона). Решението за поставяне на фасети се взима след задълбочен анализ на възможността за изработка, ефектът, който ще се постигне с тях, и убедеността на пациента, че иска да го направи.
Във всички останали случаи, в които зъбите не са напълно здрави или с фасетите не би могъл да се постигне достатъчен ефект, се прилагат изцяло керамичните корони. Техният основен недостатък в сравнение с фасетите е изпиляването на по-голямо количество твърди зъбни тъкани, но имат предимство в по-голямата здравина, устойчивост и по-ниската цена.

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33