Smile Design представлява комплекс от процедури в областта на естетичната стоматология, имащи за цел да създадат желаният от пациента вид на усмивката. Усмивката на всеки човек е индивидуална и му придава особен чар. За да се създаде една перфектна усмивка основна роля играят зъбите с тяхната форма, големина, цвят, текстура, разположение. На второ място, но не и по важност е контура на венците (аркообразна форма на венеца около шийката на всеки зъб), който придава хармоничен вид на границата бяло (зъби) и розово (венец), която има съществено значение за естетичният вид на усмивката.

В човешката уста има 32 зъба, като от тях при усмивка се виждат приблизително по 10 предни зъба в горна и долна челюст. Това са групите зъби – резци, кучешки и премолари и те оформят така нареченият прозорец на усмивката. От формата, размера, цвета и разположението на тези зъби се определя вида на усмивката. Необходимо е те да бъдат с еднакви визуални характеристики, които да съответстват на големината и формата на лицето, цвета на кожата, линиите на усмивката. Това е така, защото едни и същи по големина, цвят, форма и размер зъби при един човек могат да изграждат перфектната усмивка, а за друг да са неподходящи и неестетични.

В естетичната стоматология има два каталога с усмивки – на Лорен и на LVI. В тях са изобразени основните видове усмивки, като при тях не трябва да се обръща внимание на цвета на венците и зъбите, а така също и на дължината на зъбите.В тези каталози се набляга единствено върху формата на зъбите и техните режещи ръбове, като по този начин се показва богатото разнообразие от усмивки и различното излъчване, което носи всяка една от комбинациите. Ако към този вид се добавят и комбинациите от различни цветове, размери (ширини и височини) на зъбите, форми на венечния контур и лицето, комбинациите стават хиляди. Това води до уникалност и неповторимост на усмивката на всеки човек.

Видът на зъбите може да се коригира по няколко начина – чрез директно накапване на композит с нужния цвят и придаване на определена форма и големина на зъба. Тази процедура се нарича бондинг.
Друг вариант е изработването на керамични или композитни фасети, с които може да се промени както цвета, така също и формата, големината и дори в малки граници позицията на зъба.
При някои пациенти имащи силно разрушени зъби или неправилна захапка, фасетите могат да не са достатъчно здраво възстановяване и в тези случаи се използват изцялокерамични корони.
След като е постигнат желаният вид на зъбите се обръща внимание и на така наречената червена естетика. Това е формата на гингивалния контур. Дори при перфектни зъби една усмивка може да е неестетична ,ако не е правилна и симетрична границата бяло – розово (зъб-венец). Тя се постига чрез микрохирургично или лазерно оформяне на гингивалните амбразури.

От ключово значение преди започване на процедурата по Smile Design е да се направят Wax-Up модели. Това става като се взимат отпечатъци на пациента и се изпращат в зъботехническата лаборатория. Там зъботехника изработва от восък прототип на усмивката. Процедурата отнема около седмица и когато са готови моделите пациента вижда как ще изглежда бъдещата му усмивка. Това е момента, в който той трябва да я оцени и ако има нужда да поиска корекции. След като е удобрен вида на усмивката се пристъпва към създаването и. Това става чрез комбинации от следните процедури:

Бондинг
Представлява процедура за възстановяване на малки дефекти на зъбите… (прочети повече…)

Фасети
Изработването на фасети е строго козметична процедура, която има… (прочети повече…)

Изцялокерамични корони
Изцялокерамичните корони и мостове са най-високо естетичните… (прочети повече…)

Червена естетика
Червената естетика е ключов етап в постигането на красива усмивка… (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33