Класически мостИзработването на зъбните мостове се подчинява на същите физични принципи, които се използват и в мостовото строителство. Необходими са две опори в двата края на конструкцията, които да поемат натоварването на средната част.
За изработване на класически зъбен мост са необходими минимум два опорни зъба – един пред липсващият зъб и един след него. Така разпределени опорите осигуряват равномерно натоварване на двата носещи зъба, които поемат функцията на извадения зъб.
Това е най – благоприятният вариант за изработка на мост и най – дълготрайният във времето.

Дистално неограничен дефектВ много от случаите пациентите губят задните си зъби (кътниците) и при това положение изработването на мост е невъзможно, защото липсва една от опорите му – получава се дистално неограничен дефект в зъбната редица.

 

В този случай пред пациентите до скоро имаше 2 алтернативи – изработване на снемаеми протези, или поставяне на импланти на мястото на липсващите зъби.

При имплантите натоварването при дъвчене се поема от самите импланти, по начин подобен на естествените зъби, комфорта е максимален, и усещането е като за собствени зъби. Имплантологичното лечение, обаче е свързано с хирургични намеси, има макар и минимален риск от отхвърляне на импланта, особено при пушачи, и е с по-висока цена, което кара голяма част от хората да го избягват. (прочети повече за имплантите…).

Тогава остава алтернативата за изработване на протези. Предимствата на протезите са: липсата на хирургични интервенции, опростена процедура по изработване, лесна поддръжка, и не на последно място много достъпната им цена. Те обаче имат един основен недостатък – дискомфорт, породен от това че са снемаеми (подвижни в устата) и предават дъвкателните сили върху венеца, което води до усещане различно от това при хранене с мостове. (прочети повече за протезите…).

Стъклена опораОсвен тези два варианта съществува и трети – така наречената стъклена опора (стъклено тяло) ZX-27.
Стъклената опора (ZX-27) представлява специално стъкленополимерно пънче, което се изработва индивидуално за всеки пациент по отпечатък от челюстта му.
Материалът използван за изработка на стъклени опори не предизвиква алергии, не старее, не събира плака и е биологично поносим.

Каква е идеята на стъклената опора?
Стъклената опора замества липсващия заден зъб, който е необходим да носи моста. За разлика от импланта, който се поставя чрез хирургична намеса в костта, стъклената опора просто лежи върху венеца. По този начин се спестяват неприятните усещания и дългите периоди на изчакване при имплантологичното лечение.

Стъклена опора с мостКогато имаме вече изработена стъклена опора, върху нея се поставя класически мост, който се залепя неподвижно върху нея. Така положената стъклена опора при дъвчене предава част от натоварването върху венеца, но за разлика от протезата тя е неподвижна и неснемаема, и усещането е както за хранене с мост. По този начин се комбинират положителните черти на мостовете – комфорт, и на протезите – начин на предаване на дъвкателните сили.

Готова стъклена опораПри изработването на мостове със стъклена опора се спазва едно основно правило – колкото са липсващите задни зъби, които се възстановяват, толкова трябва да са и носещите предни зъби. Носещите зъби трябва да са здрави и да нямат подвижност, защото те поемат по – голямата част от силите при дъвчене, а стъклената опора предпазва от прекомерно претоварване носещите зъби като поема и предава на венеца част от дъвкателното натоварване.

Изработването на мостове със стъклени опори е една много добра алтернатива на имплантологичното лечение, защото осигурява подобен на имплантите комфорт, висока естетика, липса на оперативни намеси и два, до три пъти по – ниска цена от цената на лечение с импланти.

Разгледайте клинични случаи от нашата практика -> Галерия изработване на мостове върху стъклена опора.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33