Един от основните недостатъци при изработването на стандартните зъбни мостове е изпиляването на съседните зъби, които поддържат моста (мостоносителите). При много от пациентитите тези съседни зъби са здрави или имат малки кариеси и изпиляването е твърде инвазивна и нежелателна процедура. Най-добрият вариант в тези случаи е поставянето на имплант (прочети повече…), но тази процедура не е финансово достъпна за всички пациенти и това налага търсенето на друг вариант.

В съвременната стоматология навлиза все повече технологията за изработване на адхезивни мостове без изпиляване на зъбите. Тя е възможна благодарение на два иновативни за стоматологията материала – литиево – дисиликатната керамика (Emax керамика) и глас-фибро влакна.

 

Адхезивни мостове от литиево-дисиликатна керамика

Keramichen adheziven mostЛитиево-дисиликатната керамика – Emax е високоякостна керамика, която позволява изработването на адхезивни мостове без цялостно изпиляване на зъбите. За разлика от металокерамиката и циркония Emax керамиката се залепя адхезивно, вместо да се циментира, което всъщност прави възможно микроинвазивното заместване на липсващ зъб. Адхезивните мостове от керамика се изработват на CAD/CAM система чрез компютърен дизайн или от зъботехник. Компютърно изработените мостчета могат да станат в рамките на 1 – 2 дни, докато тези изработени в зъботехническата лаборатория стават за 5 работни дни.

Основните предимства на керамичните адхезивни мостове са:

  • Изработени са от керамика, която е механично по-здрава от гласфибровлакната и фотополимера
  • Тъй като се изработват извън устата са изключително финни и прецизни и не дразнят венеца
  • Постига се по-добра естетика
  • Времето за престой на зъболекарския стол е колкото за направа на обикновена пломба сравнено с 4 -5 часа необходими за изработка на адхезивен мост с гласфибровлакно и композит
  • При малки счупвания могат да се поправят директно в устата

Maryland bridgeДруг тип адхезивни мостове, които можем да изработваме от литиево-дисиликатна керамика, са така наречените Мериленд мостове. Те се използват при възстановяване на липсващи предни зъби и са перфектни при пациенти, които загубват преден долен или горен зъб вследствие на пародонтит (разклащане и изпадане на зъба от венеца), а също така и при загуба на зъби поради друга причина. Изработват се в рамките на 1-2 дни с помощта на CAD/CAM системата. Основна тяхна специфика е, че за задържане се използват 1 или 2 специални керамични крилца, които се залепят към вътрешната страна на носещите зъби, като по този начин мостчето е неразличимо от естествен зъб. При зъбите на долната челюст не е необходимо никакво изпиляване, а при тези от горната се изпиляват фини легла от страната на езика не по-дълбоки от 1мм. Залепят се с помощта на специални високоякостни цименти и пълноценно възстановяват нормалната естетиката и правилният говор.

Адхезивни мостове от гласфибровлакно и композит

Гласфибровлакната са специални влакна, изградени от огромно количество стъклени нишки,потопени в специална смолиста основа, които са свързани неразделно и придават изключителна здравина и устойчивост на материала. Тези материали са разработени първоначално за използване в моторните спортове (Formula 1) и самолетостроенето поради изключителната си здравина и лекота, и от тях се изработват елементи в крилата на Stealth самолетите. Те са внедрени за използване в стоматологията в края на 90-те години като са се използвали за изработване на временни мостове над импланти, които е трябвало да издържат около 6 месеца до завършване на остеоинтеграцията. Клиничните наблюдения при пациенти пропуснали определеното време за завършване на имплантното лечение показали, че този тип мостове имат по-голяма издръжливост от очакваното и могат да се използват като постоянни.

Мостовете от гласфибровлакна имат редица предимства: Притежават голяма здравина, осигуряват силна адхезивна връзка, не дразнят венците, не съдържат метал и са подходящи при алергични пациенти. Лесно могат да се преработват, фиксират и коригират директно в устата. Осигуряват добра биологична поносимост на конструкциите спрямо зъбите и венците. Предават функционалното натоварване при дъвчене по физиологичен път и имат цена по-ниска от цената на металокерамичен мост.

Адхезивните мостове без изпиляване могат да се изработят при липса на един или два зъба. Другото им важно предимство е, че те могат да се изработят за един ден. Изработването на мостовете от гласфибровлакна се извършва в едно посещение на стоматологичния кабинет, което трае около 4 – 5 часа. На зъбите носители се изработват миниатюрни улей с големина едва 1 – 2 мм, а ако има кариес или стара пломба практически не се изпилява нищо повече от зъба. След като са подготвени зъбите се поставя кофердам – платно за изолиране, което улеснява работата на стоматолога и осигурява комфорт на пациента. След което улеите или почистените кариеси се обработват по същия начин, както и при поставянето на фотополимерна пломба. Отрязват се необходимият брой гласфибровлакна с определена дължина и с течен фотополимеризиращ композит се залепват в улеите на носещите зъби с помощта на фотополимерна лампа. В следващият етап върху здравата основа на влакното се моделира липсващият зъб с фотополимер. След придаване на желаната форма се пристъпва към почистване, полиране и напасване към съседните зъби.

Така в едно посещение без изпиляване на носещите зъби се изработва високо естетична мостова конструкция, която има биологична поносимост, здравина и отлични естетични качества. Този тип мостове ако са правилно поддържани и екзактно изработени издържат дълги години, имат възможност да се коригират и поправят в устата. Ако се вземе решение за лечение с импланти, мостовото тяло се сваля бързо и лесно без засягане на съседните здрави мостоносители.

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33