В нашата дентална клиника се извършва комплексно протетично лечение на пациенти с частично или цялостно обеззъбяване. С тази статия ще ви запознаем с 30-те типа корони и мостове, които изработваме. Някои от тях са широко познати сред пациентите, а други са специализирани и ги използваме при решаване на специфични клинични случаи.
Короните и мостовете биват 2 основни вида – временни и постоянни. От своя страна постоянните корони и мостове се разделят на 4 подвида – металсъдържащи, безметални, специфични и имплантологични.

Временни корони и мостове

1. Временни корони и мостове от Бисакрилна пластмаса
Това са едни от най-често използваните временни корони в съвременната дентална медицина. Те се изработват от специална самополимеризираща бисакрилова пластмаса, която е под формата на картуши за автоматично смесване. Основното предимство на този тип временни корони и мостове е, че се изработват на място в кабинета от стоматолога. За да е възможна изработката им, е необходимо да се вземе отпечатък от зъбите на пациента преди да се изпилят или от специално приготвен восъчен модел. В така взетия отпечатък, след изпиляването на зъбите се нанася материалът и отпечатъкът се връща в устата. След втвърдяване, което е в рамките на 2 – 3 минути, отпечатъкът се изважда заедно с готовата корона/мост. Те са точно копие на зъбите на пациента или на восъчния проект, и след финиране и полиране се циментират с временен цимент. Препоръчителни са за кратък престой в устата – 2 до 4 седмица. Това са „любимите“ временни корони на пациентите, тъй като се изработват и поставят веднага в клиниката и няма периоди, в които се налага човек да ходи без зъби.
Изработка: На място в клиниката в рамките на 20 – 30 минути
Цена: около 80 лв. на зъб

2. Временни корони и мостове от PMMA пластмаса
Това са така наречените дълговременни временни корони. Те са изключително здрави и устойчиви и техният престой в устата може да бъде до 6 месеца. Изработени са от полиметилметакрилат, който е под формата на специални дискове за CAD/CAM машини. Този тип корони и мостове се дизайнират и изрязват изцяло на компютър в зъботехническата лаборатория. Имат много добра естетика, защото дисковете ,от които се изработват, са оцветени в стандартните зъбни цветове, а има дори и многослойни дискове с преливане на цвета в дълбочина. Благодарение на компютърната изработка и спецификите на материала този тип корони и мостове са изключително фини и много добре се полират, не дразнят венците и не се преоцветяват лесно, като по този начин осигуряват комфорт за пациента през целия период на престой с тях.
Изработка: около 3 – 4 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 80 лв. на зъб

Постоянни корони и мостове

Те биват 4 основни подгрупи – металсъдържащи, безметални, специфични и имплантологични. Някои от тези видове корони и мостове са морално остарели и имащи недостатъци, поради които избягваме да ги предлагаме и изработваме, но при определени клинични случаи и специфични изисквания бихме могли без проблем да ги използваме.

Подгрупа А: Металсъдържащи корони и мостове

3. Метални корони и мостове – неблагородна сплав – Cr-Co
Това са най-старият вид зъбни корони и мостове, използвани в зъбопротезирането. Те имат само един основен недостатък, който почти ги е извадил от употреба, и това е тяхната естетика. Съвременните метални сплави, които се използват за изработката им са без никел и са основно хром-кобалт съдържащи и не предизвикват алергичните реакции, характерни за никелсъдъдържащите сплави от миналото. Други техни предимства са: бърза и точна изработка (могат да се синтероват лазерно или изрязват на CAD/CAM машини), практически са вечни, защото не могат да се счупят или изтрият, изискват най-малкото изпиляване сред всичките видове корони и мостове, имат и малко по-ниска цена от металокерамичните.
Изработка: около 3 – 5 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 180 лв. на зъб

4. Метални корони и мостове – благородна сплав – Злато 22к
Короните и мостовете изработени от 22к злато са „златният“ стандарт в протетичната стоматология. Те вече все по-рядко се използват поради 2-та си основни недостатъка – естетиката и високата цена. Оттук нататък този тип протезиране има само позитиви. Това са най-биологичните корони и мостове, които запазват зъбите под тях в най-голяма степен. Наблюдаваме корони от злато функционирали вече повече от 40 години без никакви проблеми за пациентите. Освен дълготрайността, други предимства са минималното изпиляване, не дразненето на венците, сходната му изтриваемост с тази на естествените зъби и способността му при прецизна изработка да уплътнява много добре микропроцепа между зъба и цимента, като по този начин запазва в максимална степен зъба под короната от вредното въздействие на кариесогенните бактерии в слюнката.
Изработка: около 7 – 10 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 200 лв. на зъб (цената на златото е отделно според използваното количество)

5. Бленд корони и мостове с пластмаса
Бленд короните са следващото поколение след изцяло металните. При тях е подобрена естетиката чрез добавяне на пластмаса по външната видима страна на зъбите. Тази пластмаса се предлага в различни цветове и значително подобрява естетиката. До тук обаче свършват предимствата на този тип корони и мостове. Те са практически извадени от употреба в съвременната стоматология поради неблагоприятните качества на пластмасата – лесно преоцветяване, висока степен на отчупванията от металната основа, което води до необходимост от преработка на короната. Бленд короните могат да се изработват и от злато, като по този начин се коригира неблагоприятната естетика на изцяло златните корони.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 210 лв. на зъб (при златните цената на златото е отделно)

6. Бленд корони и мостове с керамика
Този тип корони и мостове като дизайн са аналогични на предходния вид, но пластмасовата естетична инкрустация е заменена с керамична. По този начин се избягват ефектите на преоцветяване на видимата част от короната. Те се изработват по същата технология както и металокерамиката и по същество представляват металокерамични корони. Използваме ги основно в случаите при недостиг на място между долна и горна челюст, когато няма как да изпилим достатъчно от зъбите, за да се постави керамика и по дъвкателната повърхност.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 300 лв. на зъб

7. Корони и мостове от металфотополимер/пластмаса
Този тип корони е предшественик на металокерамиката. Той представлява метално кепе изцяло покрито с фотополимер или пластмаса. Като естетика е абсолютно равен на металокерамиката, но както пластмасовото, така и фотополимерното покритие са неустоуйчиви във времето. Това се дължи на 2 фактора – механичната връзка на фотополимера към метала и неустойчивостта му на изтриване. Това води до оголване на металните кепета след кратко време във функция. Другият съществен недостатък е задържането на плака от ръбовете на фотополимерното/пластмасово покритие, което води до дразнене и възпаление на венците. Този тип корони се изработват само като дълговременни високоестетични корони.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 250 лв. на зъб

8. Металокерамика – стандартна (неблагородна сплав – Cr-Cо)
Това са най-често изработваните корони и мостове към момента в България. Те са най-балансираният вариант на съотношението цена-качество, имат много добра естетика, отлична здравина и достъпна цена. Съвременната металокерамика се изработва като металният скелет се синтерова лазерно на 3D принтери за метал, след което ръчно послойно се нанасят 4 слоя керамика с различни оптични и цветови качества, за да се постигне високата им естетичност. Недостатъците на стандартната металокерамика се дължат основно на наличието на неблагороден метал. Те са 2 основни – възможност за алергични реакции при някои пациенти и сив оттенък на венеца в основата на металокерамичните корони и мостове. Този тип недостатъци се избягват чрез използването на полублагородни и благородни сплави, които са много по- биологично поносими от стандартните Cr-Co сплави.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 350 – 400 лв. на зъб за неблагородна сплав – Cr-Cо

9. Металокерамика – висок клас (благородни и полублагородни сплави – Злато/Паладий/Платина)
Това е най-добрата металокерамика. Тя се изработва по абсолютно същата методика както и стандартната, но металният скелет се отлива от полублагородни или благородни сплави с различно съдържание на злато. В зависимост от количеството на златото в сплавта варира и нейния цвят. Тя може да бъде сива, бяла или жълта при пробите с най-високо златно съдържание. Короните и мостовете, изработени от металокерамика с благородна златна сплав, са с отлична естетика поради жълтия цвят на метала и са подходящи за високоестетични фронтални корони, които не водят до промяна в цвета и сивеене на венеца. В допълнение на това е и изключително добрата биологична поносимост на венеца към златната сплав и липсата на алергични реакции към нея. Като единствен недостатък на този тип корони и мостове е високата им цена поради скъпите сплави и специфичните керамични маси, които се използват за направата им.
Изработка: около 7 – 10 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална според вида на сплавта и необходимото количество

Подгрупа Б: Безметални корони и мостове

10. Корони от чиста керамика – порцеланoви корони
Този тип корони са първите изработвани безметални корони. За тях се използва фелдшпатова дентална керамика, която е същата като тази при металокерамичните корони и мостове. Порцелановите корони имат ненадмината естетика, но и един основен недостатък, който води до все по-рядкото им изработване и това е здравината. Порцеланът е крехък материал и лесно се чупи при усукване и странични сили. Поради тази причина не се изработват мостове от фелдшпатов порцелан. В наши дни се използват все по рядко и то основно за високоестетични корони на предни зъби. Постепенно се заменят от съвременните синтетични керамични материали – левцитна керамика и литиеводисиликатна керамика.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб

11. Корони от левцитна стъклокерамика – IPS Empress
Това са следващото поколение чисто керамични корони. Те имат подобрени механични качества спрямо стандартните порцеланови корони. Здравината на короните изработени от IPS Empress керамика достига до около 180 Mpa якост на огъване. Това ги прави много подходящи за високоестетични единични корони на предните зъби при пациенти изискващи висока естетика. Друго тяхно предимство е, че материалът, от който се изработват се предлага както за зъботехнически лаборатории, така и под формата на готови блокове многослойна керамика. От тях с помощта на CAD/CAM системите този тип корони могат да бъдат изрязани и завършени в рамките на 1 ден.
Изработка: от 3 часа (CAD/CAM) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 500 – 600 лв. на зъб

12. Корони и мостове от литиево-дисиликатна керамика – IPS Emax
Литиево-дисиликатната керамика е най-близкият съвременен материал до естествения емайл. Той превъзхожда циркония като естетика, а в същото време е много по-здрав от предишните поколения керамични материали. Това му отрежда водещо място в съвременното неснемаемо протезиране, както за изработка на високоестетични единични корони на всички зъби в устата, така и за тричленни мостове на предните зъби. Друго негово предимство пред циркония и металокерамиката е възможността му за адхезивно залепяне. Това дава възможност от този материал да се изработват също така високоестетични и здрави фасети и частични корони. Той се използва под две основни форми – прескерамика (за работа в зъботехническата лаборатория) и CAD/CAM готови блокчета с лилав цвят и некристализирала формула за директно изрязване на корони чрез CEREC системата в рамките на няколко часа. Лилавият цвят преди кристализиране е отличителен белег на материала (IPS Emax). Това е специфична кристална форма с намалена здравина, която да позволи на машините да успеят да изрежат корона/мост от материала. След което е необходимо тя да се прекристализира при температура от 860 градуса и вакум в специални керамични пещи, което води до увеличаване на здравината на материала до около 400 Mpa, което е повече от 2 пъти спрямо стандартните чисти керамика. След кристализирането лилавият цвят се трансформира в предварително зададения естествен зъбен цвят, а допълнително е възможно и оцветяването му със специални керамични боички, което допълнително подобрява индивидуалността и естетиката на короните и мостовете, изработени от литиев дисиликат.
Изработка: от 3-4 часа (CAD/CAM CEREC) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб

13. Корони и мостове от литиево-дисиликатна керамика подсилена с цирконий – Suprinity
Това е второ поколение на литиево-дисиликатната керамика, чиято здравина е подобрена с добавянето на 10% цирконий към материала. Това е най-здравата чиста керамика към момента на пазара. Предлага се под формата на блокове за CAD/CAM машини (CEREC), като също както и IPS Emax първоначално е в по-мека форма, за да могат машините да я изрязват. Характерна е визията на блокчетата некристализирала керамика – те са прозрачни и наподобяват цвета на пчелен мед, a короните след изрязване при проба дават отлична видимост, за да се прецени точността им и пасването към естествените зъби. Както IPS Emax така и Suprinity короните и мостове могат да се залепят адхезивно към естествените зъби. Отново имат прекрасна естетика и са отличен избор за единични корони на всеки един от зъбите независимо дали са предни или задни.
Изработка: от 3-4 часа (CAD/CAM CEREC) с 1 посещение на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб

14. Циркониеви корони и мостове (Full contour) – тетрагонален цирконий – BruxZir
Цирконият е най-здравият безметален материал използван в съвременното зъбопротезиране. Той бива два основни вида – тетрагонален и кубичен. Тетрагоналният представлява циркониев диоксид стабилизиран с итрий. Той е най-якият от всички видове цирконий и достига якост на огъване до 1200 Mpa. От него могат да се изработват както скелети за нанасяне на керамика върху тях (като при металокерамиката), така и монолитни корони и мостове (Full contour). Цирконият е под формата на специални дискове за CAD/CAM машини, от които се изрязват дигитално дизайнираните зъбни възстановявания. Така изрязаните корони или мостове са тебеширено бели на цвят и крехки. След което в специални високотемпературни пещи за около 7-8 часа се синтероват (втвърдяват) и оцветяват, за да изглеждат като истински зъби.
Full contour короните и мостовете, изработени от тетрагонален цирконий са най-здрави, но имат един съществен недостатък и това е, че естетиката им не е достатъчно добра поради липсата на прозрачност. Ето защо използваме този тип корони и мостове само за задни зъби.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 лв. на зъб

15. Циркониеви корони и мостове (Full contour) – кубичен цирконий – Katana/DDCubeX/ZirCad Prime
Това е най-новото поколение цирконий използван в съвременното зъбопротезиране. За разлика от тетрагоналния цирконии, кубичният е високо транслуцентен (прозрачен) и неговата естетика се доближава максимално до тази на литиево-дисиликатните керамики. Като здравина заема междинно място между тази на съвременните стъклокерамики и стандартния непрозрачен цирконий с якост на огъване около 750 Mpa. Тoй отново се предлага под формата на дискове, от които на CAD/CAM машини се изрязват короните и мостовете. Синтероват се и се оцветяват в специални пещи при температура малко над 1500 градуса за около 2 часа. Това е отличен избор за корони и мостове в цялата уста. Все пак обаче има недостатъци с възможността му да се счупи при по-дълги мостове в задните региони на устата и при пациенти с нощно стискане на зъби (бруксизъм). Затова ние предпочитаме да го използваме основно за малки мостове. За единични корони той е по-здрав от литиево-дисиликатните керамики, но им отстъпва поради невъзможността за адхезивно циментиране.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 лв. на зъб

16. Циркониеви корони и мостове покрити с литиево-дисиликатна керамика
Този тип циркониеви корони и мостове са най-високият клас зъбни възстановявания. Те имат както висока здравина, дължаща се на тетрагоналния циркониев скелет, така и отлична естетика благодарение на покритието от високоестетични керамики. Те се изработват комбинирано като скелетите се дизайнират и изрязват на компютър чрез CAD/CAM системи, а керамиката се нанася ръчно и послойно от зъботехника. По този начин се доближаваме максимално до вида на естествените зъби без да правим компромис със здравината. В зависимост от степента на покриване на циркониевите кепета с керамика този тип корони и мостове биват два основни вида – бленд и изцяло покрити. При изцяло покритите циркониевият скелет е тънък и изцяло скрит под керамиката както при металокерамичните корони. При бленд варианта керамика се нанася само по външната видима страна на зъбите, а по дъвкателните повърхности и по вътрешната страна короните и мостовете са изработени Full contour. Този тип мостове и корони избираме при пациенти с бруксизъм или при мостове с голяма дължина, за да си осигурим по-голяма дебелина на циркониевия скелет, а оттам и по голяма здравина.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб

Подгрупа В: Специфични корони и мостове

17. Частични корони от хибридна керамика – инлей, онлей, овърлей
Инлейте, онлейте и овърлейте по същество представляват частични корони като те се различават по площта от зъба, която обхващат. Най-малки са инлейте, а най-голяма площ обхващат овърлейте. Този тип корони са познати отдавна, но не са широко използвани поради факта, че са изработвани от метал или металокерамика, а те не се залепят добре към зъбите и поради това често е наблюдавано отлепяне и падане на възстановяванията. С разработването в последните няколко години на така наречените хибридни керамики и насочването на лекарите по дентална медицина към максимална микроинвазивност този тип корони се изработват все по-често. Хибридните керамики са изключително интересни материали. Те представляват фотополимерна матрица, която играе ролята на скелет и керамика като пълнител като по този начин се комбинират якостта и здравината на керамиката и микроеластичността на полимерните материали. Този тип керамики се наричат още Forse absorbing, защото могат да поемат част от дъвкателните сили и по този начин предпазват зъбите от счупване. Те се предлагат под формата на готови блокчета керамика за CAD/CAM машини, от които се изрязват полукороните. Могат да се рисуват със специални боички за допълнително индивидуализиране и напасване на цвета. Залепят се адхезивно (както пломбите) към емайла и са едно съвременно, микроинвазивно, естетично и изключително прецизно възстановяване на зъбите на пациента без допълнително изпиляване.
Изработка: от 3 часа (CAD/CAM) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 лв. на зъб

18. Частични корони по видимите повърхности на зъбите – Фасети
Фасетите въпреки своята популярност като отделни зъбни възстановявания всъщност спадат към категорията на частичните корони. Могат да се изработват както на предните зъби, където са широко познати, така също и на задните зъби. Според дебелината си те биват два основни вида – стандартни и тънки (Lumeneers). Според това каква част от зъба се изпилява също се различават – могат да обхващат само външните повърхности или допълнително и страничните и дъвкателните повърхности на зъбите. Също така има пациенти, при които е възможно дори изработването на фасети без изпиляване. Могат да бъдат изработени както от левцитни, литиево-дисиликатни, така и от хибридни керамики и композит. Цирконий не се ползва поради проблемите със залепянето му към емайла на зъбите.
Изработка: от 3 часа (CAD/CAM) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 200 – 800 лв. на зъб

19. Ендокорони
Ендокороните са специфичен вид корони, които се изработват само при умъртвени зъби. По своята същност те са частични корони, аналогични на овърлейте, но за разлика от тях не разчитат само на адхезивното циментиране, а имат и механична задръжка към зъба. При умъртвените зъби, както е известно, нервите са широки и образуват така наречената пулпна камера. При стандартните корони след кореновото лечение там се поставя щифт и се запълва и изгражда кухината под формата на зъбно пънче, върху което се поставя короната. При ендокороните не се прави изграждане, а короната се дизайнира така че да замести щифта и изграждането на зъба и цялата структура да бъде монолитна. Впоследствие тя се циментира адхезивно в зъба. Ендокороните се изработват както от литиево-дисиликатни керамики, така и от новите хибридни керамики. Те са едно много добро решение, което намалява броя посещения за лечението на даден зъб и в същото време елиминира нуждата от щифтово изграждане на зъба, което води и до по-ниска обща цена на лечението.
Изработка: от 3 часа (CAD/CAM) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб

20. Адхезивни мостове (мостове без изпиляване) – керамични и композитни
Адхезивните мостове са съвременен микроинвазивен вариант за заместване на изгубени зъби. Те са възникнали първоначално като временни мостове, но в практиката са се доказали като дълготрайни решения. Основни и важни изисквания за изработването на адхезивни мостове са: пациентите да са с добро състояние на зъбите, правилна захапка и най-важното – двата носещи моста зъби да НЕ са с извадени нерви (да са живи). Според това как се изработват биват два основни вида – директни и лабораторни.
Директните се изработват от гласфибровлакно и композит, направо в устата, като процедурата отнема няколко часа. Когато те са предвидени за постоянно лечение, в носещите зъби трябва да се изпилят малки легла, в които се закрепят гласфибровлакната за допълнителна здравина.
Лабораторните се изработват от цирконий и керамика в зъботехническата лаборатория. За тях също е необходимо да се изпилят малки легла по дъвкателните повърхности на носещите зъби. Те са изключително прецизно изработени и се залепят адхезивно към емайла на зъбите.
Адхезивните мостове са едно много добро съвременно решение за пациенти, които ги е страх от поставянето на импланти и същевременно не желаят да изпилят зъбите си за стандартни мостове.
Изработка: от 4-6 часа (директни) до 7 дни (лабораторни) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и определяне на вида и трудността за изработка

21. Мериленд мостове – литиево-дисиликатни адхезивни мостове
Мериленд мостовете са разновидност на адхезивните мостове, придобили голяма популярност и изработвани често благодарение на навлизането на литиево-дисиликатната керамика. С нейната отлична естетика, висока здравина и възможност за адхезивно циментиране, тя превъзхожда както циркония, така и стандартните керамики. Мериленд мостовете се изработват за възстановяване на липсващи предни зъби в зоната от кучешки до кучешки. По същество те представляват липсващия зъб и прикрепени към него едно или две крила (фасети), които се позиционират от вътрешната страна на носещите зъби. В долна челюст този тип мостове се изработват без никакво изпилявaне на зъбите, а при горните заради захапката е необходимо да се изработят фини легла за фасетите. Много често се прилагат като постоянни микроинвазивни мостове при млади пациенти с липсващи по рождeние лaтерални резци, при които не може да се приложи имплантологично лечение. Много добър избор са и при пациенти, при които се разклаща и пада някой от предните долни зъби. Тяхно допълнително предимство е, че се изработват извън устата на пациента чрез системата CEREC в рамките на няколко часа. Могат да бъдат също и лабораторно изработени.
Изработка: от 3-4 часа (директни – CEREC) до 7 дни (зъботехник) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и определяне на възможността и трудността за изработка

22. Хибридни циркониеви мостове
Специален вид мостове, които се изработват като комбинация от стандартен и адхезивен мост, като при тях единият носещ зъб е изпилен стандартно, а в другия зъб е направено легло за инлейна задръжка. Обикновено се използват, когато имаме случай с един липсващ зъб, като единият от носещите зъби е умъртвен, а другият жив. В този случай изработването на стандартен адхезивен мост е рисково заради повишената чупливост на умъртвените зъби. При хибридния мост зъбът с извадени нерви подлежи на стандартно изпиляване за обвивна корона, която да го предпази от разцепване, а живият за да сме максимално микроинвазивни му изработваме само легло за инлейната задръжка. Това е много добър вариант за избягване на имплантологично лечение чрез стабилно и същевременно микроинвазивно мостово протезиране.
Изработка: около 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 лв. на зъб

23. Зъбни мостове върху стъклена опора – Zx 27
Зъбните мостове, изработвани върху стъклена опора, (Zx-27) са специфичен вид възстановявания, използвани, когато липсва заден носещ зъб. Неговата роля се поема от специална опора, изработена от стъклоподобен материал, която се отлива по точен отпечатък от релефа на венеца. Тя се поставя в зоната на липсващия зъб пасивно върху венеца, като упражнява лек натиск върху него. Задържането й на точната позиция се осъществява чрез залепяне към моста, а след това и самият мост се залепя към носещите зъби и цялата конструкция е неснемаема. Този тип конструкции по своята механика представляват комбинация между висящи мостове и протези по начина на предаване на дъвкателното налягане. Стъклото предава дъвкателните сили към венеца подобно на протеза като по този начин намалява натоварването върху носещите зъби. Поради тези причини мостовете, изработвани върху стъклена опора, имат специфични индикации за приложение и решението да се използват се взема индивидуално за всеки отделен клиничен случай според състоянието на носещите зъби и захапката.
Изработка: около 7 – 10 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация за определяне на възможността за изработка и необходимия брой опори.

Подгрупа Г: Имплантологични корони и мостове

24. Стандартни циментиращи се имплантологични корони и мостове
Това са класическият вид имплантологични корони и мостове. Те се изработват върху стандартни готови имплантологични надстройки, които имитират зъбни пънчета. Надстройките се изпиляват според необходимата височина на захапката и се завинтват върху имплантите, след което върху тях се циментира готовата корона или мост по същия начин както и върху естествени зъбни пънчета. Този тип имплантологични корони могат да бъдат изработени както от металокерамика, така и от цирконий и дори литиево-дисиликатна керамика. Най-често се използва металокерамиката, защото при другите два вида корони може да прозира сивият цвят на надстройката и да влоши естетиката. Този тип корони и мостове имат един съществен недостатък и това е много трудното почистване на цимента, който навлиза подвенечно след циментиране. Друг техен недостатък е невъзможността им да бъдат свалени здрави от импланта в случай на разхлабване на надстройката. Тези им недостатъци са избегнати при новите завинтващи се корони.
Изработка: около 10 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 600 лв. на зъб за Zimmer импланти

25. Завинтващи се корони и мостове върху импланти – Multi-unit надстройки
Винтово фиксираните имплантологични корони са съвременният вариант за протезиране върху импланти. Един от начините за изработване на такива корони и мостове е използването на така наречените многочастови надстройки (Multi-unit). Това са специфични надстройки изградени от 3 части – имплантатна част, мостова част и свързващ винт. Имплантатната част се завинтва в импланта и остава на нивото на венеца или малко под или над него. Мостовата (коронкова) част от надстройката се вгражда чрез специална технология в металния скелет на моста/короната. Специфичното на този тип корони и мостове е, че те имат дупка по дъвкателната повърхност, в която се поставя третият елемент – свързващият винт и готовият мост/корона се затяга към импланта. След затягането винтът се изолира по подходящ начин, за да е достъпен за отвиване при нужда от сваляне на конструкцията, а дупката се запълва с пломба от фотополимер, подобно на естествен зъб. При този тип корони и мостове няма опасност от отлепяне и падане, защото няма цимент. Единственият им недостатък е възможността да се разхлаби свързващият винт, но затягането му е лесно. Използва се достъпът до него по дъвкателната повърхност, като само се сменя фотополимерната пломба покриваща го.
Изработка: около 10 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб за Zimmer импланти

26. Дигитално изработени (CAD/CAM) завинтващи се имплантологични корони и мостове – Ti-Base корони
Това са най-съвременният вид имплантологични корони. Те се изработват изцяло на компютър чрез CAD/CAM системите. За изработката на този вид корони се използват специални стандартизирани надстройки, наречени Ti-base, които се поставят върху имплантите и се сканират с интраорален или лабораторен скенер. След това се изработват короните, които могат да бъдат от металокерамика, цирконий или литиев-дисиликат (E max). Те пасват перфектно към надстройката поради факта, че се изрязват на CAD/CAM машини. Така изработената корона отново е с дупка по дъвкателната (при задни зъби) или задната (невидима) повърхност при предни зъби. Короните се циментират към титаниевата база (Ti-base) извън устата със специални високоякостни цименти, след което се свалят от модела и се почистват под визуален контрол от излишният цимент. Следващата стъпка е просто да се завинтят към импланта в устата на пациента и да се скрие достъпа до винта с фотополимер.
Изработка: от 4-6 часа (CAD/CAM) до 10 дни (лабораторни) с 1 или 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 лв. на зъб за Zimmer импланти

27. Имплантологични корони и мостове върху индивидуални надстройки.
Това са отново висок клас корони и мостове използвани при надимплантното протезиране. При тях надстройката, върху която се поставят, е индивидуално изработена, за разлика от всички останали видове имплантологични възстановявания, където се използват различни видове стандартни надстройки. Този тип корони отново се изработва изцяло дигитално. Специфичното е, че за да се вземе отпечатък върху имплантите се поставят специални приспособления за сканиране и в лабораторията се сканира позицията на импланта и формата на венеца около него. След което чрез специална компютърна програма се дизайнират и надстройката и короната, след което и двете се изрязват. Най-често надстройката се изрязва от титаний или цирконий, а короните от цирконий. Индивидуалните надстройки са особено подходящи, когато имаме проблеми с профила и формата на венеца и когато имплантите са наклонени силно настрани и не биха могли да се изработят стандартни корони и мостове. Другото им тяхно предимство е, че имат праг на нивото на венеца и при циментирането на короните върху тях лесно и сигурно се почиства излишният цимент. Друга специфична тяхна особеност е че много наподобяват формата на естествени зъби, изпилени за обвивни корони, което допълнително подобрява естетиката.
Изработка: около 2-3 седмици с 2 – 3 посещения на денталната клиника
Цена: около 600 – 800 лв. на зъб за Zimmer импланти

28. Високоестетични корони върху импланти – Venеer abutment
Този тип корони са безметални и се използват основно при пациенти с много високи естетични изисквания. Най-често се прилагат при възстановяване с имплант на единичен преден зъб. В този случай използваме корони от чиста керамика или литиев-дисиликат. Те обаче притежават определена прозрачност придаваща им естествен вид, което води до проблем след циментирането им върху стандартни абътмънти – сив отенък в короната вследствие прозиране на надстройката. За да се скрие сивият цвят на надстройката, се изработва специфичен Veneer abutment. Той се прави ръчно или на CAD/CAM система като върху стандартната надстройка се нанася непрозрачен порцелан или се циментира керамично кепе, оцветено в цвета на съседните зъби. По този начин създаваме основа на короната, имитираща дентин и максимално близка до вида на естествен изпилен зъб.
Изработка: около 2 седмици с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 800 лв. на зъб за Zimmer импланти

29. Мостове All-on-Four върху 4 имплантa
Това са така наречените Торонто мостове. Те се изработват минимум върху 4 импланта при All-on-Four концепцията на Nobel Biocare (когато липсва кост за поставяне на повече от 4 импланта). Могат да се изработват и върху 6 – 8 или повече импланта при пациенти с достатъчен обем кост за поставянето им. Този тип мостове се изработват от две части – скелет и естетично покритие. Скелетът може да бъде два вида – метален или циркониев, а естетичното покритие може да бъде директно нанесена керамика върху металния скелет/циркония или готови отделни литиево-дисиликатни корони залепени по специален начин върху циркониев скелет. При втория вариант се постига изключително висока естетика на изработената конструкция и се избягва ефектът на слетите (залепени един за друг) зъби при стандартните мостови конструкции с нанесена керамика. Този тип мостове обикновено са завинтващи се и се изработват върху многочастови (Multi-unit) надстройки. Това позволява лесно да се свалят от стоматолога в клиниката за почистване и контрол на имплантите.
Изработка: около 2-4 седмици с 2 – 3 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и определяне на плана на лечение и броя импланти

30. Мостове от титан-фотополимер върху 4-6-8 импланта
Това е най-съвременният начин за изработване на големи мостови конструкции върху множество импланти. Този тип мостове по същество са също Торонто мостове, но се различават основно по начина на изработка и материалите, от които са направени. Отново са двучастови конструкции и са съставени от титаниев скелет и фотокомпозит, имитиращ венеца и зъбите. Титаниевите скелети се изрязват на специални високопрецизни CAD/CAM машини и както и при металните/циркониеви са завинтващи се върху имплантите посредством (Multi-unit) надстройки. Върху така изработения скелет ръчно се нанасят високоестетични композити с различни цветове, които пресъздават точно както зъбите, така и венеца. Този тип конструкции имат 2 основни предимства и това са: че са много по-леки от металокерамичните и циркониевите, като по този начин по-малко натоварват носещите импланти. Другото тяхно уникално предимство е, че при отчупвания или проблем с фотополимерното покритие, то се поправя чрез премахване на повредения и добавяне на нов фотополимер директно в устата само за няколко минути.
Изработка: около 2-4 седмици с 2 – 3 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и определяне на плана на лечение и броя импланти

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33