Поставянето на щифт се използва при зъби със силно разрушени или липсващи зъбни корони и добре запълнени коренови канали. Не трябва да има патологични промени (грануломи, кисти), болки или дълбоки разрушения под венеца.
Преди поставяне на щифт задължително се прави рентгенова снимка на зъба и въз основа на видяното на нея се избира дължината, вида на щифта и последващото възстановяване. Щифтовете могат да бъдат изработени от метална сплав, злато или гласфибровлакна, като избора се прави от стоматолога, съобразено и с финансовите възможности на пациента.

При металните щифтове процедурата по поставянето е следната: Първо с подходящи пилители с определена дебелина и дължина, съобразени с вида на щифта, се пробива канал в корена на зъба. След като е пробит каналът се проверява дали щифтът влиза правилно и достатъчно дълбоко. Ако всичко е наред, се пристъпва към циментирането на щифта в зъба. След като циментът се втвърди се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от подходящ материал (фотополимер, амалгама). В случай че зъбът има запазени една или две стени, може да се завърши с фотополимерна пломба, но за възстановяване на анатомичната цялост и функцията на дъвчене е необходимо изработването на корона.

При гласфиброщифтовете процедурата е подобна. Каналът за щифта се пробива по същия начин, след което се отрязва необходимата дължина от фиброщифта, и той се пробва в канала на зъба. След това щифтът се залепя с помощта на специални високоякостни двойновтвърдяващи се цименти. След залепянето се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от фотополимер или гласйономерен цимент. Този тип щифтове имат по-голяма устойчивост, тъй като модула им на еластичност е подобен на този на зъба и вероятността да се счупят или отлепят е минимална.

След като е поставен избраният щифт в кореновия канал се пристъпва към изработване на зъбно пънче.

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33