Поставянето на щифт се използва при зъби със силно разрушени или липсващи зъбни корони и добре запълнени коренови канали. Не трябва да има патологични промени (грануломи)((прочети повече…), кисти (прочети повече…), болки или дълбоки разрушения под венеца.
Преди поставяне на щифт задължително се прави рентгенова снимка на зъба и въз основа на видяното на нея се избира дължината, вида на щифта и последващото възстановяване. Щифтовете могат да бъдат изработени от метална сплав, злато или гласфибровлакна, като избора се прави от стоматолога, съобразено и с финансовите възможности на пациента.

При металните щифтове процедурата по поставянето е следната: Първо с подходящи пилители с определена дебелина и дължина, съобразени с вида на щифта, се пробива канал в корена на зъба. След като е пробит каналът се проверява дали щифтът влиза правилно и достатъчно дълбоко. Ако всичко е наред, се пристъпва към циментирането на щифта в зъба. След като циментът се втвърди се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от подходящ материал (фотополимер, амалгама). В случай че зъбът има запазени една или две стени, може да се завърши с фотополимерна пломба, но за възстановяване на анатомичната цялост и функцията на дъвчене е необходимо изработването на корона (прочети повече…).

При гласфиброщифтовете процедурата е подобна. Каналът за щифта се пробива по същия начин, след което се отрязва необходимата дължина от фиброщифта, и той се пробва в канала на зъба. След това щифтът се залепя с помощта на специални високоякостни двойновтвърдяващи се цименти. След залепянето се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от фотополимер или гласйономерен цимент. Този тип щифтове имат по-голяма устойчивост, тъй като модула им на еластичност е подобен на този на зъба и вероятността да се счупят или отлепят е минимална.

След като е поставен избраният щифт в кореновия канал се пристъпва към изработване на зъбно пънче (прочети повече…).

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33