Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Поставяне на щифт в кореновия канал

Поставянето на щифт се използва при зъби със силно разрушени или липсващи зъбни корони и добре запълнени коренови канали. Не трябва да има патологични промени (грануломи, кисти), болки или дълбоки разрушения под венеца.
Преди поставяне на щифт задължително се прави рентгенова снимка на зъба и въз основа на видяното на нея се избира дължината, вида на щифта и последващото възстановяване. Щифтовете могат да бъдат изработени от метална сплав, злато или гласфибровлакна, като избора се прави от стоматолога, съобразено и с финансовите възможности на пациента.

При металните щифтове процедурата по поставянето е следната: Първо с подходящи пилители с определена дебелина и дължина, съобразени с вида на щифта, се пробива канал в корена на зъба. След като е пробит канала се проверява дали щифта влиза правилно и достатъчно дълбоко. Ако всичко е наред се пристъпва към циментирането на щифта в зъба. След като цимента се втвърди се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от подходящ материал (фотополимер, амалгама). В случай че, зъба има запазани една или две стени може да се завърши с фотополимерна пломба, но за възстановяване на анатомичната цялост и функцията на дъвчене е необходимо изработването на корона (прочети повече…).

 
При гласфиброщифтовете процедурата е подобна. Каналът за щифта се пробива по същият начин, след което се отрязва необходимата дължина от фиброщифта, и той се пробва в канала на зъба. След това щифта се залепя с помощта на специални високоякостни двойновтвърдяващи се цименти. След залепянето се пристъпва към изграждане на зъбно пънче от фотополимер или гласйономерен цимент. Този тип щифтове имат по-голяма устойчивост, тъй като модула им на еластичност е подобен на този на зъба и вероятността да се счупят или отлепят е минимална.

След като е поставен избраният щифт в кореновия канал се пристъпва към изработване на зъбно пънче (прочети повече…).