Представлява процедура за възстановяване на малки дефекти на зъбите с висок клас естетични фотополимерни материали. Тези дефекти могат да бъдат малки преоцветени петънца, дискретни счупвания или изтривания на предните зъби. Чрез бондинга биха могли да се възстановят и незначителни промени в положението на зъбите, но в този случай най-добър метод си остава ортодонтското им подреждане.

Преди да се започне бондингът се определя цвета, с който ще се работи, след което зъбите се изолират от слюнката чрез поставяне на специално платно (кофердам).
Така изолираните зъби се награпавяват съвсем леко на местата, в които ще се залепи фотополмерът. След което се обработват с ецващ гел, който да осигури микроретенции за композитния материал. След това се поставя слой наречен бонд, който играе ролята на лепило между зъба и материала за пломби (фотополимера).
След поставянето на бонда, на малки дози се поставя фотополимерът, придава му се необходимата форма и зъбът се моделира според желанието на пациента. След достигане на желаната форма, размери и цвят така нанесеният материал се полира до блясък и става неразличим от естествената част на зъба.

Бондингът има както предимства така и недостатъци.

Неговите предимства са свързани с това, че е по-малко инвазивна процедура от поставянето на фасети (прочети повече…). Друго негово предимство е ниската му цена, която е съвсем малко по-висока от цената на обикновената фотополимерна пломба. Бондингът се извършва за едно посещение на стоматологичния кабинет, като ако са повече зъбите може да отнеме няколко часа. Има възможност за корекция и много добър естетичен ефект.

Недостатъците на бондинга са свързани основно с качеството на фотополимерите. Като материали, те не са толкова издръжливи, както керамиката, и по-лесно се чупят. Могат в някаква степен с течение на времето да се преоцветят и да се намали естетичността им или да загубят гланц, но това е поправимо.

Бондингът е метод на естетичната стоматология при пациенти нямащи възможност да си позволят скъпото лечение с фасети или нежелаещи да се отнемат от здравите им зъбни тъкани.

 

 

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33