Изваждането на ретиниран мъдрец в Дентална клиника Ралев може да бъде както планова, така и спешна операция. Извършва се от специалист орален хирург с над 20 години опит в премахването на проблемни мъдреци. Преди да се пристъпи към оперативна екстракция на мъдрец е необходима задължителна консултация на място в клиниката. Пациентът трябва да има панорамна рентгенова снимка, на която се разглеждат положението и сложността на мъдреца, определя се приблизителната цена спрямо очакваната трудност на операцията и се насрочва дата.

Пациентите, които се нуждаят от изваждане на ретиниран мъдрец, са изправени пред множество въпроси и страхове, свързани с операцията по премахване на такъв зъб. Пред тях стои нелеката задача да изберат къде да извадят мъдреците си. Като клиника, специализирана в оперативното премахване на мъдреци, ще ви разкажем как ние решаваме този проблем при нашите пациенти.

Кой извършва операциите за изваждане на ретиниран мъдрец?
Операциите за премахване на мъдреци могат да се извършват както от общопрактикуващи стоматолози, така и от орални хирурзи.В нашата клиника операциите се извършват от специалист орален хирург с над 20 годишен опит в премахването на мъдреци.

Колко време отнема операцията?
При над 80% от нашите пациенти оперативното изваждане на мъдрец отнема не повече от 20-30 минути престой в клиниката. В изключително редки случаи при много трудни и срастнали с челюстната кост мъдреци операцията може да отнеме до около 1 – 1.5 часа, но тогава ние предварително предупреждаваме пациента да очаква по-продължителна екстракция.

Боли ли по време на операцията?
При оперативното изваждане на ретиниран мъдрец не се усеща болка, тъй като манипулацията се извършва под упойка. Това, което пациентите усещат, е допирът и натискът в областта на зъба, който се вади. Може да се усещат и малко вибрации при зъби, които се режат на части, за да се извадят. При зашиването на венеца в края на операцията също не се усеща болка.

Може ли все пак да боли по време на операцията?
При пациентите, които са допуснали да им се възпалят мъдреците и имат активно възпаление и подуване в зоната поради наличието на гной около зъба, е възможно ефектът от упойката да не е пълен и да се усеща болка при ваденето. При такива пациенти ние избягваме да извършваме операции в този момент, а първо предприемаме лечение на възпалението и чак след като оздравеят тъканите около зъба пристъпваме към операцията.

Каква упойка използваме за изваждането на мъдреци?
Операцията по изваждане на ретинирани мъдреци се прави под местна упойка само в зоната на зъба, който ще вадим. Изтръпването обхваща цялата половина от челюстта, в която се намира проблемният зъб и е напълно достатъчно за да се проведе безболезнено цялата операция.

Използваме ли обща упойка за изваждане на ретинирани мъдреци?
Ние не използваме обща упойка за премахване на мъдреци поради няколко причини.
1. Няма разлика в това как пациентът се чувства след операцията, и дори след общата упойка има допълнителен цялостен дискомфорт на организма вследствие излизането от анестезията.
2. Общата упойка е много по-вредна за организма и има множество странични ефекти за разлика от местната упойка.
3. Общата упойка се налага само при малки деца и пациенти с увреждания (синдром на Даун и др.), които не подлежат на лечение при нормални условия.
4. Общата упойка многократно оскъпява операцията – цената на такава упойка е около 1000 лв. допълнително към изваждането на мъдреците.
5. Когато пациентите се въведат под обща упойка обикновено се вадят и 4-те мъдреца, което впоследствие довежда до тежък следоперативен период и по-трудно възстановяване.

Как процедираме при пациентите, които ги е страх?
100% от пациентите, нуждаещи се от операция за изваждане на мъдрец, изпитват притеснение или страх от манипулацията и това е напълно нормално и разбираемо.
При пациентите, които са леко притеснени и могат ефективно да контролират страха си, операцията протича като нормална стоматологична манипулация – например лечение на кариес.
При по-тревожните пациенти, които доста се притесняват от операцията, но все пак имат контрол над страха си, препоръчваме да вземат преди операцията препарат с леко успокояващо действие каквито са валидол или валериан. Те спомагат за своеобразното отпускане на пациентите и намаляване на притеснението от предстоящото вадене, а също така и за по-добър обезболяващ ефект от упойката, защото както е известно страхът у хората намалява действието на упойките.
При пациентите, които изпитват панически страх и отлагат многократно ваденето, а също така държат за операция под обща упойка се препоръчва консултация с психолог, който да им покаже и обучи как да преодоляват и контролират страховете си. След като сме постигнали този успех провеждаме стандартно операцията. Това е най-правилният вариант, тъй като тези хора се страхуват от мисълта за оперативната интервенция, а всъщност самата тя не е неприятна. Неприятните моменти всъщност започват след като изчезне ефекта от упойката. Това е и поредната причина да не използваме обща упойка в нашата практика.

Какво се случва след като се извади ретинирания мъдрец?
След приключване на операцията по изваждане на мъдрец ние даваме на пациента писмени инструкции за това какво и как да прави в следоперативния период, за да осигури бързо и безпрепятствено заздравяване на раната. Отделно при необходимост по наша преценка се изписват и антибиотик и витамини, които да се взимат след изваждането на зъба, за да се предотвратят възможни усложнения. Изписваме също така и обезболяващи, като инструктираме пациентите да вземат първото хапче/прахче още преди да е минал ефектът от упойката. Така се осигурява и безболезнен възстановителен период след операцията.

Как се чувстват пациентите след оперативна екстракция на мъдрец?
При нормално протекла операция за изваждане на мъдрец пациентите са работоспособни и могат да продължат ежедневната си работа. Единствено при хората, чиято дейност е свързана предимно с говорене или официално излизане на екран препоръчваме 2 – 3 дни почивка след ваденето. При някои от пациентите наблюдаваме лек оток в бузата и затруднения в широкото отваряне на устата. Обикновено тези признаци се наблюдават при по-тежко протеклите операции. В редки случаи при пушачи, които не спазват инструкциите и пушат веднага след екстракцията се наблюдават болки след ваденето, възникващи след 3 – 4-ти ден – алвеолит.

Как ще се храни пациентът след оперативното вадене?
След операцията пациентите не трябва да се хранят само в първите 4 часа. След това могат да възстановят нормалния си ритъм на хранене. Ние препоръчваме на нашите пациенти първите 4 – 5 дни след ваденето на мъдрец да се хранят предимно с меки и кашеви храни, за да има по-малко дразнене на оперативната зона и по този начин да спомогнат за по-бързо оздравяване.

Кога се махат коцните поставени след изваждането на мъдреца?
Конците, които се поставят след операцията на мъдреци, обикновено се махат на 7-ми ден след ваденето на зъба. При някои пациенти, пътуващи от чужбина или от страната, можем по преценка да зашием с резорбируеми конци и по този начин не е необходимо повторно посещение на клиниката и пътуване до София.

Повече подробности за това какво точно се случва по време на операцията за изваждане на ретиниран мъдрец
Операцията по изваждане на ретиниран зъб се различава от стандартното изваждане на зъб. Най-често се налага оперативното изваждане на долните мъдреци, но същността на операцията е еднаква и за всички останали ретинирани зъби. Наличието и разположението в костта на тези зъби се определя по рентгеновата снимка. На нея се определя позицията на мъдреца и това от къде ще е най-атравматично да се достигне до него, определя се също и положението на нерва, инервиращ долната челюст. Определянето на позицията на нерва е важна, защото при неговото нараняване или прекъсване по време на операцията, може да се получи временно или дори постоянно изтръпване на част от долната челюст и езика. След като е планирана операцията се пристъпва към изпълнението ѝ. Такива операции се извършват задължително в екип от хирург и асистент стоматолог или обучена медицинска сестра.

Първият етап е поставянето на упойката. Тя се поставя на специфично място и в достатъчно количество, за да бъде ефективна до края на операцията. Характерна особеност на зъбните упойки е, че те премахват единствено и само чувството за болка. Чувствителността за допир, натиск, вибрации, дърпане, опъване, разтягане остават.

Втори етап – Представлява разрязване на венеца над ретинирания зъб и откриването на костта (отпрепариране на лигавично ламбо)

Трети етап – Костта над зъба се изпилява много внимателно със специални костни фрези докато се открие короната на зъба. След като е открит зъбът се преминава към изваждането му.

Четвърти етап – Зъбът започва да се разклаща с помощта на лост, след което се изважда. При невъзможност за изваждане само с лост се разрязва зъба на части като се отделя короната от корените и те се изваждат един по един.

Пети етап – След като е изваден зъбът се почиства костната рана, заглаждат се ръбовете ѝ и венецът се зашива отгоре. При дълбоки рани и отстраняване на много кост може преди зашиване в раната да се постави костозаместител.

След операцията по преценка на стоматолога се изписва антибиотик и болкоуспокояващи, които се пият при нужда. Препоръчва се първият ден да се правят студени компреси, за да се намали отока, а от втория ден нататък топли, и по възможност първите дни да се избягва тежка физическа активност.
На 7-10 ден се прави контролен преглед и ако заздравяването върви добре, се махат конците.

 

ЗАПАЗИ ЧАС

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33