Изваждането на зъби е хирургична манипулация. Към нея се пристъпва след сериозна преценка от страна на лекаря за невъзможността зъба да бъде лекуван по друг начин.
Показанията за изваждане на зъби са следните: Силно разрушени и гангренозни корени, зъби с периодонтити и непроходими коренови канали, зъби предизвикващи хронични възпалителни процеси във венците, пародонтозни зъби, зъби причинители на невралгични болки, зъби с III- та степен подвижност, зъби които пречат на ортодонтско лечение. Изваждат се и зъби, които са източник на фокална (локална) инфекция и утежняват общото здравословно състояние на пациента (при сърдечни заболявания, ревматизъм,главоболие).

Изваждането на зъби се извършва в стоматологичния кабинет след подготовка на пациента. Желателно е устата да е обработена с антисептични и дезинфекциращи разтвори, за да се намали броя на микроорганизмите в нея. Поставя се необходимата упойка съобразно мястото на зъба, който ще се вади и общото състояние на пациента. Подготвят се необходимите инструменти за изваждането на зъба (клещи,лостове, кюрети, марли) и се изважда зъба. Задължително след изваждането раната се почиства и при нужда се зашива, след което се дават наставления на пациента как да се грижи за нея. В зависимост от това дали изваждането на зъба е чрез операция или не наставленията имат разлики и са описани в съответните раздели. Изваждането на зъбите се прилага още в детска възраст при смяна на млечните зъби или при патологични процеси. При нормалната смяна на зъбите то е леко и нестресиращо детето. При по-сложните случай се изисква внимателно и щадящо подхождане с цел избягване на стреса за малките пациенти. Изваждането на зъби бива два основни вида – неоперативно (класическа екстракция) и оперативно (при ретинирани зъби).

Неоперативно изваждане на зъб
На всеки човек колкото и добре да поддържа стоматологичното… (прочети повече…)

Оперативно изваждане на мъдрец
Операцията по изваждане на ретиниран зъб се различава от… (прочети повече…)

Лечение на перикоронарит
Представлява хирургично изрязване на венеца над короната… (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33