Най-честите заболявания на зъбите се развиват в определена последователност кариес-> пулпит-> периодонтит (гранулом)-> радикуларна киста. Всяко едно от тези заболявания се развива на базата на нелекувано предшестващото го в редицата заболяване. Така например пулпит се развива при нелекуван кариес, при нелекуван пулпит се развива периодонтит, а при нелекуван периодонтит се развива радикуларна киста. При кариеса увреждането е само на твърдите зъбни тъкани на короната на зъба и лечението е чрез изработване на пломби (прочети повече…).

 
При пулпитите, периодонтитите и радикуларните кисти увреждането, се причинява от бактерии достигнали до нерва на зъба и разпростряли се в пространството около зъбния корен и зъбодържащата кост. Методът на лечение на пулпитите и периодонтитите има за цел да прекрати болката, да отстрани възпалената или некротична пулпа останала в кореновите канали, и да предпази от възникване на усложнения в периодонциума и развитие на грануломи и кисти. Основният лечебен метод е ендодонтското (кореново) лечение. Чрез него се осъществява почистване на кореновите канали от възпаления или некротизирал нерв и запълването им със специални пасти и щифтове, които запечатват вътрешността на зъба и така спират навлизането на бактерии към костта.

При пулпита инфекцията е локализирана в кореновите канали на зъба и не е преминала в костта, затова при тях достатъчно за пълно излекуване е изваждане на възпаленият нерв и запълването на кореновите канали – ендодонтско лечение (прочети повече…).

При периодонтитите и кистите ендодонтското лечение е етап в цялостното лечение. При тях освен възпалението в кореновите канали, трябва да се повлияе и възпалението обхванало костта. Това става чрез различни лечебни медикаменти (прочети повече…). А в някой случай чрез хирургични интервенции (прочети повече…).
При добро общо състояние на организма, правилно поставена диагноза и качествено проведено лечение пулпитите и периодонтитите се излекуват и зъба се спасява, в някой случай при тежки възпаления се налага изваждане на причинния зъб (прочети повече…).
Подробно лечението на пулпитите, периодонтитите (грануломите) и кистите е описано в следните статии.

Кореново лечение на пулпит
Лечението на пулпит се нарича ендодонтско лечение (кореново лечение)… (прочети повече…)

Лечение на периодонтит
Лечението на периодонтитите е трудна и отговорна задача… (прочети повече…)

Апикална остеотомия и хемисекция
Апикалната остеотомия е хирургична манипулация, която се извършва… (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33