Лечението на пародонтита е насочено към спиране на прогресията на заболяването и в повечето случай се счита за успешно, ако се овладее възпалението на венците и се спре по-нататъчната загуба на кост. Има съвременни методи като костозаместването и водената костна регенерация, които се прилагат в лечението на пародонтита, но до момента не може да се достигне до пълно възстановяване на височината на загубената алвеоларна кост. Лечението е индивидуално подбрано за всеки пациент и зависи от формата и стадия на заболяването, възрастта на пациента, общото му състояние, наличието на съпътстващи заболявания. Преди започване на лечението на пародонтита е важно пациента да разбере и приеме, че процесът на лечение е дълъг и е необходимо поддържане на перфектна устна хигиена (прочети повече…) и периодично явяване на контролни прегледи (прочети повече…).

Лечението на пародонталните заболявания бива общо и локално (местно).

Общото лечение има за цел да повиши защитните сили на организма и се състои в прием на витамини (А, В комплекс, В1), минерали, общоукрепващи медикаменти, биогенни стимулатори, подходяща храна и пълноценен начин на живот.

Локалното лечение е насочено към премахване на причинителите на пародонтита и възстановявне на увредените тъкани. То се извършва на два етапа.
В първият етап се почиства зъбният камък и плаката и се подменят неправилно изработените пломби и корони.
Във вторият етап по преценка на стоматолога и в зависимост от тежестта и стадия на заболяването се прилагат някой от следните методи – кюретаж, костозаместване, шиниране на зъбите.

Почистване на зъбна плака, зъбен камък и полиране
Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, който се образува върху… (прочети повече…)

Кюретаж
Пародонталният кюретаж е метод, който се прилага при всички стадий… (прочети повече…)

Костозаместване
При по-тежките гингивални рецесии, при пародонтит и при пародонтални… (прочети повече…)

Шиниране на разклатени зъби
Шинирането на разклатените зъби представлява “привързването” им към… (прочети повече…)

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33