Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Реминерализация

Реминерализация – прилага се при лечение на начален кариес на детските зъби и за заздравняване на откритите повърхности на емайла при начален стадий на зъбно изтриване или малки фрактури на емайловите ръбове.

Реминерализацията е метод за лечение на повърхностните кариеси във фаза на тебеширенобяло петно без нарушаване на структурата на емайла. Този вид кариеси се срещат много рядко при възрастни, което се дължи на напълно минерализираният повърхностен слой на емайла. При децата обаче поради ненапълно завършената минерализация те са често срещани.

Със стрелките са посочени начални бели кариесни петна подходящи за реминерализация

Тебеширено бялото петно е много благоприятен момент за лечение на началният кариес. Процедурата е неинвазивна (не причинява никаква болка на детето), анатомичната и функционална цялост на зъбният емайл се възстановяват напълно и не се налага изпиляване от зъба и поставяне на пломба. Реминерализацията се осъществаява чрез лакове или гелове съдържащи флуор и минерални съставки, които се намазват или втриват в повърхността засегната от кариес, фрактура или изтриване. Те са приятни на вкус и мирис за детето. Някой реминерализиращи средства се нанасят еднократно в стоматологчният кабинет и имат трайност няколко месеца, след което трябва да се нанесат наново – такива са флуорните лакове.

Други реминеразлизащи средства са под формата на специална паста (Tooth Mouse), която се втрива в зъбите за определен период от време. Тя съдържа Казеин-Фосфопептид – Аморфен Калциев Фосфат и възстановява минералния баланс в повърхностния слой на емайла.