При пародонталния абсцес, за разлика от ендодонтския абсцес, основна причина е пародонтита и наличието на нелекувани дълбоки пародонтални джобове и непочистен зъбен камък, както и неправилно изработени пломби или корони. Всички те водят до възпаление на венците, разрушаване на костта и разклащане на зъбите.

В дълбоките пародонтални джобове може да се задържат остатъци от храна и бактерии и да доведат до развитие на пародонтален абсцес. При пародонталния, за разлика от ендодонтския абсцес, зъбът, около който се развива абсцеса, е жив и е много разклатен.

При пародонталните абсцеси отново се прилага инцизия (разрез) за елиминиране на гнойната колекция, освен това трябва много внимателно да се почисти от зъбен камък и плака пародонталният джоб причинител на абсцеса. При по-тежки пародонтални абсцеси се предписва антибиотик. При тях има голямо стопяване на костта и е препоръчително след като е овладяно острото възпаление да се направи кюретаж (прочети повече…) и костозаместване (прочети повече…) с цел да се излекува пародонталният джоб и да се елиминират бъдещи пародонтални абсцеси на същото място.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33