В нашата дентална клиника се извършва комплексно протетично лечение на пациенти с частично или цялостно обеззъбяване. С тази статия ще ви запознаем с 20-те типа протези, които изработваме. Някои от тях са широко познати сред пациентите, а други са специализирани и ги използваме при решаване на тежките клинични случаи.

1. Цели и частични плакови зъбни протези
Това са стандартните и познати от отдавна зъбни протези. Те са изработени от акрилна розова пластмаса и готови високоестетични трислойни пластмасови зъби, имитиращи естественият вид на зъбите и осигуряващи висока естетика. Могат да бъдат цели и частични, като частичните имат метални телени куки, използвани за задържане, а целите се задържат изцяло на вакуум.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза
 

2. Цели и частични еластични (меки; силиконови) зъбни протези
Еластичните протези, наричани още меки или силиконови, се изработват от различни материали – Thermosens, Valplast, Breflex и др. Всички тези материали имат сходни характеристики. Основното предимство на еластичните протези е при частичните и се дължи главно на техните куки. Куките при меките протези са отляти от материала на протезата и са неделима част от основата им. Поради това са високоестетични и практически не се виждат, за разлика от телените куки при обикновените протези. Методът на отливане на куките води до изключително точна изработка, съобразена с индивидуалната форма и собености на зъбите на пациента.  По този начин те осигуряват много добро задържане, а от там идва и голямото удобство на меките протези, широкото им разпространение и множеството доволни пациенти.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 700-800 лв. за протеза

3. Цели плакови протези с мека силиконова основа
Представляват стандартни протези от акрилна пластмаса, но след изработването им върху вътрешната им повърхност, която е в контакт с лигавицата на пациента, се поставя слой мек силикон. Той е с дебелина около 2 мм и неговата твърдост е съизмерима с твърдостта на стандартен силикон – това е единственият материал, който се усеща мек.
Меката ребазация дава изключителен комфорт на пациентите и многократно подобрява вакуума и задържането на протезите.
Поради специфичните качества на материала е необходима подмяната му на около 6 месеца, като това става без да се изработва нова протеза, а само се премахва стария и се поставя нов слой (ребазиране).
Изработка: около 2 седмици с 4 или 5 посещения на денталната клиника
Цена: около 500-600 лв. за протеза с мека ребазация
Само ребазиране: изработка: 3-5 дни/ цена: около 200 – 300 лв.

4. Микропротези
Микропротезите са частични протези обикновено изработени от еластична пластмаса и състоящи се от 1 до 3 зъба. Те най-често се състоят от един зъб и еластични куки, чрез които се захващат за 2-та съседни зъба на липсващия. Обикновено се използват като временни местопазители, но могат да бъдат и постоянни заместители на мостовете при пациенти, които не желаят да им се изпиляват зъби за мостово протезиране. Особено често се изработват при паднал преден зъб при пациенти с пародонтит, нежелаещи да проведат дефинитивно лечение.
Препоръчваме използването им като временни протези преди, но не и по време на провеждане на имплантологично лечение. Ако няма да се поставят импланти могат да останат за постоянно.
Изработка: около 3 до 7 дни с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 350 лв. за протеза

5. Имедиатни протези
Имедиатните протези са стандартни плакови протези от акрилна пластмаса, които могат да бъдат както цели, така и частични. Специфичното за тях е, че се изработват по специална технология още преди премахването на зъбите на пациента. По този начин, когато пациента дойде в кабинета за изваждане на зъби, неговата протеза вече е готова и се поставя веднага след екстракцията.
Това осигурява на пациентите възможността да не ходят нито ден без зъби и да могат уверено да извършват ежедневните си задачи, да се хранят и усмихват спокойно. Имедиатните протези се носят в периода на заздравяване на раните, който е около 1 до 2 месеца след изваждане на зъбите. След това те трябва или да се подменят с нови дефинитивни, или да се ребазират и да се превърнат в постоянни.
Изработка: около 1 седмица с 2 посещения на денталната клиника
Цена: около 350-400 лв. за протеза
Само ребазиране: изработка: 3-5 дни/ цена: около 200 – 300 лв.

6. Моделно ляти протези с ляти куки по Ней
Това са висок клас частични протези от класическата протетика. Те са изработени с метален скелет и отляти метални куки по зъбите на пациента. Основното им предимство е доброто задържане, голямата стабилност при дъвчене и високото ниво на комфорт. Това се дължи на металния скелет, който осигурява изключителна здравина и позволява протезата да бъде изработена изключително фино и по този начин да се намали до минимум усещането за чуждо тяло в устната кухина. При горните моделно ляти протези няма небце, а само свързваща пластина като показаната на снимката в ляво. При долните протези се изработва свързваща част с дебелина само 2 мм, която минава под езика.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 700 лв. за протеза

7. Моделно ляти протези с еластични куки от мека пластмаса
Този тип протези са съвременната разновидност на моделно ляти протези, комбиниращи двете основни положителни страни на моделно лятите и меките протези. Много тънкият и практически невидим в устната кухина метален скелет и високоестетичните куки от еластична пластмаса, осигуряват перфектна естетика и комфорт на пациента. Протезите от този тип са максимално фини, задържат се много стабилно в устната кухина, чувството за чуждо тяло в устата е сведено до минимум и хрането с тях е уверено и стабилно. Друго тяхно предимство е, че практически те са нечупливи при хранене или случайно изпускане на земята.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 1200 лв. за протеза

8. PEEK протези
Това е съвременна разновидност на моделно лятите протези, при които металният слекет е заменен от специален полимерен материал (PEEK – полиетеретеркетон). Той е изключителен „био“ материал, който притежава здравина и устойчивост като на метала, но в същият момент е много по-лек от него, което прави протезите изключително комфортни. Освен това не предизвиква алергии, не оставя метален вкус в устата и е високоестетичен, защото цвета му е близък до цвета на естествените зъби. Протезите, изработени от PEEK, са най-доброто решение за хора, които имат непоносимост към метали в устната кухина, алергични са към метали или не желаят да имат поради естетически причини. Все още е слабо познат в България поради факта, че PEEK – скелетите на протезите се режат само на компютър чрез CAD/CAM системи и това налагаше до неотдавна да се режат в чужбина.
Изработка: 2 до 3 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и запитване към фрез-центъра

9. Ставни фрез-протези (скелетирани) с цилиндрични или сферични стави
Ставните протези са най-високият клас протезни конструкции от класическата протетика. По същество те са конструкции, състоящи се от две части – мост с прикрепени към него стави (металокерамичен или циркониев) и протеза (моделнолята или PEEK-протеза), които могат да се закачат неподвижно една към друга. Те имат много висока стабилност в устната кухина и практически могат да се определят като „разглобяеми мостове“. Храненето с такива протези е най-близко до комфорта на хранене със зъбни мостове. Това се дължи на факта, че протезата е закачена чрез специални цилиндрични, сферични или с по-сложна форма задръжни елементи към наличните зъби на пациента. Те самите са шинирани с мостовата конструкция, което ги предпазва от разклащане. Ставните протези са по-доброто решение в сравнение с мостовете с висящи тела и мостовете върху стъклена опора. Това се дължи на спецификата на ставите. Те са двучастови – едната част е отлята в скелета на мостовата конструкция, а другата част е вградена в скелата на протезата и двете части се сглабят една към друга на принципа на матрица и патрица. Между тях има специално силиконово уплътнение, което от една страна осигурява плътно прилягане на двете части на ставата и неподвижното закрепяне на протезата в устата, а от друга равномерното разпределяне на дъвкателното налягане по цялата конструкция без да се пренатоварват носещите зъби. Този тип протези имат много висока естетика и са практически незабележими поставени в устата тъй като нямат куки и задръжни елементи откъм видимата страна.
Изработка: около 2 до 3 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 1200 лв. за протеза с две стави; мостова конструкция – според вида и броя зъби

10. Ставни протези с траверса
Това са специфичен вид ставни протези, които се изработват при тежки случаи за протезиране. Такива са обикновено едностранно силно обеззъбените пациенти, при които липсват доста от зъбите, а наличните са неблагоприятно разпределени като позиции в челюстта. Както е известно, едностранните протези не се задържат добре в устната кухина или довеждат до разклащане на зъбите, на които са разположени куките. Причината за това е дългото лостово рамо, което протезата представлява. Това налага ендостранно шиниране на зъбите с мостова конструкция и поставянето на ставна протеза, което обаче води до претоварване на ставата и мостовата конструкция и това води до проблеми. Тези неблагоприятни ефекти се намаляват до минимум, като на мястото на липсващите зъби в мостовата конструкция се изработи траверса. Това е метална релса, която шинира отделните зъби подобно на мост, но и в същото време служи като става за задържане на скелетирана протеза. Така изработената протеза е двустранна и при хранене се балансира, което многократно намалява натоварването върху естествените зъби. Задържането е отлично поради специфичната форма на ставата, а естетиката е на високо ниво тъй като протезата изцяло покрива траверсата.
Изработка: около 2 до 3 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 1200 лв. за протеза; мостова конструкция – според вида и броя зъби

11. Ставни протези с телескопно задържане
Това са така наречените телескопни протези. Те са зъбно възстановяване, намиращо междинно място между мостовете и протезите. Към протезите ги причислява единствено факта, че те са снемаеми и в зоните, където няма зъби са оформени по скоро като протези, отколкото като мостове и то главно от естетична гледна точка. Всички други техни специфики са характерни за мостовете – поставени в устата те са абсолютно неподвижни, усещането за чуждо тяло е като на мостовите конструкции, няма елементи по небцето или под езика, естетиката е същата, както и на мостова конструкция. Телескопните протези поради факта, че могат да бъдат свалени от пациента, изпреварват мостовете от хигиенна гледна точка, тъй като е възможно перфектно почистване под тях, което при залепените конструкции се извършва трудно, а понякога е и невъзможно. За да се изработи телескопна протеза, наличните зъби се изпиляват и се обличат с метални или златни корони, които са цилиндрични, фрезовани под ъгъл между 1 и 0 градуса и към тях се фрезова скелета на протезата, който пасва изключително точно на кепетата. По този начин благодарение на триенето и вакуума, който се създават между плътно прилягащия скелет и телескопите протезата стои като залепена, но е възможно и да се свали.
Изработка: около 2 до 3 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и запитване към фрез-центъра

12. Назъбна протеза с телескоп корони
Този тип протези се изработват в случаи, когато има останали само няколко зъба в челюстта, и те са разпределени неблагоприятно или не биха могли да носят мостова конструкция. Зъбите се изпиляват и покриват с телескоп корони аналогично на телескопните протези. Разликата е в самата протеза, като в случая назъбната протеза не притежава метален скелет, който да пасне към телескоп короните. Тя обикновено е стандартна плакова протеза, която обаче по долната си повърхност има дупки, в които влизат телескопите. Това осигурява задържане на назъбната протеза аналогично на това на телескопните и осигурява отличен комфорт на пациентите. Друго основно предимство е високата естетика на тези протези поради факта, че металните кепета са изцяло скрити под протезата и не се виждат, а също така и не на последно място доста по-ниската цена в сравнение с телескопните. Другото особено ценно предимство на назъбните протези с телескопи е, че при проблем с някой от зъбите под тях не е необходимо да се сменя протезата. Зъбът при необходимост се изважда, а мястото му в протезата се запълва в кабинета или зъботехническата лаборатория и пациента си остава с протезата. Телескопите могат да бъдат изработени и от цирконий или PEEK.
Изработка: около 2 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза; цената на телескопите се определя според броя и вида им

13. Ставни протези с бонита
Този тип протези са аналогични на назъбните телескопни протези, осигуряват същото задържане, естетика и комфорт като тях. Разликата е, че те се изработват най-често при пациенти неглижирали своите зъби до степен да се разрушат дотолкова, че от тях да са останали само корени. Ако пациентът има здрави и подлежащи на изграждане корени, се изработват така наречените бонита. Те представляват лабораторно изработени щифтови изграждания на зъбите, които във върха си имат цилиндрична става (топче). Тези изграждания се циментират върху корена на зъба и остават да стърчат лекичко над венеца. Върху тях се изработва цяла плакова протеза, която ги покрива, а в нея в местата над бонитата се вграждат специални метални копчета със сферично тефлоново уплътнение, които се закопчават за бонитата. По този начин се осигурява стабилно задържане на протезата към корените на пациента.
Изработка: около 2 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза; цена на бони: около 300 – 350 лв.

14. Цели протези с магнитно задържане
Магнитите са рядко използвани задръжни елементи за цели протези, поставят се или върху естествени корени на зъбите на пациента или върху импланти. Протезата, която се изработва, е стандартна плакова и в нея в областта под зъбите се вгражда 2-рата част от магнита. Задържането на протезата се осигурява от вакуума и се подпомага от привличането на магнитите. Основното им предимство е, че няма механична, а само магнитна задръжка на протезата към зъбите или имплантите и по този начин няма опасност да се пренатоварят, защото при прекомерно натоварване двете магнитни части се откопчават една от друга. Освен това няма стърчащи или видими части, което води до по-добра хигиена и отлична естетика.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза; цена на магнитните задръжки – според броя и вида им

15. Моноредуктор (ставна микропротеза)
Моноредукторите са може би най-удобните снемаеми микропротези. Ние ги разглеждаме по-скоро като разголбяеми мостчета, заради комфорта, който осигуряват при хранене. Те са перфектното решение в случаите, когато липсва заден зъб и не може да се изработи стандартен мост, а пациентите не желаят имплантологично лечение. Моноредукторът представялва ставна микропротеза, която чрез специална става се захваща за конструкция, обхващаща най-малко 2 или повече стабилни естествени зъба на пациента. Може да бъде изработена както със стандартна металокерамика и метален скелет на редуктора така и с циркониева конструкция и PEEK моноредуктор за пациентите, които се притесняват от или не желаят наличие на метал в устната кухина. Пациентите свикват изключително лесно с моноредукторите, защото не е необходимо да ги свалят с изключение на 1 път вечер, колкото да почистят под и около тях. От механична и хигиенна гледна точка са по-добро решение от мостовете с висящи тела и стъклените опори и еднакво естетични с тях поради това, че задръжните елементи са скрити.
Изработка: около 2 до 3 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 750 лв. за моноредуктор с метален скелет; мостова конструкция – според вида и броя зъби

16. Цели протези върху импланти с Ball-абътмънти
Ball-абътмънтите са специални задръжни елементи, които се използват за закрепяне на цели протези към импланти. Особено са ценни в случаите при пациенти, чиито протези нямат вакуум и съответно никакво задържане в устната кухина. При такива пациенти обикновено костта за имплантиране също е дефицитна. В повечето случаи, ако успеем да намерим кост и да поставим 2 импланта с Ball-абътмънти, осигуряваме задържане на протезата на място, като основното дъвкателно натоварване се поема от лигавицата, а имплантите играят само стабилизираща роля, за да не се разваля вакума.
Това води до изключително подобряване на комфорта на хранене с протезите без същевременно да се пренатоварват имплантите, което се дължи на сферичната форма на Ball-абътмънтите, които позволяват известна ротация на протезата около остта им и разпределят дъвкателното натоварване от имплантите към лигавицата.
Изработка: около 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза; цената на имплантите и Ball-абътмънтите е отделно според вида им

17. Цели протези върху импланти с локатори
Това отново са цели протези закачени на импланти, основно прилагани при пациенти с пълно обеззъбяване, чиито протези не се задържат в устната кухина. Разликата тук е, че локаторите за разлика от Ball-абътмънтите осигуряват по-стабилно задържане на протезата. Това се дължи на тяхната специфична форма, наподобяваща тик-так копче като на дънковите облекла. Както при протезите с Ball-абътмънти, така и тук едната част на специалните задръжни елементи е закрепена върху имплантите, а втората част е вградена в долната повърхност на протезата. При закопчаване на протезата върху локаторите, тя е неподвижна в устната кухина и осигурява много добър комфорт на хранене. За изработването на протези върху локатори обикновено използваме 4 импланта, когато позицията им в челюстта не е благоприятна за All on four възстановяване, или от финансови причини, тъй като протезата е доста по-евтин вариант от мостова конструкция, закрепена изцяло на имплантите. Естетиката е на много високо ниво, тъй като всички задръжни елементи са скрити под протезата, а дъвкателното натоварване е равномерно разпределено.
Изработка: около 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза; цената на имплантите и локаторите е отделно според вида им

18. Цели протези върху импланти с траверса
Разновидност на целите протези задържани върху импланти, при която се използват отново 4 импланта и отново при неблагоприятна позиция или невъзможност за All on four мостова конструкция от финансови причини. Специфичното тук е, че имплантите са шинирани и 4-те един за друг с помощта на траверсата. Това е по-благоприятно от механична гледна точка за самите импланти в сравнение с локаторите и Ball-абътмънтите. Траверсните протези обаче са скелетирани по своята същност, тъи като в протезата е вграден метален скелет, пасващ точно към траверсата и закачващ се за нея. Натоварването при дъвчене се поема в по-голяма степен от имплантите и в по-малка от лигавицата. Този тип протези са изключитено удобни тъй като траверсата блокира движенията във всички посоки и протезата е здраво закрепена за имплантите. Естетиката отново е на високо ниво тъй като всички задръжни елементи са скрити под нея.
Изработка: около 2 до 3 седмици с 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 1200 лв. за протеза; цената на имплантите и траверсата е отделно според вида им

19. Хибридни протези / мостове, постоянно винтово закрепени върху импланти
Това са най-високият клас протези прикрепени към импланти.
По същество и като усещане те всъщност са мостове (наречени още Торонто мостове), но с възможност да бъдат лесно свалени в стоматологичния кабинет, което ги причислява и към графата на протезите. Те се използват широко в All on four и All on six концепциите и там ги наричат мостове. Лично ние предпочитаме да изработваме хибридни протези върху 6 или дори 8 импланта поради много по-балансираното и равномерно разпределение на дъвкателното натоварване и избягването на дълги висящи тела, както е при All on Four. Хибридни протези върху 4 импланта изработваме само когато няма достатъчно кост за да се поставят 6, защото по този начин натоварваме имплантите на техния максимум, което може да доведе до бъдещи проблеми, но пък успяваме да дадем един добър комфорт на хранене на пациентите. Хибридните протези се закрепят върху имплантите чрез специални двучастови надстройки. Едната част от надстройката се поставя и завива върху имплантите, а другата част се вгражда в скелета на протезата/моста. Посредством специални микровинтове двете части се завинтват една за друга и практически протезата се превръща в завинтващ се мост, който не се сваля от пациента. Материалите, от които обикновено се изработват хибридните протези могат да бъдат както металокерамика и цирконии, така и PEEK или най-новата разработка – титаниев скелет с фотополимерна инкрустация. Основните и предимства са изключително високата естетика, която може да се постигне с конструкцията от фотополимер и възможността й да се поправя направо в устата без да е необходимо да се сваля и връща в зъботехническата лаборатория. Комфортът при хранене е аналогичен на комфорта на хранене със зъбни мостове.
Изработка: около 1 месец с 2-4 посещения на денталната клиника
Цена: индивидуална след консултация в клиниката и запитване към фрез-центъра

20. Прозрачни цели и частични плакови протези
Това са стандартни плакови протези, но изработени от акрилова пластмаса без оцветители. Те са приложими при пациенти алергични към оцветителите в стандартните розови пластмаси. Могат да бъдат цели и частични, като частичните са с метални куки или пелоти. Преминават през същите етапи на изработка и като комфорт са същите както и стандартните плакови протези. Рядко използвани днес поради наличието на меките/еластични Thermosens протези, които също са хипоалергични, но и по-удобни в сравнение с частичните плакови протези.
Изработка: 1 или 2 седмици с 2 или 4-5 посещения на денталната клиника
Цена: около 400 – 450 лв. за протеза

Другите начини за възстановяване на липсващи зъби освен протезите са изработване на мостове и корони (прочети повече…) или поставяне на импланти (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33