Това е метод за избелване на зъби, на които е изваден нерва. Както беше споменато, умъртвените зъби променят цвета си след време, което се дължи на изваждането на нерва и на някои съставки в пастите, използвани за запълване на кореновите канали. Този тип избелване се прилага от лекаря по дентална медицина в стоматологичния кабинет и процедурата е абсолютно безболезнена.
В преоцветения зъб се премахва част от пломбата, с която е бил завършен зъбът след изваждането на нерва. Тъй като този тип избелване предимно се прави на предните зъби (резци и кучешки) обикновено се отстранява пломбата от страната на езика или небцето. В дълбочина се достига до началото на кореновия канал, за да се види пастата запълваща кореновия канал. След което, върху така разкритата каналопълнежна паста, се поставя тънък слой от специален цимент (гласйономерен цимент), който не позволява на избелващото средство да навлезе към корена. Избелващото средство в този случай представлява водороден пероксид с висока концентрация. Той се нанася напоен на памуче, което се поставя в коронката на зъба и веднага върху него се поставя временна пломба. Така затворен, зъбът се оставя за няколко дена като пациентът сам вижда подобряването на цвета.

Когато се достигне до желания цвят, в стоматологичния кабинет се премахва памучето и зъбът се пломбира със същия цвят подложка и фотополимер. При много преоцветени зъби не винаги се постига достатъчно добър ефект още с първото поставено памуче, това налага смяната му с ново. Този тип избелване в много от случаите се съчетава и с външно избелване (прочети повече…). Ако не се постигне желаният ефект, се изработват фасети (прочети повече…) или порцеланови корони (прочети повече…).

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33