При външното избелване, за разлика от вътрешното, се въздейства не в сърцевината на зъба, а по неговата повърхност. То може да се извърши в домашни условия или в стоматологичния кабинет. Какъвто и тип на избелване да се избере, винаги се започва с предварителен преглед, с който се оценява състоянието на съзъбието, взима се решение за вида на избелващата система, и всички зъби се почистват от зъбен камък и плака.

При кабинетното избелване почистването и избелването на зъбите става в един ден. Самата процедура по избелване трае около 1-2 часа. След като пациентът е подготвен и зъбите са почистени се поставя усторазширител и върху венците се поставя специален гел, който ги защитава от избелващият агент, а самият той се нанася по зъбните повърхности.

След което, с помощта на светлина от избелващата лампа или лазерен лъч, избелващият агент се активира и неговото действие започва. Необходими са 2-3 последователни нанасяния и активирания, за да се достигне желаният цвят. След това се извършва десензибилизираща терапия със специални медикаменти за предпазване от последваща чувствителност на зъбите.
Предимство на метода е, че избелването става само за един ден, и че всички манипулации са под контрола на стоматолога.
Недостатъци на този вид избелване са високата цена и по-голямата чувствителност на зъбите след избелването.

При избелването в домашни условия са необходими няколко посещения на стоматологичния кабинет. На първото посещение по цветовата скала се определя началния цвят на зъбите и желаният цвят, до който да се избелят. След това се взимат отпечатъци от горна и долна челюст, които служат за изработване на индивидуални назъбни шини. (Напоследък има избелващи системи за домашна употреба с готови шини, но те не са препоръчителни за използване поради факта, че формата на зъбите на всеки човек е уникална и готовата шина няма как да приляга плътно навсякъде по зъбите, което може да доведе до изтичане на избелващо средство в устната кухина и до изгаряне на венците.)
Индивидуално изработена назъбна шина

След като шините са готови на второто посещение се донапасват в устата на пациента и се поставя избелващият агент, като стоматологът показва колко и по кои повърхности да се нанася гелът. Времето за действие на избелващият гел е различно – от 30 минути до 5-6 часа, в зависимост от вида на системата ( дневна или нощна). След като пациентът е усвоил техниката на избелване с индивидуални шини се правят контролни прегледи на 3-4 дни за определяне на ефекта от избелването. Достигане на желания резултат обикновено се наблюдава около 10 – 12 ден.

Недостатъците на този метод са незначителни: по-бавен е от кабинетното избелване и съществува малък риск от изгаряне на венеца при недобре изработена шина или твърде много поставен избелващ гел.
Предимствата на домашното избелване са: шините могат да бъдат използвани при бъдещи избелвания, поради по-ниската концентрация на избелващият агент той е по-щадящ към емайла на зъбите, и не на последно място цената на този тип избелване е значително по-ниска.
Много важна особеност на външното избелване, е че короните и пломбите намиращи се в устата по време на избелването не променят цвета си, това налага подмяната им с нови с подходящ цвят.
След като е приключило избелването се дават указания за поддържане на перфектна устна хигиена (за по-голяма продължителност на избелването), а също така и за използване на специални флуорсъдържащи пасти, които да заздравят структурата на емайла.
При професионално извършено избелване се получава блестяща и привлекателна усмивка, която е необходимост за самочувствието на всеки човек.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33