По-бели зъби – нова мода или неостаряващ стремеж?

Блестящата усмивка е символ на красотата от векове, затова е стремеж за много хора. Преди развитието на съвременните технологии, за достигане на максимална белота са били използвани сода за хляб, лимон, сол и други природни средства. Днес, когато има високотехнологични и ефективни методи за избелване, е полезно да знаем техните предимства и недостатъци, както и плюсовете и минусите на алтернативните природни средства.
Едни от най-разпространените и популярни начини за избелване днес сред пациентите са: пасти за зъби с избелващо действие, лентички за използване вкъщи, както и професионални системи, в които количеството и качеството на съставките вложени в избелващия агент е внимателно прецизирано за да осигури максимален ефект с минимален риск от възникване на чувствителност. Когато се използват по правилен начин и под наблюдението на специалист, тези методи осигуряват дълготраен ефект и не увреждат зъбите. В статията ви даваме цялата информация, която ви е необходима, за да решите кой е най-подходящият начин за вас, ако имате желание да избелите зъбите си. Нашият съвет е да не рискувате да увредите зъбите си с непроверени методи.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае, е че няма по-красиви зъби от здравите!

Второто нещо което трябва да знаете е какво най-много влияе на зъбите ви, за да се преоцветяват, така ще можете да направите усилия, за да го избегнете. Затова тук посочваме най-честите причини за промяна на цвета на вашите зъби.
1. Всекидневна употреба на кафе, газирани напитки и вино
2. Тютюнопушене
3. Натрупване на зъбен камък
4. Неправилна устна хигиена – неправилно миене на зъбите
5. Прекалено често използване на вода за уста с хлорхексидин
6. Бактериални инфекции
7. Използване на определени антибиотици в ранна детска възраст
8. Флуороза – това е патологично състояние, причинено от повишен прием на флуор в детска възраст. Ако продължително пиете вода с повишена концентрация на флуор ( например бутилирана минерална вода ), може да се появи флуороза. Тя се манифестира с появата на бели, а в последствие на кафяви петна по зъбите, разрушаване на зъбния емайл или проблеми с костната система.

Третото важно нещо което трябва да знаете е че всеки човек има различен цвят и оттенък на зъбите, който е генетично обусловен и се определя от вътрешността на зъба – така нареченият дентин. Съобразно естественият цвят на зъбите се определя и възможният ефект от избелването им.

Какво представлява „избелването на зъбите”?

Избелването е козметична (естетична) процедура, която премахва оцветяванията по зъбите и ги прави по-бели и блестящи. То е химичен процес, основаващ се на взаимодействие между активните вещества (съдържащи се в избелващият агент) и оцветяванията, които са проникнали в зъбната тъкан. Единствените вещества към момента имащи реално избелващо действие на зъбният емайл са пероксидите. При всяко избелване на зъбите се използва някаква форма на пероксид. Това е вещество, съдържащо единична връзка кислород – кислород или пероксиден анион. Колкото е по-висока концентрацията на пероксида в системата, която ще бъде използвана за избелване, толкова действието на избелващия препарат ще е по-бързо и мощно, но и с по-голям риск от чувствителност след процедурата и увреждане на зъбния емайл.

Избелването може да бъде извършено:
1. В стоматологичния кабинет (офис избелване)
2. В домашни условия със специални шини, изготвени от стоматолога по индивидуален отпечатък взет от зъбите на пациента.

Системите за избелване на зъбите в стоматологичния кабинет използват по-високо съдържание на активната съставка, която е водороден пероксид – с концентрация от 35 до 40%, което предполага по-бърз и по-силен ефект в рамките на един час.
В системите за домашно избелване има съвсем друго веществокарбамид пероксид в концентрация от 10 и 16%, който се разгражда по-бавно и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация, това означава, че времето за избелване ще бъде повече – между 4 и 8 часа, но и рискът от чувствителност и увреждане на емайла е минимален.

Има група пациенти с много чувствителни зъби, който не могат да използват стандартните методи за избелване, при тях се използва специален 5% карбамид пероксиден избелващ агент за около месец.

Екипът ни препоръчва методът на избелване, което е  домашно, но консултирано с вашия стоматолог. По този начин ще сте сигурни, че процедурата е безопасна, а също така и контролируема (можете да я прекъснете при повява на чувствителност в зъбите) и ще използвате лесния и удобен начин за избелване вкъщи. Вероятно няма да получите Wow-ефектът, който можете да очаквате при кабинетното избелване, но резултатът ще е също толкова видим, продължителен и блестящ, без обаче да рискувате здравето на вашите зъби. Липсата на Wow – ефект се дължи на факта, че избелването се случва постепенно на малки стъпки и пациентите всеки ден гледат с нетърпение, какво се случва с тяхната усмивка. Липсата обаче на ориентир за първичният цвят на зъбите прави преценката вкъщи пред огледалото неточна. Разликата обаче ясно се вижда в стоматологичния кабинет с помощта на зъбната разцветка.

Какво се случва със зъбите ви по време на избелване?

Избелването по същество представлява химична реакция: активната съставка, която се използва, за да се достигне желания по-бял и блестящ цвят на зъбите, е водороден пероксид. С неговото активиране, той веднага се разпада на вода и кислородни радикали, които проникват във вътрешността на зъбите ви. Радикалите разкъсват молекулите на пигмента, който се натрупва в емайла. Чрез дифузия, тези молекули се извличат обратно навън.

Първата крачка към процеса на избелване е идеалното почистване от зъбен камък и плака, за да може избелващият агент да достигне до повърхността на зъбите. Също така  венците не бива да бъдат възпалени, за да може да се осигури контролирано протичане на избелващата процедура. Трябва да информирате стоматолога си за своите хранителни навици и начина, по който поддържате устна хигиена. Въз основа на тази информация, той ще направи анализ и оценка на грижата за зъбите ви, след което ще избере най-подходящата за вас избелваща система.  Ако не се спазят тези условия, ефектът от избелването ще бъде непълен, защото избелващият гел не достига до зъбната повърхност и не може да окаже необходимото въздействие на емайла.

Според повърхността на зъбите, която се избелва има два вида избелване: вътрешно и външно.

Вътрешното избелване е метод, който се използва за зъби с изваден нерв.

Най – често се прилага при преоцветени предни зъби. Необходимо е, тъй като умъртвените зъби променят цвета си след време, заради изваждането на нерва и използването на различни пасти за запълване на кореновите канали със съставки, които оцветяват емайла в розово или сиво. Този тип избелване се прилага от вашия зъболекар в стоматологичния кабинет, като процедурата е абсолютно безболезнена.

Как работи?                                           

Първоначално се премахва част от пломбата, с която е бил завършен зъбът след изваждането на нерва. Тъй като такова избелване се прави предимно на предните зъби (резци и кучешки), обикновено се отстранява пломбата от страната на езика или небцето. В дълбочина се достига до началото на кореновия канал и пастата, която го запълва. Върху вече разкритата каналопълнежна паста, се поставя тънък слой от специален цимент (гласйономерен цимент), който не позволява на избелващото средство (водороден пероксид с висока концентрация) да навлезе към корена. Поставя се гел в коронката на зъба и веднага върху него се поставя временна пломба.
Гелът остава от 3 до 7 дни, като може да има нужда от подменяне. Обикновено пациентите сами наблюдават промяната на цвета вкъщи – като са инструктирани да се обадят когато зъбът стане по-бял от съседните.  Постигне ли се това се премахва избелващият гел и зъбът се оставя до около 10 дни тъй като се наблюдава леко потъмняване което компенсира лекото преизбелване. Чак след като са приключили тези процеси и цвета на избелваният зъб се е стабилизирал се поставя финалната пломба и процедурата завършва.

Ако е направено ефективно и прецизно, и при условие, че пациентът поддържа необходимата устна хигиена, този тип избелване може да има постоянен ефект.

Вътрешното избелване в много от случаите се съчетава и с външно избелване (прочети повече…). Ако не се постигне желаният ефект, се изработват фасети (прочети повече…) или порцеланови корони (прочети повече…).

Външното избелване има цялостен ефект върху усмивката ви, то действа не в сърцевината на зъба, а по неговата повърхност.

Може да се извърши в стоматологичния кабинет или в домашни условия. И в двата случая, отново се започва с преглед, с който се оценява състоянието на съзъбието,  и стоматологът взима решение за вида на избелващата система.

Как работи?

Когато изберете процедурата да бъде извършена от стоматолог, той трябва да прецени дали избелването да се случи за ден в клиниката или да ви препоръча домашния метод с изработка на шини за избелване.

Кабинетното избелване става в един ден за около 1-2 часа. Преди започване на процедурата се прави щателно почистване на плака и зъбен камък, за да се осигури максимално чиста зъбна повърхност върху която да действа избелващият агент. Поставя се усторазширител за да ни осигури добра видимост към зъбите на пациента, а върху венците се поставя специален гел (гингивална бариера), която ги защитава от избелващия агент. След това избелващият агент равномерно се нанася по зъбните повърхности.
С помощта на светлина от избелващата лампа или лазерен лъч, водородният пероксид се активира и неговото действие започва. Избелващият агент е силно вещество, като лъчът го прави още по-силно, а това води до сериозна чувствителност на зъбите – важно е след това да се извърши терапия, която да неутрализира негативния ефект…
Необходими са 2-3 последователни нанасяния и активирания, за да се достигне желаният от Вас цвят. След това се извършва десензибилизираща терапия със специални медикаменти за предпазване от последваща чувствителност на зъбите.

Предимства на метода са, че избелването става само за един ден, и че всички манипулации са под контрола на стоматолога.
Недостатъци на метода са високата цена, по-голямата чувствителност на зъбите след това, както и рискът от увреждане на емайла поради високата концентрация на активното вещество и неговото агресивно действие върху емайла. Поради тази причина ние НЕ препоръчваме този тип избелване.  То е изключително популярно сред пациентите поради факта, че има така нареченият Wow – ефект и е бързо. Друг негов недостатък който не се отбелязва е, че ефекта е по-краткотраен в сравнение с домашното избелване с шини. Това се дължи на по – агресивното действие на високите концентрации на пероксида върху емайла водещо до последващото му по – лесно преоцветяване вследствие на проникване на оцветители.

Вторият вариант на кабинетно избелване без шини, при който резултатността може да бъде още по-ниска, е да се използва само гел, като се правят три намазвания през 20 минути.

Външното избелване може да бъде направено и в домашни условия, с помощта на специално изработени от лекаря по дентална медицина индивидуални за всеки пациент шини.

За този вид избелване ще ви бъдат необходими няколко посещения на зъболекарския кабинет. Когато отидете на първия преглед се определя началния цвят на вашите зъбите и желания цвят, до който да се избелят. Взимат се отпечатъци от горна и долна челюст, които служат за изработване на индивидуални назъбни шини. (Напоследък има избелващи системи за домашна употреба с готови шини, но те не са препоръчителни за използване поради факта, че формата на зъбите на всеки човек е уникална и готовата шина няма как да приляга плътно навсякъде по зъбите, което може да доведе до изтичане на избелващо средство в устната кухина и до изгаряне на венците.)

При второто посещение на кабинета, шините се поставят в устата и се пробва пасването им. За да може методът да бъде приложен вкъщи ефикасно, вашият стоматолог ще ви обясни и покаже,  колко и по кои повърхности да се нанася гелът, както и колко е неговото време за действие – може да варира между 30 минути и 5-6 часа, в зависимост от вида на системата (дневна или нощна). След като пациентът е усвоил техниката на избелване с индивидуални шини се правят контролни прегледи на 3-4 дни за определяне на ефекта от избелването.

Достигане на желания резултат се наблюдава обикновено около 10 – 12 ден.

При постигане на желаният ефект дори и по – рано от очакваното,  се прекъсва курса на избелването и по този начин останалото количество гел може да се използва след време за повторно избелване, без да е нужно да се изработват нови шини.

Ако за 10 – 12 дни не е достатъчен ефекта може да се добавят допълнителни шприци и да се продължи курса до достигане на желаната белота.

Тук  основното предимстватво е по-щадящият за зъбите избелващ гел поради по-ниската концентрация на избелващ агент, по- дълготраен ефект, възможността за повторно използване, както и значително по-ниската цена.

Недостатък е единствено по-дългият период, за който се случва процедурата и необходимостта от носене или спане с шини.

Какво още трябва да знаете за избелването на зъбите – най-често задавани въпроси от нашите пациенти:

 • „Ще увреди ли избелването зъбите ми”?

Избелващите агенти, които се използват от зъболекаря ви, не разрушават зъбния емайл, те работят като извличат органичните оцветители от него и дентина /това е веществото между емайла или зъбния цимент и пулпната камера/. Структурата на зъбите ви няма да бъде разрушена или увредена, ако се консултирате със специалист и процедурата бъде извършена по подходящ начин. Внимание! Ако решите да действате самостоятелно или вкъщи, рискът е по-голям, особено ако преди това не разговаряте със стоматолога си!

 • „Колко по-бели ще са зъбите ми след напускане на стоматологичния кабинет”?

Върху крайния резултат от избелването влияят много фактори – степен на оцветяване на зъбите, индивидуални особености в цвета на емайла, процента на използваният избелващ продукт, времето за прилагане на избелващите вещества, използване на светлина за ускоряване на процеса и др. Степента на постигнатото избелване се определя по цветова скала. В зависимост от вида на използваната скала резултата може да е от 2 до 5 степени.

 • „Колко време след избелването зъбите ми ще изглеждат толкова бели?”

Ако поддържате устна хигиена и следвате съветите на стоматолога си, ефектът от избелването може да бъде постоянен. В зависимост от грижите, които полагате, той може да е година или две, но може да бъде и повече, тъй като технологията е специализирана. Лекарският контрол осигурява по-добър резултат и по-голяма безопасност, за разлика от алтернативните процедури, при които можете да навредите на зъбите си и да имате по-малък ефект траещ много по-кратко време.

 • Как да поддържаме устна хигиена след избелване на зъбите?

След приключване на избраната процедура, Вашият стоматолог ще ви даде указания за поддържане на хигиена и използване на специални флуорсъдържащи пасти, които да заздравят структурата на емайла. Ефектът от избелването ще е максимален, когато поддържате перфектна устна хигиена.

Важно е пациентът да спазва стриктна орална хигиена, за да съхрани резултата – да не пуши, да ограничи употребата на оцветяващи емайла напитки, особено вино, както и шоколад, соев сос и др. След избелване в стоматологичен кабинет, на всеки 6 месеца може да се правят освежителни процедури за по-дълготраен ефект. Ако избелването е извършено професионално, скоро след него ще  се радвате на новата си блестяща и привлекателна усмивка. Красивата усмивка е повод за самочувствие за всеки.

И, както казват китайците, „всяка усмивка ни прави с един ден по-млади”!

Защо трябва да се доверим на нашия зъболекар?

Има някои традиционни методи за избелване на зъбите, използвани от предците ни. Но и днес, въпреки високотехнологичните или безвредни начини за премахване на нежеланото оцветяване, те все още влизат в употреба. Тук правим преглед на най-разпространените начини за избелване на зъбите вкъщи – от все по-често използваните лентички до употребата на активен въглен, с техните предимства и недостатъци:

 • избелване с лимонов сок – лесен и ефективен начин за повече блясък на усмивката. За съжаление, честото му прилагане води до разрушителен ефект върху емайла. Бъдете внимателни, защото киселото вреди на зъбите точно толкова, колкото и захарта. Лимоните са невероятни плодове с много полезни качества за организма, но киселината, която съдържат има ниско pH – враг на зъбите. Киселините действат разграждащо на емайла и го стопяват. Киселите храни са много вредни за децата – тяхното действие върху зъбите е подобно на лед, оставен на стайна температура – способстват намаляването на размерите на зъбите, „стопяват” ги.

Лимонената и аскорбиновата притежават силни антисептични вещества, които възпрепятстват възникването на инфекции в устната кухина. Но бъдете внимателни, тъй като могат да причинят ерозия на зъбите ви. И още една препоръка – пийте вода с лимон само със сламка.

 • избелване със сода за хляб – един от най-популярните домашни методи. Според някои “Интернет експерти”, това е един от най-ефикасните и евтини начини за отстраняване на отлагания по зъбите. Въпреки това, бъдете внимателни, при неправилна употреба или предозиране, можете сериозно да увредите емайла си и отново да имате нужда от помощ на специалист. Механичното увреждане се случва, тъй като натриевият бикарбонат е бял прах, който се състои от малки кристали. Те служат като абразив и когато почиствате зъбите си, вие им въздействате директно, за да премахнете плаката, но частиците увреждат директно емайла. Използването на сода за хляб няма реален избелващ ефект върху зъбите, а само почистващ.
 • избелване с кокосово масло – това е сравнително нова мода. Лауриновата киселина в кокосовото масло помага на зъбите да се отърват от бактерията в плаката, която ги прави по-жълти. Няма сериозни странични ефекти, но и резултатът от действието му може да бъде поставен под съмнение.
 • избелване с активен въглен – често срещано предложение, но активният въглен трябва да се използва ограничено време. При по-продължителна употреба, сериозно увеличавате чувствителността на зъбите си и намалявате защитата от кариеси.
 • избелване с паста за зъби – избелващите пасти за зъби са най-лесният и достъпен начин за промяна на цвета в домашни условия. Бихте могли да намерите огромно количество пасти, рекламирани като избелващи – за да бъдете удовлетворени от ефекта и да не навредите на зъбите си, препоръчваме да попитате стоматолога си, кои са наистина ефективни, и кои се възползват от рекламата.

Но! Бъдете внимателни с използването им вкъщи – дори, на пръв поглед, да няма никаква опасност при използването им, някои търговски производители няма да ви дадат пълна информация за състава или възможните странични ефекти. В повечето случай в състава на пастите за зъби, рекламирани като „избелващи” ще откриете silica / hydrated silica – това са вещества ( микрочастици ), които действат механично на зъбите. Бъдете внимателни, когато ги използвате, тъй като това са абразиви и при употреба действат като шкурка и изтриват зъбния емайл. Това прави зъбите по-податливи към кариеси, преждевременна ерозия, развиване на чувствителност и склоност към пародонтални заболявания.

 • избелване с перхидрол /„хидроген пероксид”/ – за употреба вкъщи понякога се предлага „хидроген пероксид”, а много търговци го предлагат като същия, използван в стоматологичните кабинети. Важно е да знаете, че използването му без лекарски надзор, може да бъде опасно.
 • избелване с лентички – те са популярен, удобен и ефективен начин за избелване на зъбите вкъщи.

Как да ги използвате? Преди да отворите ново пакетче лентички, трябва да измиете зъбите си непосредствено преди прилагането им. Отлепете лентичката от носителя и подравнете с венците, след това натиснете за по-добър контакт със зъбите. Останалата част от лентичката прегънете зад зъбите, за да ги задържите. Всяка кутия с лентички има указание, на което е написано колко време да ги задържите на зъбите си, след което да ги свалите. Не експериментирайте, задържайки ги повече от указания интервал от време. И още една препоръка – не разменяйте местата на горните и долните лентички, тъй като те са специално пригодени. Ако ги размените, ще запълнят по-малка площ от зъбите и няма да са толкова ефективни. Повечето производители на лентички за избелване твърдят, че те са безвредни и в тях се съдържа същото вещество, каквото използват и зъболекарите. Съветваме ви да попитате стоматолога си дали това е вярно и да се консултирате с него относно използването на подобно третиране. Продуктите, съдържащи Пероксид над 0.1%, например, са забранени за използване в домашни условия и могат да се прилагат само от квалифицирани специалисти в стоматологични кабинети. Употребата му вкъщи може да доведе до изгаряния на меките тъкани, отдръпване на венеца, водещо до оголване на шийките и корените на зъба. Това може да доведе до развиване на бактериални инфекции, по-висока чувствителност на зъбите, задържане на храна и дори загуба на зъб.

Освен това, трябва да сте сигурни колко пъти в месеца или в годината можете да използвате избраните ленти – някои от тях могат да се ползват не повече от 2-3 пъти годишно!

След като се запознахте с предимствата и недостатъците както на медицинските, така и на бабините методи, можете информирано да направите избора си за по-блестящи зъби!

И не забравяйте, усмивката винаги прави лицата ни по-красиви, а душите ни  – по-добри!

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33