Колкото и на 99% от пациентите да не им се вярва, най-добрият материал открит и използван и до момента за изработване на мостове, цели и частични корони (инлеи) е златото. То е материалът, който дава най-дълготрайни резултати в областта на ресторативната стоматология и чрез него се запазват най-дълго естествените зъби на човек. Все по-често се случва да попадаме на възрастни пациенти пристигнали с налични в устата златни корони и мостове, правени по техни думи преди 40 или дори 50 години и все още намиращи се в отлично състояние. Такива пациенти обикновено идват с проблем на друг зъб правен с амалгама, химио или фотополимер, но без оплаквания от зъбите със златни възстановявания. При пациентите, при които златните мостове или корони са остарели и имат вече неестетичен вид, отново се забелязва приоритизиране на дълготрайността и комфорта им пред естетиката.
Естетичната стоматология е фокусът на развитие на денталната медицина в днешни дни и това се вижда ясно от новите канали за визуална реклама – Facebook, Instagram и др. социални мрежи. Там се набляга основно на естетиката и това как изглежда усмивката на човек, а на заден план остава дълготрайността и функционалността на изработените конструкции. Това води до все по-рядкото използване на златото в протетичната стоматология и заменянето му с металокерамика, фотополимери и цирконий. Натрупването на години опит с тези съвременни материали води до откриване и изясняване на недостатъците им, което от своя страна доведе до извода, че няма никой друг материал, който да пасва и защитава така добре зъбите както златото. За радост на пациентите неговият основен недостатък – неестетичният му вид вече е преодолян чрез изработването на златокерамиката.

Кои са недостатъците на златото като материал за изработване на корони, мостове и инлеи?

1. Златото не е с цвета на зъбите
Това е основният недостатък довел до намаляване на употребата му като материал за изработване на корони и мостове. В днешно време вече е преодолян чрез изработването на монолитни златни възстановявания само на зъби, които не се виждат при усмивка, а за естетичните зони се използва златокерамика – видимите области на короните и мостовете се покриват с керамика. По този начин златокерамиката е по-високо естетична от металокерамиката тъй като не се наблюдава сивеене на венеца и зъбите.
2. Златосъдържащите корони и мостове са по-скъпи от стандартните
Това се дължи на факта, че то е благороден метал и пробата, която е необходимо да се използва е 22 карата чисто злато или златно-платинена сплав при златокерамиката. Средно за една корона е необходимо между 3 и 4 грама златна сплав. Този недостатък също обаче подлежи на преосмисляне, защото 22 каратовото злато, използвано в стоматологията позволява преотливане.

Предимства на златото като материал за изработване на корони, мостове и инлеи

1. Златните възстановявания не се чупят
Когато са правилно изработени, златните възстановявания не се чупят, за разлика от амалгамата, фотополимера и циркония. Те са добри постоянни възстановявания, но при равни други условия при тях има по-висок риск от възникване на фрактури, което се дължи на твърдостта им, правеща ги крехки при огъване. Златото от своя страна е по-меко и позволява добра абсорбция на дъвкателните натоварвания.
2.Златото не търпи ерозия на границата в контакт със зъбната структура
Фотополимерите и амалгамата са известни с микропросмукването на границата материал-зъб вследствие на ерозия на фините ръбове на материала. Златото, от своя страна, като сравнително по-мек метал устоява на тези натоварвания и ефективно предпазва ръбовете на зъба и спира микропросмукването, което е от изключителна важност за дълготрайността на възстановяването.
3. Златото има коефициент на свиване и разширение най-близко до това на естествените зъби
Това е ключово предимство на златото пред другите материали. Както е известно, зъбите и техните възстановявания се разширяват при топло и свиват при студено. Поради факта, че консумираме както сладолед, така и горещо кафе, понякога дори едновременно, е от изключителна важност възстановителният материал и зъбът да имат сходно свиване и разширение, за да не се получат пукнатини както в естествения зъб, така и във възстановяването, които биха довели до проблем.
4. Златото позволява изработване на пломби (инлей) с правилна анатомична форма.
Инлеите от злато се изработват извън устата и това дава възможност да се възстанови перфектно формата и размерите на дъвкателната и страничните повърхности на зъба. По този начин се осигурява максимално добро дъвчене, за разлика от фотополимерните и амалгамени пломби, които се правят директно в устата и невинаги са с правилна форма.
5. Златото се полира до перфектно гладка повърхност
Златото притежава отлична полируемост и поради факта, че се изработва извън устата, дава възможност за перфектно полиране в лабораторни условия. А както е известно, идеално полираните повърхности в устата не задържат плака и бактерии и намаляват многократно риска от кариес, а също така са и комфортни на допир от езика и устните.
6. Златото не абсорбира течности и миризми
Слюнката и течностите в устата не могат да проникнат през повърхността на златото, за разлика от фотополимерите, където се наблюдава такова проникване. Това е и причината пломбите от фотополимер да се преоцветяват и при премахването им да има неприятна миризма.
7.Златото не се окислява в устата
Поради факта, че златото е благороден метал, той не се окислява и не старее с времето, за разлика от амалгамата и фотополимерите, които потъмняват  и повърхността им става неравна и задържаща плака.
8.Златото не води до преоцветяване на зъбната структура
За разлика от амалгамата и стандартните стоматологични сплави, които преоцветяват зъбите в сиво, златото не променя тяхната структура и те остават с непроменен цвят. Дори и при много тънки зъби, където амалгамата прозира, златото осигурява по-висока естетика поради факта, че то е с близък цвят до цвета на дентина.
9. Златните възстановявания не изискват специални методи на циментиране
Златните корони, мостове, инлеи се циментират изключително добре със стандартните зъбни цименти. Това елиминира нуждата от трудното и тежко адхезивно циментиране, използвано при съвременните керамични и циркониеви конструкции, което осигурява комфорт за пациента.
10. Златото е изключителен биоматериал
Златото се понася много добре както от венците, така и от лигавицата на устната кухина. То не предизвиква алергии и е материал на избор при алергичните пациенти. Границите на златните възстановявания са изключително гладки и не дразнят и възпаляват венците. В златото няма живак, никел или BIS-GMA, каквито се съдържат в стандартните сплави за металокерамика и фотополимерите. Златото не отделя токсини за разлика от някои фотополимеризиращи материали.
11. Златото не изтрива срещуположните зъби
Една от важните характеристики на златото е, че за разлика от повечето материали (като циркония и керамиката), не изтрива насрещните зъби при дъвчене. Това е сериозен недостатък на стандартните твърди материали, но златото многократно ги превъзхожда, защото то се изтрива толкова колкото и съседните здрави зъби. Това е нормален процес, протичащ по време на целия живот на човек. По този начин златните корони, мостове и инлеи се самонапасват към промените на захапката, което води до изключителната им дълготрайност.
12.Златните корони, мостове и инлей са най-дълотрайните зъбни възстановявания до момента.
Все по често се намират пациенти със златни корони и мостове изработени преди 40 и дори 50 години, които още са в добро състояние и функционират правилно. Това е и причината, колкото и фокусът на съвременната стоматология да е изместен към естетиката, златото все още да се използва. Ако търсим „вечния“ материал за нашите зъби, то без колебание можем да заявим, че това е златото и неговата разновидност с подобрена естетика – златокерамика.

Тя бива два вида – стандартна и металокерамика със златно-платинена сплав.

1. Стандартната златокерамика –  представлява златна корона или мост, които са частично покрити с керамика – обикновено по видимата външна повърхност. Тези конструкции се изработват от 22 каратово злато, като могат да се претопяват след години и да се изработи нова конструкция от старата.

2. Металокерамика със златно-платинена сплав – Тя се изработва като стандартната металокерамика, но като естетика и биологични качества е много по-добра от нея. Това се дължи на злато-платинената сплав, която се използва. Тя има близък цвят до естествения цвят на зъбите, което се дължи на съдържанието на злато и по този начин не преоцветява венците. Вложената платина пък осигурява високата устойчивост на сплавта. При този тип корони и мостове обаче сплавта не може да се използва отново, но тяхната дълготрайност го обезсмисля.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33