Протекторите за зъби, известни повече като боксьорски шини, са широко използвани както в бойните (бокс, кикбокс, ММА и др.), така и в някои от контактните спортове (ръгби, хокей на лед, баскетбол и др.). Тяхната основна роля е да предпазват зъбите и венците от травми вследствие на удари попаднали в тази зона. Много често такива удари водят до счупване или дори избиване на зъб, а при по-тежки – на няколко зъба едновременно. Поради тази причина те са задължителна част от екипировката на професионалните спортисти. Намират също и широко приложение при деца, където предотвратяват травматизма вследствие на падания.
На пазара има много голямо разнообразие от боксьорски шини (гуми за уста). Те биват 3 основни вида:
1. Фабрично готови протектори за зъби – Те са широко разпространени и са евтини, но до тук свършват предимствата им. Недостатъците им са свързани с това, че те са изработени по готова стандартизирана форма и не прилягат плътно към индивидуалната форма на зъбите на спортиста. Оттам идват проблеми с дишането и недостатъчно добро ниво на защита.
2. Протектори за зъби с гел или преваряване – Те отново са широко разпространени и сравнително достъпни като цена. Принципът им е един и същ и се основава на готова мека или топлинно размекната материя, която се захапва и се оформя на място по зъбите на спортиста. Този тип шини дават средно добро ниво на удобство и защита на получения продукт.
3. Индивидуално изработени боксьорски шини – Това са назъбниците с най-високо ниво на защита и удобство. Това се дължи на факта, че се изработват спрямо индивидуалните особености на зъбите и захапката на спортиста. За да се изработи такава шина, е необходимо да се вземат отпечатъци от горната и долната челюст и захапка. Това отнема някъде около 30 мин. престой в клиниката и не е болезнено. След което на зъботехническата лаборатория и е необходимо около 3 дни за изработване на шината.
В зависимост от индивидуалните изисквания те могат да бъдат еднослойни, от еластичен материал, или дву- и трислойни, при които шината е комбинация от по-твърд материал отвън и по-мека част към зъбите. В зависимост от спорта, за който се изработват, протекторите за уста могат да бъдат само на горната челюст или и на двете едновременно. Има възможност този тип шини освен стандартно прозрачни да бъдат със специален цвят, картинки или надписи, което им придава още по-голяма индивидуалност. Така изработените боксьорски шини осигуряват максимално високо ниво на защита и в същото време са фини и удобни без да затрудняват дишането. Недостатък е по-високата им цена, но тя е оправдана с оглед на неприятните усещания от загуба или счупване на зъб и многократно по-високата цена за лечението му.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33