Хъркането е едно от най-често срещаните явления сред хората. Среща се при около 40 % от популацията, като по-често е при мъже във възрастта след 50 години. То е звуков феномен, който се получава вследствие на стесненото фарингеално пространство. Въздухът, който ни е необходим да вдишаме е един и същ обем, но за да премине през стесненото пространство му е необходима по-голяма скорост на движение. Това води до възникване на трептения на меките тъкани – предимно мекото небце и увулата, което причинява звуковия феномен хъркане.
Друга причина за хъркането може да бъде сънната апнея. Тя е сериозно състояние и се дължи на отпускане на мускулите на горните дихателни пътища. При нея спирането на дишането може да бъде в рамките на около и над 10 секунди, след което се наблюдава възстановяването му със силно изхъркване. Това състояние отново се среща много по-често при мъжете и е прогресиращо с времето. Ако сънната апнея остане нелекувана, многократно се увеличава рискът от мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания.
Силното хъркане е изключително неприятно за околните и затова се предлагат множество различни идеи и методи за справяне с хъркането (лепенки, възглавници, хапчета, спрейове), а така също и множество готови апарати и устройства, които можете свободно да закупите в магазинната мрежа или онлайн.
Новост в света на денталната медицина са специално индивидуално изработените апарати против хъркане. Представител на този тип апарати е така нареченият Silensor SL. Той е съставен от две тънки около 1 мм шини подобни на шините за избелване на зъби, които са свързани със специални слабо еластични връзки. Едната от шините се поставя на горната, а другата на долната челюст, като по този начин с помощта на специалните връзки се регулира позицията на долната челюст. Така се осигурява много по-добра проходимост на дихателните пътища, което в над 90 % от случаите води до спиране на хъркането, а при много тежките случаи до значителното намаляване на силата му до поносими нива. Повлиява добре и обструктивната сънна апнея поради подобрената проходимост на горните дихателни пътища и улесняване на дишането.
Изработването на апарат против хъркане отнема някъде около седмица в стандартни срокове и може да бъде изработен в рамките на 3 дни в състояние на спешност с бърза поръчка до лабораторията. За да се изработи такъв апарат, е необходимо да се вземат отпечатъци от горната и долната челюст и захапка. Това отнема около 30 мин. престой в клиниката и не е болезнено.
Свикването да се спи с апарата против хъркане е по-лесно от свикването с другите алтернативни апарати. Това се дължи на факта, че той е изработен индивидуално спрямо особеностите на устната кухина на пациента. Двете шини са изработени от тънко и фино фолио, което плътно прилепва към зъбите и няма опасност от падане на апарата по време на сън. Еластичните свързващи части позволяват известни движения на челюстите, което допринася за удобството на апарата против хъркане.

ул. „Райко Алексиев" №4, София, България

Запазете час

Запазете час

0889 81 41 33