Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Симптомът болка

Болката е най-често срещаното оплакване при заболявания на зъбите, тя е и основната причина за посещение на стоматологичният кабинет. Видът и характериситиките на болката са специфични за всяко заболяване и в голяма степен лекаря по дентална медицина се ориентира за вероятното заболяване по вида на болката. Тя може да бъде различна по сила, времетраене и характер. Може да бъде локализирана в един или в няколко зъба или дори да обхване всички зъби.

Слаба болка предизвикана от студено и сладко и появяваща се от време навреме е характерна за кариеса (прочети повече…) , докато силна, пулсираща, засилваща се нощем болка е показателна за пулпитите (прочети повече…).
Когато болката стане силна, постоянна, дори и при докосване на зъба с език или храна вече се е развил периодонтит (прочети повече…).
При счупване на зъб (прочети повече…) може да няма болка, може да има слаба болка появяваща се при силно стискане или силна болка дори от нормалния допир на зъбите по време на хранене.
При пародонтит (прочети повече…) най-често няма силна болка, но има известен дискомфорт в областта на венците, и само в редки случай може да се наблюдава силна болка.
Зъбното изтриване (прочети повече…) се характеризира с болки и чуствителност при термични (топло и студено) или химични дразнители (сладко) поради оголеният дентин.
При абсцесите (прочети повече…) болката е силна и е в областта на засегнатия зъб и меките тъкани около него.
При афтите (прочети повече…) болката е само в лигавицата в областта на афтата, която е силно болезнена при допир и хранене.

Болките в зъбите биват спонтанни или провокирани от термични дразнители (студено или топло). Ако студеното засилва болката има серозен възпалителен процес, когато обаче болката в зъба се засилва от топлото процеса е гноен. Често пъти, тя се появява на пристъпи, между които периодите без болка са различно дълги. Друга особеност на болката на зъбите е, че тя може да се усеща на друго място, а не в причинният зъб (ирадииране на болката). При пулпит болката може да ирадиира към съседните зъби на дадената страна и дори към ухото или слепоочието. В други случай тя може да се усилва с времето и от слаба и търпима да достигне до непоносима и трудно повлияваща се от обезболяващи медикаменти. В зависимост от индивидуалните особености на отделния човек усещанията за болка са различни. Някой хора могат да изтърпяват по-силни болки (по-висок праг на чуствителност), докато други имат нисък праг на болката и дори по-слаби болки им причиняват голямо страдание. Болката е водещ симптом на стоматологичните заболявания и е от голямо значение за диагнозата и правилното лечение на уврежданията на зъбите.