Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Афти

Афтите са нарушения на устната лигавица с кръгла или елипсовидна форма, заобиколени от яркочервен ореол. Дъното им е с белезникъв (жълтеникав) цвят.

Афта на венечната лигавица / Афта на устната от прехапване

Те са израз на заболяването афтозен стоматит. Най-често се причиняват от вирусни и микробни инфекции /грип, скарлатина, стомашни заболявания ../, а също така и от прехапване. Боледуват предимно деца и по-рядко възрастни. Може да се появяват сезонно /зима, пролет/. Имат остро или хронично протичане.
Острите афтозни процеси са в резултат на прекарани инфекциозни заболявания и намалени защитни сили на организма, а също така и в резултат от прехапване. Започват остро с температура, загуба на апетит, отпадналост и болезнена сухота в устата. При преглед по бузите, устните, страничните ръбове и долната повърхност на езика се виждат няколко малки кръгли афти. Те са силно болезнени при хранене и говор. Изглеждат като бели петна на зачервената лигавица.

При афтите развили се след прехапване формата може да бъде различна в зависимост от прехапването. Има неприятен дъх от устата. Подчелюстните лимфни възли са увеличени и болезнени, може да има и повишена температура. До 10-12 дни оздравяват след локални намазвания и общо лечение. Остава траен имунитет.
Хронично протичащите афти често рецидивират /повтарят се/. Те се появяват при ендокринни смущения, алергии, хиповитаминози, инфекции, лоша устна хигиена и др.. Протичат с по-слабо изразени оплаквания. В устата се виждат 2-3 афти разположени по върха и страничните ръбове на езика, лигавицата на устните, по бузите и мекото небце. Болезнени са при хранене и говор. Оздравяват за около седмица. За честите рецидиви определена роля има лошата устна хигиена, зъбен камък, остри ръбове на неизлекувани зъби, протези и др. Когато афтозните състояния се дължат на общи заболявания при тях е необходима консултация със съответния специалист.