Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Червена естетика

Червената естетика е ключов етап в постигането на красива усмивка. В най-общ смисъл под термина червена естетика се разбира цвета, формата и нивото на венеца около шийките на зъбите. Видът на венеца е не по-малко важен от вида на самите зъби, тъй като те са неразривно свързани.

Така например при отдръпване на венеца нагоре (гингивална рецесия) формата и вида на зъба се променя поради оголването на зъбния корен. В този случай, въпреки че формата на зъбната корона е перфектна, то вида на усмивката и естетиката са нарушени поради това, че откритата коренова повърхност е по-жълта и придава визуална представа за по-голям зъб. При тази ситуация за възстановяването на червената естатика най-добрия метод е присаждането на лигавица (прочети повече…) ,с която да се покрие оголената повърхност от зъбния корен и да се възстанови контура на венеца.

В други случаи зъбите изглеждат къси и неестетични. В някои от случаите това може да се дължи на зъбно изтриване (прочети повече…), като за него е характерно намаляването на височината на захапката. При този тип къси зъби правилното им лечение е чрез изработване на корони, които да възстановят както нормалния размер на зъбите така и височината на захапката.
При други пациенти техните зъби са къси по наследство. При тези пациенти височината на захапката е нормална и вида на зъбите няма как да се коригира чрез изработване на по-високи корони, защото така ще се повдигне захапката и това ще доведе до промени в дъвченето и дискомфорт. Именно в тези случай са приложими методите на червената естетика. Решението тук е да се освободи място за необходимата големина на короните като се „отдръпне“ частично венеца в посока към корените на зъбите. Това може да стане по два основни начина чрез микрохирургична операция или чрез лазер. И при двата метода се изрязва определна част от венеца, а останалата част се оформя съобразно вида на зъбните шийки. Така се постига удължаване на зъбите без промяна във височината на захапката. При спазени принципи на работа се осигурява перфектна червена естетика и изцяло нов вид на зъбите.

Към червената естетика спадат също и цвета на венците. При металокерамични корони в някои случаи се получава сиво оцветяване на венеца в областта на ръба на короната. Това налага поставянето на прагова керамика или заменянето на короната с изцялокерамична ,с което да се възвърне нормалният бледо розов цвят на здравите венци.

Постигането на червена и бяла (вид на зъбите) естетика е условие за получаване на красива усмивка, която непременно ще направи впечатление на околните и ще придаде неповторим чар на усмихващият се.