Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Класическо изваждане на зъб

На всеки човек колкото и добре да поддържа стоматологичното си здраве му се налага в даден етап от своя живот да извади един или няколко зъба.Пациентът се подготвя психически, че трябва да се извърши тази манипулация. При страхливи и чуствителни пациенти се дават успокояващи медикаменти преди това и след подходящо обезболяване с упойка се пристъпва към изваждане на причинният зъб.
Процедурата по изваждане на зъб е следната:

Първи етап – С подходящ инструмент (прав лост) се отлепя венеца от зъба в областта на зъбната шийка и корена. След като е отлепен венеца се избира правилната клеща и с нея се захваща стабилно зъба като клещата трябва да достигне възможно най-близо до костта. Цели зъби се изваждат с клещи, а при много разрушени зъби или само останали корени се използват лостове и коренови клещи.

Втори етап – След като зъба е правилно и стабилно подхванат се извършва разклащането му в костта. При различните зъби (многокоренови или еднокоренови) се извършват разклащащи движения в две посоки обикновено от устните към езика и обратно. При еднокореновите предни зъби може да се приложат и ротиращи движения (завъртане около остта на зъба).

Трети етап – След достатъчното разклащане на зъба се пристъпва към изваждането му от костната алвеола. То става с плавни движения и леко извиване по посока на кривината на зъбния корен. След това се оглеждат извадения зъб и алвеолата за счупени парчета или останали части от корените на зъба.

Четвърти етап – Ако всичко е наред след изваждането се почистват стените на костната рана и се притискат за да се затвори. При изваждане на няколко съседни зъба може да се зашие венеца за по-бързо оздравяване.

В зависимост от общото състояние могат да се извадят 2 или 3 съседни зъба в едно посещение. Ако трябва да се извадят няколко зъба в устата, но не са съседни тогава първо се изважда болящия зъб, а след това в следващи посещения и другите зъби. Преди напускане на кабинета пациента получава инструкции да не се храни известно време, да не пие топли течности, да не пуши възможно най-дълго време след изваждането, а също така и да не изсмуква кръвният съсирек, който се е образувал в раната. Това е ключово за правилното, бързо и безболезнено зарастване. При нормално протичане на манипулацията по изваждане на зъб за около седмица раната на венеца се затваря, но костта под него оздравява за около месец. През това време пациента трябва да поддържа добра устна хигиена и при нужда да се консултира със лекуващият стоматолог. След минаване на около месец от изваждането на зъба е необходимо да се започне протезирането с мостова конструкция (прочети повече…) в противен случай започва да се проявява феномена на Годон (прочети повече…)