Изработване на мост върху стъклена опора

Запишете си час: 0889 81 41 33

Адрес: София, ул. Райко Алексиев №4

Френулотомия

Френулумът представлява малка лигавична гънка, която свързва вътрешната страна на горната и долната устна с венеца в областта между двата горни или долни зъба в съответната челюст. Има и френулум, който свързва езика с пода на устната кухина. Той се нарича лингвален френулум.

В някои от случаите пациентите се раждат с високо заловени или по-къси от нормалното френулуми, които могат да доведат до редица изменения – разстояние между двата централни резеца (диастема), отдръпване на венеца в областта на шийките на централните резци (гингивална рецесия). При къс или ниско заловен френулум на езика се проявяват смущения в говора, храненето и нормалното движение на езика.

Процедурата френулотомия се прилага както за френулума на езика, така и за френулумите на устните. Тя се състои в удължаване на късият френулум чрез премахването на част от него в точно определено място. Манипулацията представлява малка хирургична операция, която се извършва под местна упойка с помощта на скалпел или лазер. При френулотомия направена със скалпел се поставя шев на мястото на оперативната рана, а при лазерна френулотомия не е необходимо. Френулотомията се извършва в стоматологичния кабинет, отнема малко време и периода за пълно заздравяване на оперативната рана е около 5-7 дни.